Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

DRUGS IN OORLOGSTIJD

In oorlogssituaties heb je als soldaat of krijger de neiging je te verdoven voordat je de strijd aangaat. Dit is al eeuwen zo. Niemand wil graag dood en eigenlijk past oorlog niet bij de mens. Die is immers op overleven uit en niet op voortijdig sterven in doodsangst.
Het in een roes in de aanval gaan maakte dat militairen, wetend dat zij hun leven konden verliezen, toch bereid waren zich in de strijd te storten.

Het begon al tijdens Troje en daarvoor. In 700 v. Chr. beschrijft Homerus al in de Odyssee hoe opium alle gevoelens onderdrukt. De alom gevreesde Vikingen en Noormannen veranderden in bloeddorstige roofdieren als ze aanvielen onder invloed van psychedelische kruiden en de Romeinen namen aanvankelijk veel alcohol die al snel werd vervangen door andere middelen. Bier en wijn vervingen eeuwenlang het afwezige nog niet voor consumptie geschikte water. Dat zal ongetwijfeld zijn uitwerkingen hebben gehad.

Iets verdovends of stimulerends nemen alvorens de strijd aan te gaan, ging ook op voor in westerse ogen primitieve stammen in tropische streken. Hennep, bilzekruid, opium en aljuin werden door de Oude Grieken ook al gebruikt tijdens feesten. Men was dus bekend met de uitwerking ervan.

Er waren niet veel burgers die zich tijdens oorlogen afvroegen hoe de soldaten aan hun uithoudingsvermogen kwamen en hoe ze zo lang toekonden met weinig slaap en hoe ze tal van ontberingen overleefden.

Verslaving

In Amerika zijn veel voormalige soldaten slachtoffer van de opioïde epidemie die daar sinds de laatst gevoerde oorlogen is ontstaan. Het aantal verslaafden is groot.
Doorheen de tijd werden er acties ondernomen verslaving al dan niet als gevolg van oorlogsvoering aan banden te leggen door wijngaarden te sluiten en alcohol en drugs te verbieden of sluitingstijden voor cafés in te stellen.
Pas in de 20e eeuw kwam er dus een wettelijk verbod op opium en morfine.

In W0 1 lukte het Nederland neutraal te blijven, maar in Amsterdam stond een cocaïne fabriek! Vermengd met rum schiep dat wakkere, vermetele soldaten.
Al waren er ook genoeg mannen die afzagen van dit soort middelen.

De Nazi's waren voordat de Tweede Wereldoorlog begon al bezig met Pervitiene. Er waren 35 miljoen pillen nodig om België, Frankrijk en Nederland in handen te krijgen. Nu is het middel bekend onder de naam Captagon. Het kan echter nog erger. Tijdens de Vietnamoorlog joeg men er 225 miljoen speedpillen doorheen.
Stimulerende middelen zijn blijkbaar broodnodig om te kunnen overleven in gewelddadige situaties, daarmee om te gaan.
Denkend aan de gedrogeerde, dodende kind soldaten overal ter wereld en aan Hamas, Israël, Rusland, Oekraïne, Afrika enz. De lijst is lang.

Machthebbers

Dan zijn er ook nog de dictators. Van Hitler is nu bekend dat hij verslaafd was aan coke en heroïne en tal van andere stimulerende middelen waardoor hij zich oppermachtig waande. Zijn lijfarts spoot hem vol met zelfgemaakte brouwsels tegen impotentie, angsten en onzekerheid. Hitler verkeerde constant in een roes tijdens WO11 en dat gold ook voor veel van de hoge militairen om hem heen. Als je Hitlers toespraken ziet, had je het kunnen weten. De waanzin spat er vanaf. Als je zijn voetvolk ziet marcheren is dat onwerkelijk.
Het vermoeden dat Trump en Poetin ook wel eens met dezelfde problemen zouden kunnen kampen, doet dan al snel opgeld. Het is bijna hilarisch dat Trump Joe Biden te oud vindt om president te zijn terwijl hij zelf maar vier jaar jonger is. Hij ziet zichzelf blijkbaar als jong, sterk en krachtig. Voelt zich wellicht ook zo.

Er is een tijd geweest dat het normaal was iets te nemen. Zo is bekend dat verzachtende druppels waren goedkoper dan een fles jenever, onder meer doordat ze als medicijn waren vrijgesteld van belasting.
Laudanum en opium werden ook geliefd bij de elite. De Amerikaanse president Abraham Lincoln gebruikte de opiumdruppels, die in de 19e eeuw bij de gegoede burgerij in de mode kwamen. In China woedde zelfs twee maal een opiumoorlog en wel met Engeland.

Amfetamine, crystalmeth, morfine. Er is van alles op de markt om oorlogsvoering vol te houden. Dreiging en bangmakerij om weigerachtig kanonnenvlees te dwingen tot vechten worden ook ingezet. Zo zette Poetin criminelen onder druk door de verwarming in de gevangenissen uit te zetten teneinde hen zo ver te krijgen toch te gaan strijden tegen Oekraïne. Wetend dat overleven er niet inzat.

Maatregelen

Doorheen de tijd werden er acties ondernomen verslaving al dan niet ten gevolge van oorlogsvoering aan banden te leggen door wijngaarden te sluiten en alcohol en drugs te verbieden of sluitingstijden voor cafés in te stellen.

Ook kwamen er verenigingen voor geheelonthouders tijdens De dertienjarige Drooglegging in Amerika.
Pas in de 20e eeuw kwam er een wettelijk verbod op opium en morfine, maar niet op alcohol, toch ook een harddrug.

In tijden van vrede

In vredestijd hielp en helpt het kauwen op cocabladeren menige arme Peruaanse arbeider met zijn dagelijkse beslommeringen om te gaan.
Kinderen die geofferd werden bij de Inca's werden gelukkig gedrogeerd met alcohol en coca drankjes. De mens heeft het nodig om soms even te ontsnappen aan zijn soms rauwe werkelijkheid. Te ontspannen. Coffeeshops worden druk bezocht. Anno 2024 loopt dit nogal eens uit de hand. Onder invloed van alcohol e/o drugs wordt er nogal zinloos geweld gepleegd na een avondje uit. Agressie viert dan hoogtij en er vallen zelfs doden te betreuren. Restanten Viking en oorlogsmisdadiger in ons veranderen onder invloed van drugs in roofdieren die blind van woede hun onderdrukte en onbewuste kanten botvieren.

Littekens

Een oorlog meemaken is zo indrukwekkend en traumatisch en laat zulke diepe sporen na dat mensen vaak spreken van 'voor en na de oorlog'.
Oscar Wild zei ooit tegen een heer die naast hem stond: 'Wat is de maan vanavond mooi hè.'
'Ja' zei deze, 'maar u had hem voor de oorlog moeten zien.'.

Drugs

Of die nu medisch of recreatief of als genotmiddel worden gebruikt, er worden ook zielloze vechtmachines mee gecreëerd. In het laatste geval tot dienst weigeren normaal wordt. De mens, dat denkende dier met hart en hersens, het eindelijk van alles en iedereen wint en beseft dat hijzelf de sleutel in handen heeft tot verandering. Helaas wil 50% van de Duitse bevolking de dienstplicht juist weer terug momenteel. (AD 1 februari 2024) Het gros van de landen wil zich voorlopig blijven of weer gaan bewapenen.

Bronnen:
Historianet
Jellinek
Historiek

Schrijver: Anneke Haasnoot, 4 februari 2024


Geplaatst in de categorie: oorlog

5.0 met 2 stemmen 38



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)