Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De waterglijbaan van Haastrecht

Haastrecht is een alleraardigst stadje en aan de rand daarvan staat de waterglijbaan, waar ik het over wil hebben. Overigens is Gouda, waar ik woon, vanuit Haastrecht ontgonnen. Het gebied tussen Gouda-Goverwelle en Haastrecht kent redelijk wat bomen en uitgestrekte weilanden, waar je heerlijk tot rust kunt komen. Ik heb er een clubje rammen ontdekt, waar ik graag even bij wegdroom. Via een hoge slingerdijk nader ik het pittoreske Haastrecht. Zwembad 'Natuurlijk De Loete' ligt net aan de andere kant van het stadje. Bij de Coop, de enige supermarkt daar, koop ik meestal nog wat frisdrank. Daarna fiets ik langs de rooms-katholieke Sint-Barnabaskerk met het grote Jezus-beeld en langs het speelvliegtuigje 'De Pelikaan' uit de voormalige speeltuin 'De Kleine Betuwe'. 'De Pelikaan' hangt in de lucht en functioneert niet meer. Het is een bezichtigheid geworden. In Haastrecht is de protestantse schrijfster Johanna Margaretha Wela Van Dorp-Ypma (1908 - 1986) geboren. Mijn moeder las wel eens een streekroman van haar, herinner ik mij, zo'n dikke pil. Johanna was de secretaresse van de schrijver/dichter Roel Houwink, van wie ik ergens een dichtbundel of zelfs meer heb liggen. Roel was dik bevriend met Gerrit Achterberg en Hendrik Marsman. Daar heb ik het een en ander over gelezen. Johanna had o.a. contact met Gerrit Achterberg, Willem de Mérode, Anne de Vries en Wilma Vermaat. Met haar man, de dichter Karel J. van Dorp, woonde Johanna vanaf eind 1940 ook in Haastrecht. Ze namen onderduikers in huis en ze brachten de verzetskrant 'Trouw' rond. Karel werd in het voorjaar van 1943 opgepakt en hij zat 10 maanden in de concentratiekampen van Amersfoort en Vught.

Vlakbij 'De Loete' buigt de Paulus van Haastrechtbrug over de Vlist, waar jongeren vanaf springen. Zij kunnen waarschijnlijk geen entreekaartje van zo'n 7 euro voor het zwembad betalen. Nou is dat ook best duur, zeker voor de jeugd. De keren dat ik in het zwembad was, gleed ik voornamelijk van de waterglijbaan, een ware attractie. Dit speelgevaarte is in 1985 gemaakt door de familie Boer uit Nieuwendijk, gemeente Altena, in opdracht van de gemeente Roosendaal, waar op 25 mei 1929 de schrijver Jan Cartens is geboren. Ik ben ook op 25 mei geboren. Je hebt ook de dichter/schrijver Ernst Rudolf van Altena. In Nieuwendijk is op 20 april 1991 de non-binaire schrijfster Marieke Rijneveld geboren. Zij is daar in een gereformeerd boerengezin opgegroeid. Op haar 9-de verhuisde zij naar Utrecht. Ergens in die geestvernauwende, trieste en deprimerende gereformeerde kerk op de Kerkweg 3 in Nieuwendijk hangt nog haar zwaar getormenteerde, uitgeholde, verwaarloosde, verloederde, verdrukte, onderdrukte, gestenigde, vergruisde ziel te verdorren. Het nog steeds werkende, gruwelijke en pijnlijk beroerde orgel uit 1960 van de firma Gebr. Van Vulpen blijft de huidige gemeenteleden daar nog steeds genadeloos kwellen en eentonig vernaggelen. De duivelse listen zijn hardnekkig. En dan te bedenken dat Nieuwendijk op zich al een plompverloren gehucht in the middle of nowhere is, waar achterlijk gezwam de boel op slot houdt. In 2001 is de waterglijbaan door de stichting VOB overgenomen en door vrijwilligers opgebouwd. In 2021 werd 'De Loete' een natuurgezuiverd zwembad en werd de waterglijbaan geheel gereviseerd en heeft het een nieuwe kleur gekregen, lichtblauw, naar ik meen, maar ik ben wat kleurenblind.

De waterglijbaan heeft twee trappen omhoog en daar zit een soort tussendek, een plateau, tussen, wat waarschijnlijk voor de veiligheid is gedaan, want het speeltoestel is behoorlijk hoog, al is het niet hoger dan de nabij gelegen Boezemmolen nr. 6 langs de Vlist. Het is wel hoger dan de hoge duikplank. In 'De Loete' hebben de badmeesters en badjuffen de grappige gewoonte om de duikplanken en de waterglijbaan geregeld te sluiten, dus zodra de waterglijbaan open is, moet je er als de kippen bij zijn. Het zwembad ligt er erg mooi zo bij de Vlist en in de weilanden. Langs het zwembadwater zijn natuurlijke waters aangelegd, met planten, wier, waterlelies en kikkers, geen gifkikkers. Op de Vlist varen jonge mensen op sup boards. De waterglijbaan gaat lekker snel en het het einde versnelt hij extra en zijn er extra bochten. Ik hield mijn handen en armen op mijn borst, zodat ik nog sneller ging en waardoor de bochtbewegingen meer positief effect kregen. Je landt in een opvangbasin, wat je direct moet verlaten, want anders krijg je de volgende waterglijbaangebruiker op je kop. Meestal wordt er keurig op elkaar gewacht en het is er bovendien zelden druk. Ik zwom eens een tijdje helemaal alleen in het diepe zwemwater. Tijdens het dobberen bekijk ik dan de dikke dames, die alleen maar op een gehuurde stoel aan het luieren zijn. Één lag er met een handdoek over haar hoofd en een boek tussen haar benen. Tijdens het stuk tussen het opvangbasin en de waterglijbaan keek ik steeds even naar een grotendeels rode waterlelie, waarmee ik contact had. Die zag ik later niet weer en is er waarschijnlijk door een dom iemand afgeplukt. Dat 'later' kan een andere dag geweest zijn (mijn resterende geheugen speelt rare verdwijntrucs met mij) en dan denk ik corrigerend dat hij is ondergedoken. Dat denk ik dan ook voor mijn gemoedsrust.

Op mijn rode handdoek heb ik 'Heida' van de IJslandse schrijfster Steinunn Sigurdardótter uitgelezen. Zij is of was een schaapherderin op IJsland en zij voerde een politieke strijd tegen een totaal overbodige energiecentrale met corrupte valsaards, die de natuur van IJsland en haar land bedreigde. Prachtig hoe zij haar leven als schaapherderin realistisch beschrijft. Volgens mij woont zij nu in Berlijn. Wanneer ik van de glijbaan glij, mijzelf via een stang boven mijn hoofd extra afzettend, geniet van het alleen naar de wolken en de zon kijken. Ik kijk even in de zon en dan sluit ik mijn ogen. Ik glij zoveel mogelijk naar het vrije kind in mij, dat van voor het aardse. De heftige plons in het waterbasin is een soort afsluiting van de alchemistische transformatiemethode. Wild schud ik mijn hoofd. Steeds iets meer bij de totale ontwaking. Klaar voor de volgende schakel.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
7 september 2024


Geplaatst in de categorie: vrijheid

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 11



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)