Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

de engelen van de nacht

(Generatie X in Japan) van Karl Taro Greenfeld (boekbespreking)

Het moderne Tokyo, een metropool met alleen al twaalf miljoen inwoners zonder de voorsteden, staat algemeen model voor het japanse succes. Druk druk druk!!, een eindeloze stroom van verkeer en mensen, eenieder op weg naar zijn of haar succes. En dat is precies het beeld dat Japan de wereld wil voorhouden.

Maar zoals elke grote stad heeft ook Tokyo zijn duistere kant. Het behoort echter tot de japanse cultuur om de vuile was vooral niet buiten te hangen en men is in het algemeen ook eerder geneigd om problemen onder de mat te vegen. Maar de amerikaanse journalist Greenfeld (1964) met zijn gemengd japans-italiaanse achtergrond raakt juist gefascineerd door de keerzijde van de medaille die Tokyo heet.

En die keerzijde geeft hij weer in een reeks van losse verhalen tegen verschillende achtergronden, zoals die van de motorbendes, de illegale autohandel en de porno-industrie, maar ook tegen de wereld van de drop-outs op de universiteit. De overigens fictieve verhalen laten duidelijk zien hoe vooral de jongere generatie in Japan wordt gemangeld tussen het moderne heden en het traditionele verleden van het vaderland.

Heel subtiel weet Greenfeld de verhalen bovendien te larderen met achtergrondinformatie, waarbij hij spelenderwijs met name de verschillen aanstipt tussen de westerse en de oosterse culturen. En dat is meteen ook de meerwaarde van dit boek. Want elke stad van formaat heeft wel een voorspelbare kant die het daglicht niet verdraagt, maar wat hier zo nadrukkelijk naar voren komt is juist de omgang van japanners met deze problematiek. En voor westerlingen kan die omgang heel verrassend zijn met zijn oorsprong in religie, traditie en cultuur. Daarom besteedt de schrijver ook veel aandacht aan de geschiedenis van Japan, die hij laat beginnen met de opkomst van de samoerai.

Greenfeld schrijft met vlotte pen, maar blijft een journalist in hart en nieren. Het boek getuigt dan ook van een uitvoerige research. Dus voor wie dat moderne Japan eens wil bekijken tegen zijn historische achtergrond, is dit boek zondermeer een aanrader.

Schrijver: Max R. Hubeek, 24 september 2010


Geplaatst in de categorie: literatuur

3.0 met 4 stemmen 208



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)