Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Doos van Pandora; deel I/III

Potamoi: rivieren

De rivier Eufraat wordt als de belangrijkste stroming van het Midden-Oosten gezien. Met zijn oorsprong in Syrië stroomt deze rivier 2800 kilometer lang via Turkije naar Irak. Aan de Eufraat is Abraham door God geroepen. Dit verhaal, dat is opgetekend in het eerste Bijbelboek Genesis, vertelt de geschiedenis van aartsvader Abraham. Als patriarch had hij het in het Tweestromenland zwaar te verduren. Ten noorden van Basra is er een samenkomst met de Tigris en als geheel mondt deze rivier dan in de Perzische Golf uit.

In dit Tweestromenland, Mesopotamië, werd ooit de basis voor het meten van tijd gelegd; het getal 12 speelde en kreeg een prominente rol. Gezaghebbend vanwege het etmaal dat uit twee keer 12 uur bestaat als ook een jaar dat in 12 maanden is opgesplitst.

Het huidige Irak was bakermat van zeer oude beschavingen. Zowel de Sumerische-, als de Babylonische- en de Assyrische cultuur hebben hier hun oorsprong. Tijdens de heerschappij, 't gezag van de Soemeriërs die duurde van circa 3400-1900 v. Chr. werden de eerste steden gebouwd en werd het spijkerschrift ontwikkeld. Dit op kleitabletten teruggevonden wigvormig beeldschrift is dus van oude volkeren uit Mesopotamië afkomstig.

De gezagdragers daaropvolgend, van ca. 1800-600 v. Chr. waren de Assyriërs, die met een overlapping van het Sumerisch gezag tussen tien en twaalf eeuwen lang met de scepter hebben kunnen zwaaien. Deze konings- of rijksstaf is uiteindelijk door de Babyloniërs overgenomen. Babylon is de door hen gestichte en gebouwde stad aan de Eufraat in Midden-Irak. De hangende tuinen van hier alsmede de Toren, hebben deze stad aanzien gegeven.

Einde deel I/III

Schrijver: Annejan Kuperus, 30 oktober 2010


Geplaatst in de categorie: wereld

2.5 met 2 stemmen 691



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)