‘24-‘25
column
3.8 met 19 stemmen
516 Hoe omschrijf je een jaar: wat gelukkig al geleefd is en dus achter de rug? Een woelig jaar, vol met ziekenhuis-opnames die zelfs een aantal malen beloofden een slechte uitkomst te hebben…maar dat niet waren? Een jaar waarin gehuild, gevreesd, waarin kaarsen werden gebrand?
Een jaar dat je voor geen goud over wilt doen. Juist, zo’n jaar dus, waarin een aantal mensen de strijd verloren en je het idee kreeg dat iedereen om je heen zou verdwijnen naar het grote niets….
Niet iedereen gelukkig…
Ooit, waar is die tijd gebleven? C1000.
column
3.6 met 5 stemmen
431 M.,
Ik wil graag gebruik maken van Uw aanbieding in de actiemail die geldig is van woensdag 28 november t/m dinsdag 4 december 2012: 100 aanbiedingen voor 1 euro bij C 1000!
Als het U schikt kom ik aanstaande vrijdagmorgen 30 november met een speciaal voor deze gelegenheid gehuurde aanhangwagen bij U langs aan het filiaal C1000 Hermesweg te Vlissingen om mijn 100 aanbiedingen in ontvangst te nemen.
Ook niet onbelangrijk: ik wil de verschuldigde kosten, zijnde 1 euro, contant afrekenen.…
'Geraakte' Omtzigt uit WNL op Zondag interview tonen is discutabel
column
4.2 met 28 stemmen
967 Of de camera even uit mocht voor een korte pauze. Dat vroeg NCS-oprichter Pieter Omtzigt afgelopen zondagochtend in het televisieprogramma ‘WNL op zondag’. Het vraaggesprek was eerder opgenomen in Enschede. Journalist Rick Nieman vroeg hem naar verhalen over zijn wankelmoedigheid, zijn humeuren en wisselvallige optredens in het formatieoverleg. Op dat punt kwam de pauze ter sprake. De camera ging dus niet uit. En we werden als kijkers geconfronteerd met stilte en enig gefrunnik aan balpen…
Op glad ijs
column
3.0 met 6 stemmen
436 "Ik zal jullie eens een poepie laten ruiken," zeg ik met een bravoure die ik niet echt meen. Mijn zoon schatert het uit. We zitten in de auto op weg naar de ijsbaan. Ik heb sinds kort nieuwe schaatsen. Bij het huren van schaatsen hield ik nog een slag om de arm. De toon is gezet, nu moet ik wel.
Als we even later het gebouw binnenlopen, zien we levensgrote foto’s van Sven Kramer en Ireen Wüst aan de muur. "Ik word net zo goed als Sven Kramer!" roept mijn zoon, en hij meent het.
Ik ben de…
Lees je weleens een krant?
column
4.0 met 9 stemmen
402 Op de voorpagina raakt de blik in de ogen van Gisèle Pelicot me, als ze de vrouwen ziet die haar bemoedigen op weg naar de rechtszaal. Door er te zijn en te applaudisseren geven ze haar waardigheid. De moed die Pelicot opbrengt om de hele misbruikkwestie in de openbaarheid te brengen en zich staande te houden, is indrukwekkend. Hoogverraad door de man met wie ze driekwart van haar leven samen is geweest. Gereduceerd tot een ding, als offer voor mannelijke geilheid en gekte. Je kunt je vrouw…
In de marge
column
3.6 met 11 stemmen
538 Er was pompoensoep, worstenbroodjes voor de jongens en tapas zoals dadels met spek. We speelden een kaartspel waarbij je snoepjes kon winnen. De vriendin van mijn broer, gek op spelletjes, weet hoe je twee pubers zonder protest om de tafel krijgt. Zodra de muziek aanstond, verloor ik mijn concentratie. Al meezingend liep ik achter de feiten aan. ("Jij hebt kenmerken van adhd," had de psycholoog me eerder dit jaar gezegd. Ze keek me peinzend aan. "Zonder de 'h', dan?" had ik gereageerd.)
Mijn…
Op de troon
column
3.5 met 13 stemmen
392 ‘It´s the most wonderful time of the year’. De mannenstem klinkt croonerachtig door de speakers. Er staat een gure oostenwind en we lopen met toegeknepen ogen en ijshanden richting Babyplanet voor een groots moment. Zoon dribbelt voor ons uit met een doelgerichtheid alsof hij heel goed weet wat ons hier brengt. Met een zwaai doet zijn vader de deur open en zoon rent als eerste naar binnen.
Het duurt even voordat ik er een aantal in het vizier heb. Dan valt mijn oog op een knalrode met…
Boeken Orgie en keuzestress
column
4.1 met 14 stemmen
429 De laatste tijd flarden gezien van praatprogramma’s waarin boeken werden besproken, ofwel werden gepromoot. Zo langzamerhand krijg ik bij het zien van dat soort uitzendingen de indruk, dat het aanbod boeken overdadig is. Kan de auteur zelf niet zo goed schrijven, of heeft deze geen enkel talent daarvoor, dan is een ghostwriter meestal bij de hand om de getuigenissen in zinnen en woorden te gieten. Nu is het zo, dat met voldoende woorden in eigen beheer heel goed een boek te maken is. Nieuwe…
Het leesvirus
column
4.0 met 12 stemmen
744 De lokale krant komt door de brievenbus. Zoon pakt ‘m op en leest, terwijl hij naar me toeloopt. ‘Die vrouw ken ik’, zegt hij met overtuiging. ‘Oh?’ reageer ik gedachteloos. ‘Ja, die werkt bij de gemeente.’ Ik stop waar ik mee bezig ben, kijk hem peilend aan. Ja, knikt zoon nog eens. ‘En jij kent haar?’ vraag ik. ‘Ja, ze werkt bij de gemeente. Kijk dat staat hier’, wijst hij. ‘Gemeente wil het anders’, leest hij voor. Het is het leesvirus. Vanaf de eerste week op…
Baas in het heelal?
column
4.0 met 4 stemmen
255 Veel mensen onderschrijven maar al te graag de oproep van Peter Barthel en Klaas van Berkel in NRC (23-10) om ter bescherming tegen ongewenste exploratie de maan het predicaat te verlenen van Werelderfgoed. Mensen maken zich meer en meer ongerust over het hedendaags en toekomstig gebruik van de ruimte. Gelet op de jongste techontwikkelingen lijkt er nu al meer sturing nodig van de lopende activiteiten rondom de aarde.
Onlangs zijn we nog verrast door de ontdekking van een grot op de maan. En…
Zuinig en zuur tijdens kabinetscrisis
column
4.0 met 60 stemmen
884 Urenlang hingen redelijk betaalde journalisten met kladblokken, microfoons en camera’s rond de hekken van het Catshuis. Alwaar de onvermijdelijke mix van kabinet en fractievoorzitters uit de Tweede Kamer tobde over bezweringsformules. Dit naar aanleiding van het opstappen van staatssecretaris Achahbar van Financiën om redenen van te sterke polarisatie en grofheden in het politieke debat van de laatste weken. Even in mijn eigen woorden samengevat. Gegons door alle media heen over mogelijk…
Open brief aan Henri Bontenbal
column
4.0 met 4 stemmen
338 Geachte heer Henri Bontenbal,
Met belangstelling en instemming heb ik uw Kleine Luydenlezing gelezen, waarin u het concept van een na te streven verantwoordelijke samenleving probeert te schetsen.
Ik neem aan dat uw lezing in eerste instantie niet is bedoeld om mensen te enthousiasmeren voor deze beweging, want daarvoor is hij in een tijd waar oneliners en staccatodenken het het beste doen wat te complex. Meer een preek voor eigen parochie, natuurlijk dat mag en moet soms ook, de net…
Lijden dat wij vrezen
column
4.0 met 87 stemmen
812 Voor een mogelijke derde wereldoorlog heb ik enkele batterijen, een campinggas brander, liters flessenwater en een groot pak toiletpapier, plus de nodige pakken droge pasta en blikken groenten en kipragout. Opgepropt in een kast in de berging stelt het niet veel voor. Wellicht dat ik bij een ramp er twee dagen mee toe kan. Maar dan nog, het is eigenlijk helemaal niks als je via alle media ziet wat de oorlogen teweeg brengen aan ellende. Door alle berichten over oorlog, geweld, dreiging en…
Arjen Lubach laat zwart gat achter
column
4.1 met 17 stemmen
893 Gisteravond de laatste uitzending van het voor mij tamelijk unieke programma De Avondshow van Lubach. Ondanks alle talkshows en journaals kregen wij via Lubach een uiterst scherpe mix van gekkigheid en uitlegkunde waar het onderwijs in bepaalde gevallen een puntje aan kan zuigen. De onderwijskundige kwaliteiten van het team Lubach zijn voor mij razend goed ontwikkeld. De combinatie van beeld, tempo en uiteenrafelen van complexe onderwerpen was niet alleen voor jongere kijkers boeiend. Ook voor…
IJS EN WEDER DIENENDE
column
4.0 met 8 stemmen
336 Ik herinner me dat ik in de jaren zeventig de streekbus naar school mocht nemen van mijn moeder, maar dat gebeurde alleen onder zeer extreme weersomstandigheden, d.w.z. ijzel en 30 cm sneeuw of een enorme storm, in plaats van gewoon de ouderwetse 16 km fietsen. Dat was voordat de strippenkaart werd ingevoerd, dus je moest contant betalen aan de chauffeur, die een centenbak had met allerlei soorten kleingeld plus een enorme datumstempel. (De strippenkaart werd pas in mei 1980 ingevoerd.)
Toen…
Ondertussen in het verpleeghuis
column
3.8 met 8 stemmen
407 De man die denkt met haar getrouwd te zijn, loopt voorop, mijn moeder schuifelend achter hem. Mijn broer wil haar begroeten. De man denkt dat het voor hem bedoeld is en kijkt hem vragend aan. Als mijn broer een stap opzij zet, doet de man dat ook, en nog een keer, als een danspas op de plaats. Het voelt een beetje alsof ik naar een scène in een klucht kijk.
Mijn moeder is breekbaarder dan de vorige keer dat we haar zagen. Ze ziet er moe en bleek uit en lijkt niet verrast dat we er zijn. Ze wil…
KIJKEND IN EEN SPIEGEL ZONDER WEERKAATSING
column
4.3 met 33 stemmen
498 Het leven is eigenlijk een gratis ritje in het grote speelpark. God heeft de kaartjes betaald. Stap gewoon in de achtbaan, je hoeft niet te sturen of bang te zijn, alles is veilig en goed. Je bestemming ligt al vast. Het pure feit, alleen al dat je leeft, is het bewijs dat alles fundamenteel goed is.
Je ego of verstand is gewoon een ketel langzaam kokende soep: soms komt er een gehaktballetje bovendrijven, soms een stukje letter-vermicelli, soms een stukje peen of broccoli. De soep is gemaakt…
Op het consultatiebureau
column
3.0 met 8 stemmen
301 De man tegenover ons aan tafel lacht. 'Dag jochie', groet hij. Mijn zoontje zit op schoot. Ik buig me over hem heen, kijk vluchtig naar zijn gezichtje ‘hoe de vlag erbij hangt’. Ja hoor, hij grijnst terug naar de man.
We zijn zojuist aan deze tafel aangeschoven in afwachting van de afspraak bij de arts op het consultatiebureau. In de ruimte staan acht tafels. In twee rijen van vier zijn ze tegen elkaar gezet. Op elke tafel ligt een aankleedkussen.
Ik streel mijn zoons wang, spreek hem…
OPIUM VAN HET VOLK
column
3.9 met 9 stemmen
519 De Egyptenaren aanbaden onder anderen Ra, de zon en Orion; moslims aanbaden en aanbidden in Mekka een stuk zwartgeblakerde meteoriet die ergens in de woestijn als een stuk ruimtepuin is neergekomen; de Sumeriërs in Babylon aanbaden Marduk en Inanna; de Germanen hadden hun heilige boom; de Grieken hadden Zeus; de Romeinen hadden Jupiter; en de Joden hebben een onzichtbare god.
Daarom bestond het Heilige der Heiligen, het laatste deel van de Joodse tempel waar niemand mocht komen behalve de…
Brekebenen in de landspolitiek
column
4.5 met 13 stemmen
954 Bordjes met rare teksten bij asielcentra, wegschelden van een burgemeester op X, ontslag aanvragen voor burgemeester Halsema, en onhandige uitspraken als ‘ik ben beleid’. Plus de tamelijk bezeten jacht van dit kabinet om een asiel crisissituatie te markeren en via wetgeving het parlement te omzeilen. Daarbij een partijleider zonder georganiseerde partij, die zich via de media laat aanleunen een ‘schaduwpremier’ te zijn.
Je zou zeggen: het kan niet gekker of onze beperkte geest begrijpt…