Oorlog ontmenselijkt
Door de eeuwen heen zijn er steeds dreigingen en conflicten geweest die tot oorlog hebben geleid. Wetenschappers hebben verschillende oorzaken genoemd: religieuze, culturele, ideologische, economische of sociaal-politieke tegenstellingen. De mens vervalt steeds weer in oude gewoonten van macht, belangen, hebzucht, haat en wraak.
Oorlog is een gewapende strijd tussen minstens twee partijen, volkeren of staten. Als etnische of religieuze groepen binnen dezelfde staat met elkaar een gewapende strijd voeren, spreekt men van een burgeroorlog. Oorlogen kennen volgens de geschiedenis al hun oorsprong in de oudheid. Op Wikipedia is een lijst te vinden van oorlogen vanaf de oudheid tot aan de 21e eeuw met in totaal tot op heden, mits ik goed geteld heb, 481 oorlogen. Het grootste aantal zou in de 20e eeuw hebben plaatsgevonden, 150 maal, voorwaar geen sinecure. Op de vraag of deze lijst volledig kloppend is zal het antwoord zijn: ‘Waarschijnlijk niet’, gezien ik op andere sites ook nog vernoemingen van oorlogen tegenkom die ik niet in deze lijst kan vinden. Vermoedelijk liggen de aantallen nog hoger.
Economieën kunnen door oorlogen en conflicten in de problemen komen en er kan schaarste ontstaan van onder meer voedsel en grondstoffen waar ook andere landen afhankelijk van zijn. Niemand wordt er blij van. Het brengt dood, ellende, verwoesting, honger en vluchtelingen die migratiestromen op gang brengen. Ook brengt het mensenhandel op gang. Mensen worden een verdienmodel. Hen wordt een overgang tegen betaling naar een Europees land beloofd waar zij asiel kunnen aanvragen om veilig te kunnen leven.
Welke landen zijn in conflict of oorlog anno 2024? Dit zijn onder meer Rusland/Oekraïne, Israël/Palestina, Jemen (vergeten oorlog), Iran-Syrië/Irak/Pakistan, Ethiopië, Nigeria (terreur), Mexico (drugs), Myanmar (genocide), China dreigt Taiwan, China/Oeigoeren (culturele genocide).
In Nederland kennen we het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in Ter Apel waar asielzoekers binnenkomen en gescreend worden of zij op juiste gronden een aanvraag doen om in Nederland asiel te verkrijgen. Het verloop van de procedures wordt belicht in de documentaire ‘De wereld in Ter Apel’. Deze documentaire wordt op dit moment in vier afleveringen uitgezonden op de NPO. Het is werkelijk indrukwekkend wat er zoal gefilmd is. Niet alleen nieuwkomers in Ter Apel maar ook beelden van een boot die zonder brandstof komt te zitten vol met vluchtelingen die gered moeten worden en mensen die in de bossen tussen Polen en Belarus zwerven. Eenmaal dat land verlaten hebbende mogen zij er niet meer in en Polen doet aan pushbacks (migranten weren, terugsturen), een onmenselijke situatie waarin deze mensen verkeren.
Het is zeker de moeite waard om deze documentaire te bekijken om te zien waar vluchten voor oorlogen en conflicten toe kan leiden.
20 januari 2024
Geplaatst in de categorie: oorlog