Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Gevecht tussen noord en zuid

De heer IJS is met zijn gezin en medewerkers woonachtig in een prachtig tegen het barre klimaat beschermde gebouw op de Noordpool. Om de haverklap heeft hij ruzie met de heer HITTE, woonachtig in de tropen. Wat is er gaande? IJS heeft voortdurend last van een opeenhoping van zeer koude lucht en laat daarom een groot deel wegstromen naar het zuiden, vooral op de Atlantische Oceaan, maar dat vindt de heer HITTE niet zo leuk en neemt wraak en stuurt zeer warme lucht naar het noorden. Hij moet dat wel doen, want door de warmte zet de lucht op de grond uit en stijgt op en buigt af naar het noorden richting koude lucht van de heer IJS.

Wat gebeurt er dus, de twee stromen, de warme en koude lucht botsen op de Oceaan tegen elkaar en dat heeft gevolgen, want de warme lucht is lichter en stijgt tegen de koude lucht op. De opstijgende lucht koelt af en koudere lucht kan minder waterdamp bevatten en op een gegeven moment condenseert de waterdamp en vormt kleine druppeltjes en dan zie je de vorming van wolken. Dus om bewolking te krijgen heb je opwaartse luchtbewegingen nodig, deze lucht koelt af en raakt oververzadigd en dan krijg je condensatie en zie je wolken ontstaan. Op de plek waar de lucht opstijgt ontstaat een tekort aan lucht en dat betekent, dat de luchtdruk daalt en een depressie is geboren en door ingewikkelde processen in de bovenlucht gaat de depressie zich bewegen en trekt vanaf de Atlantische Oceaan naar Europa.

Een goed ontwikkelde depressie neemt een hoeveelheid warme lucht mee en dat noemt men het warmtefront en wordt achtervolgd door koude lucht en dat heet weer koufront. De heren IJS en HITTE zijn nu pas tevreden, want ze veroorzaken een gematigd klimaat in West-Europa, dus perioden met mooi weer afgewisseld door buien of regen van langere duur. Het mooie weer ontstaat in gebieden met hoge luchtdruk tussen gebieden met lage luchtdruk. Wanneer een depressie ons land nadert is dat te zien aan de bewolking. De blauwe hemel wordt melkachtig van kleur en je ziet een ring om de zon of maan. De vochtigheid in de hogere lucht neemt toe.

Langzamerhand wordt de melkachtige lucht dikker en wordt blauwachtig en dat zijn de Altostratus wolken. Ook die worden weer dikker en dan heten de wolken nimbostratus, waaruit het regent of sneeuwt, ligt aan het jaargetijde. De jaargetijden ontstaan weer door de loop van de aarde om de zon. Een andere keer kan ik ook daarover schrijven, al is het heel simpel geschreven.

Schrijver: kees niesse, 22 juni 2013


Geplaatst in de categorie: natuur

4.0 met 1 stemmen 121



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)