Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Doos van Pandora; deel II/III

De hangende tuinen

Verantwoordelijk voor dit imposante uiterlijk van gewelfde terrassen, rustend op stenen zuilen, was koning Nebukadnezar die leefde van 605 - 562 v. Chr. Volgens legende liet hij deze tuinen als liefdesgift voor zijn vrouw Amytis aanleggen. Deze was uit het rijk der Meden afkomstig en gewend aan weelderige, groene heuvels.

Mesopotamië daarentegen was droog en vlak. Water voor de hangende tuinen werd met pompen uit de Eufraat omhoog gebracht. Eénmaal boven werd het via irrigatiekanalen over de ontzettend goed en mooi aangelegde tuinen gesproeid en verdeeld. De tuinen, het enige wereldwonder waar archeologen aan twijfelen, waren van allerlei boomsoorten voorzien. Samen met de planten die over de terrassen hingen, zorgden zij voor een frissere lucht in Babylon, het huidige Bagdad, de hoofdstad van Irak.

Eigenlijk, zo meldde mijn dagblad recent, had het lijkschouwersrapport over de dood van David Kelly, de Britse wapenexpert die een belangrijke rol speelde in het Irak-onderzoek, tot 2073 geheim moeten blijven. Recent is men echter tot de conclusie gekomen dat de bevindingen, de conclusies van de patholoog-anatoom uit 2003 beter openbaar gemaakt kunnen worden. Men denkt zo de aanhoudende twijfel over de toedracht van Kelly's overlijden - officiële versie: zelfmoord - weg te nemen.

De onmiddellijke aanleiding, de casus belli voor de inval in Irak, waren destijds de vermeende Iraakse massavernietigingswapens. Opgeklopte berichten betreffende deze casus hebben voor problemen gezorgd voor de toenmalige Labourregering van Tony Blair. De zeer op zijn privacy gestelde Brit Kelly moest voor een overheidscommissie verschijnen.

Schrijver: Annejan Kuperus, 9 november 2010


Geplaatst in de categorie: wereld

3.0 met 4 stemmen 710Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)