Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Door de afstand met de mensen zwaar vereenzaamd

(voor Alfred Wolfenstein (1883 - 1945))

Je bent geboren op 28 december 1883 in Halle an der Saale. Je vader was de Joodse koopman Heymann Wolfenstein en je moeder was Klara Wolfenstein.
Op je zesde verhuisde je naar Dessau. Op je zevende overleed je vader. Om financiële redenen kreeg je een korte opleiding in de houthandel en op je zestiende ging je weer naar het Askanisches Gymnasium in Berlijn, met als directeur de klassieke filoloog Woldemar Ribbeck.

Vanaf je eenentwintigste studeerde je rechten in Berlijn, München, Freiburg en Halle.
In 1912 verscheen je eerste gedicht in 'Die Aktion' van Franz Pfemfert. Gesteund door Rainer Maria Rilke en Robert Musil verscheen in 1914 jouw expressionistische dichtbundeldebuut 'De Goddeloze Jaren van Berlijn'.
In 1916 verhuisde je naar München.

Op je twee-en-dertigste promofeerde je en trouwde je met de expressionistische dichteres Henriette Hardenberg, bijna twaalf jaar jonger. Haar artiestennaam was Margaret Rosenberg. Ze was een verpleegster in Berlijn en ze werkte in de mode- en filmwereld. Ze was o.a. bevriend met Rainer Maria Rilke, de dichteressen Else Lasker-Schüler en Emmy Hennings, en de schrijfster Claire Studer-Goll. In datzelfde jaar 1916 werd jullie zoon Frank Thomas geboren.
In 1917 verscheen 'Nieuwe Berlijnse gedichten. Vriendschap.'
In 1918 verscheen 'Neigingen. Gedichten.' van Henriette en in 1919 verscheen jouw bundel 'Menselijke Strijder' en zat je samen met de schrijver Ernst Toller in de Raad van de Intellectuele Werkers, en in 1920 'De Goede Strijd'. Naast poëzie schreef je proza, drama's en vertalingen.

Jouw tijdschrift 'The survey' geldt als één van de belangrijkste collecties van literair expressionisme. In 1922 ging je terug naar Berlijn. Je werkte als toneelschrijver, vertaler en verhalenverteller. Je was redacteur van Die Weltbühne en in 1928 verscheen je bundel 'Bewegingen'.
Je was pacifist en in 1929 verscheen 'De nacht voor de bijl', een toneeldrama tegen de doodstraf.
In 1930 ontving je jouw eerste Duitse vertalingsprijs aan de Universiteit van Frankfurt voor 'Het leven, het werk, brieven' van Arthur Rimbaud, dat nog steeds een zeer geliefde vertaling is.
Verder vertaalde je o.a. Paul Verlaine, Gérard de Nerval, Percy Bysshe Shelley, Edgar Allen Poe, Victor Hugo en Emily Brontë.
In 1930 zijn Herriette en jij gescheiden. Het huwelijk strandde, omdat jij toegaf homoseksueel te zijn, wat als een loden last op je ziel drukte. Hermann Hesse prees jou als 'een dichter van onderscheid, op hetzelfde moment een gevoelige liefhebber van schoonheid, een humanist!'

Door de Duitse Liga voor de Mensenrechten werd je gewaarschuwd, dat je op de zwarte lijst van de nazi's stond. In maart 1933 vluchtte je naar Praag, waar je in 1936 'Gevaarlijke Engelen' voltooide.
In 1938 hertrouwde Henriette met de dichter/interieurontwerper Kurt Frankenschwerth.
In 1938 vluchtte je naar Parijs, waar de nazi's in 1940 aan de macht kwamen. Je probeerde naar Zuid-Frankrijk te vluchten, maar in Donzy kon je geen kant meer op, dus ging je terug naar Parijs, waar de nazi's je al snel arresteerden. Je moest naar de La Santé-gevangenis, waar je gek genoeg na drie maanden werd vrijgelaten.

Je had vanaf 1940 een hartkwaal, waardoor je meer en meer depressief en uitgeput raakte. In november 1942 kreeg je door bemiddeling van Thomas Mann, Franz Werfel en Stevan Zweig een Amerikaans visum, maar toen kon je Frankrijk amper nog verlaten. Vanaf februari 1944 woonde je onder het pseudoniem Albert Worlin in Parijs, Nice en Marseille.
Op 22 januari 1945 pleegde je zelfdoding in een ziekenhuis in Parijs. Vijftien jaar na je coming-out, al moest je dagelijks op je hoede zijn. De angstdruk van de samenleving heeft je genekt, de benauwde, zieke visie van de bekrompen, haatdragende, zondebok makende burgers.

Je werd eenenzestig jaar en je bent begraven op de Cimetière Parisien de Pantin. 'Und wie stumm in abgeschlossner Höhl, unberührt und ungeschaut steht doch jeder fern und fühlt: alleine.' (uit: 'Städter')

Schrijver: Joanan Rutgers, 29 april 2015


Geplaatst in de categorie: idool

3.8 met 4 stemmen 56



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)