Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

National Geographic Channel

Langs de TV komend zag ik dat NGC (National Geographic Channel) op stond. Het scherm toonde naast elkaar links de zon aan een helblauwe hemel en rechts de volle maan tegen een donkere achtergrond. Mooi plaatje!
Een rustige, betrouwbare stem zei: “Beide hemellichamen zijn even groot. Vandaar dat het donker wordt als de maan tussen zon en aarde staat. Zonsverduistering heet dat. En de vogels, mussen, spreeuwen, en andere dieren raken in de war. Tot het even later weer licht wordt en ze duidelijk terug in hun normale doen zijn".

Ja, wat kunnen we ons in onze waarneming toch vergissen! De zon staat ± 149.600.000 KM bij ons vandaan en de maan maar ± 384.000 KM. Geen wonder dat de zon zo klein lijkt, of de maan zo groot.
We zeggen ook altijd “De zon gaat op” en “De zon gaat onder”. Haha, helemaal mis want de zon staat voor ons stil en onze aarde draait rond. Daar doet de aarde precies één dag over. En een jaar is precies 365 dagen, 48 uur, 45 minuten en 97 seconden lang.
Hoe hebben ze het weer kunnen uitrekenen?

De maan draait in 27,62 dagen om de aarde én om haar as. Vandaar dat we altijd dezelfde kant van de maan zien. Snap je?

Weten die dieren veel!!!

Maar de stem ging verder: “De as waarom de aarde draait (loopt ± van Noord- naar Zuidpool) staat niet stil, maar ‘wiebelt’ een beetje. Stel je een bromtol voor die te langzaam begint te draaien: het handvat maakt een steeds groter wordende cirkel in de lucht.
Daar is bij de aarde een geleerd woord voor, maar dat wil me niet te binnen schieten.

De Sumeriërs (6000-400 v.C.) wisten dat al. Heb ik in een deskundig boek gelezen. Die wisten zelfs dat één zo’n wiebel 25920 jaar duurt. Staat op hun keitabletten. Wat je noemt een langzame wiebel. Er is dan ook geen mens die hem merkt of er duizelig van wordt.
Overigens wél raar dat die Sumeriërs dat al wisten. Hoe kunnen die primitieven gasten dat nou geweten hebben? Hier klopt iets niet!

Volgens NGC werkt de maan als een soort demper van de wiebel d.w.z. zonder rondcirkelende maan zouden we harder wiebelen. Nou, dat is dan mooi geregeld. Hoe moet je anders vaststellen dat je ‘teut’ aan het worden bent?

Maar…. er is iets verontrustends aan de hand. De maan is namelijk begonnen met zich van de aarde te verwijderen en dat zal ze de komende twee miljard jaren blijven doen. Na die twee miljard jaren blijft de afstand even groot.
Dat is lang: twee miljard jaar. Erg lang zelfs. Onvoorstelbaar lang! Wat moet een gewoon mens met dat soort getallen?

Een of andere minister gaat samen met een tiental burgemeesters een plan ontwikkelen om het exorbitante alcohol hijsen onder de jongeren in deze buurt terug te dringen. Hun ideaal is: over twee jaar zowél het aantal drinkers als het aantal glazen 5% kleiner te maken. Dat wil dus zeggen: van 1000 drinkers naar 950 en van 20 glazen naar 19. Bovendien mogen ze niet nóg jonger worden dan 12 jaar. Kijk... dát kan ik begrijpen en dan nóg denk ik: ‘Mag het niet ietsje vlotter gaan’?

Maar... het gevolg van die verwijdering van de maan is dat de invloed op de stabiliteit van de aarde steeds kleiner wordt en dat we met z’n allen steeds sneller en weidser gaan wiebelen. Of we tegen die tijd op een voortdurende aardbeving leven werd niet verteld. Wel dat het klimaat drastisch zal veranderen. Niks geen lente, herfst, zomer en winter meer, maar één grote cocktail van Siberische kou, tropische hitte, overstromingen en droogte. Geen woord over CO2-uitstoot.
Vreemd dat Al Gore daar helemaal niets over heeft verteld.

Wij zullen het gelukkig niet meemaken en onze achterkleinkinderen – als we die hebben – óók niet. Maar het is tóch wel een verontrustend idee voor de mensen die dán leven. Of het moet zijn dat in die twee miljard jaar een reuze satelliet of meteoor op aarde ploft, want dan zou alle leven wel eens onmogelijk kunnen worden. Zoiets als met de Dinosaurussen destijds. En dan vrees ik ook nog eens dat we met z’n allen zo’n natuurgebeuren niet eens nodig hebben. Of is onze manier van met de wereld omgaan óók een natuurgebeuren?

Om de toekomst nog aantrekkelijker te maken vertelde de documentaire dat nog eens ± drie miljard jaren later de zon aan het einde van zijn bestaan zal komen. Gewoon opgebrand, zal ik maar zeggen. En dan schrompelt de zon langzaam maar zeker in elkaar en wordt daarbij heter en heter en heter. Nu is hij al 6000K, maar dat wordt het veelvoudige! Echt heet dus!
En dan mag het waar zijn dat slechts één tweemiljardste deel van die zonnehitte op aarde terecht komt, het is volgens NGC ruim voldoende om én de aarde én de maan te verdampen. En dan draait en wiebelt er wat minder.

Maar... wellicht is er tegen die tijd al geen mens meer die daar iets van merkt. Dat is dan maar het beste ook!

Wat je noemt ‘het einde der tijden’. Althans voor onze aarde. En... het is voorspeld! Nog wel wetenschappelijk! Jaja!

Schrijver: Fonsaad, 17 november 2007


Geplaatst in de categorie: tijd

2.8 met 9 stemmen 609



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)