Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Mark Insingel: Wat ik zo jammer vind

Wat ik zo jammer vind
is wat er overblijft:
dat ik het jammer vind.

Dat ik niets anders vind
dan: wat overblijft
is wat ik niet meer vind.

Dat ik niet vind
van wat er overblijft
dan wat ik jammer vind.

Dat wat er overblijft
zo jammer is
dat ik het nergens vind.

Dat ik slechts vind
en overal
dat er niets overblijft.

Ooit was er alles,
ooit was alles goed,
ooit was het goede alles.

Liefste, nu is er niets,
versta me toch, alles
is goed behalve niets.


Marcus Henri Laurent Thérèse Donckers, oftewel Mark Insingel, is geboren in 1935 te Lier. Welke dichter wil nu niet in Lier geboren worden? En hij heeft zijn lier nog steeds niet aan de wilgen gehangen.
Hij is de enige zoon van een huisschilder.
Hij studeerde drie jaar aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen, afdeling toneel en voordrachtkunst. Daarna studeerde hij Franse taal- en letterkunde aan de chique Sorbonne te Parijs.
Hij publiceerde o.a. in De Gids en Podium.
In de jaren 50 en 60 schreef hij romantische gedichten onder zijn eigen naam.
In 1963 verscheen zijn dichtbundeldebuut 'Drijfhout', in 1966 gevolgd door 'Een Kooi van Licht'.
In 1969 verscheen 'Perpetuum Mobile' en in 1970 'Modellen'.

Hij gebruikt meestal repeterende en variërende zinnen (= lyrisme à thème). Zijn pseudoniem zegt het al, hij werkt in afgesloten cirkels. Singel = cirkel. Insingel. Daarbij wenst hij op maniakale manier te stileren en te perfectioneren.

In 1974 verscheen 'Posters' en in 1978 'Het is zo niet zo is het'.
In 1975 ontving hij de ANV-Visser Neerlandia-prijs.

Hij wenst creatief en productief met taal om te gaan. Hij schrijft concreet en formeel, met de meeste nadruk op de vorm, de inhoud hobbelt dan vanzelf wel mee. Met een zekere afstandelijkheid beschrijft hij bijvoorbeeld de (erotische)liefde voor een beminde vrouw, waarbij hij veel ruimten open laat, voor de lezer om in te vullen, te projecteren.

In 1978 ontving hij de Dirk Martensprijs.
Sinds 1980 publiceert hij bij 'In de Knipscheer'.
Hij deed mee aan Poetry International, de Nacht van de Poëzie en Dichters aan huis. Hij is een literaire eenling, maar dat zijn de meeste dichters/schrijvers en vaak niet eens alleen literair gezien. De artistieke autonomiegedachte was al aanwezig bij Paul van Ostaijen en Maurice Gilliams.
Mark bekritiseert de kapitalistische consumptiemaatschappij. Zijn werk begrijpen vergt veel geduld, geen snackmentaliteit en volop smaakbewustzijn.

In 1990 verscheen de verzamelbundel 'In elkanders armen', waarin hij 'Perpetuum Mobile' als zijn debuutbundel beschouwt.

Van 1991 tot 2005 is hij leraar aan de Schrijversacademie in Antwerpen.

In 2004 ontving hij de Longlist Libris Literatuurprijs en in 2005 de Publieksprijs. In 2008 was hij genomineerd voor de Herman de Coninckprijs en hij is onderscheiden door de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.

Zijn eenvoudige, minimalistische, maar o zo moeilijke taalgebruik siert hem. Tom van Deel noemt hem een werkende ingenieur van taalbouwsels.
Hij schreef ook veel proza, essays en hoorspelen.
Toch blijkt het menselijk geluk niet te vangen in woorden, ook al creëert hij kunstmatige, sensitivistische schoonheid, waar hij tijdelijk vrede mee heeft, maar dieper in hem knaagt het leegtegevoel en de honger naar duurzame liefde, omdat zijn gedroomde heling een ontsnapping uit de bittere, wrede werkelijkheid is, die ieder moment als een zeepbel kapot kan knallen.
In 2010 verscheen zijn tot nu toe laatste bundel 'Lang Leven'. Laat hem tenminste langer leven voor nog meer mooie gedichten, hoe kijkt hij als oude man terug op de liefde in zijn leven? Was het genoeg of veel te weinig? Resteert de pijn erover of toch de dankbaarheid?...

'Je bent niet hier, maar ergens. Ik ben daar niet. Al is het er, dat ergens, ik vind het niet. Ik vind het niet dan ergens, waar jij nu bent. Waar ik niet ben, ik die alleen maar ergens voor jou ben.'

Schrijver: Joanan Rutgers, 11 mei 2011


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.0 met 3 stemmen 167



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)