Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Indringende groene ogen (1985)

(Voor Sharbat Gula)

Portraits; Steve McCurry - Phaidon Press Inc.

Het mooiste portret van deze serie siert de cover; haar groene ogen, kijkend naar de wereld, waarvan zij verlangt dat die niet de hare zou zijn...! Niet in deze context althans. Bepaalde krachten in haar land dachten, denken, dachten exact het tegenovergestelde en zij kregen gelijk. Inmiddels is er een omwenteling in gang gezet die hopelijk zijn weerga niet zal kennen. Zijn gelijk nooit zal ontmoeten, laat stáán kennen. Een rotatie van zo een ongekende omvang dat een buitenstaander of slecht geïnformeerde buitenlander denkt: dit is gods- of Allah-onmogelijk. Terwijl, beter voor iedereen, het tegendeel zijn beslag krijgt. De wereld in het Oosten is een hele andere dan die in het Westen waarin wij zijn geworteld. Dat heeft (recente) geschiedenis inmiddels wel bewezen.

Toch is de algemene deler onze afkomst en het feit dat wij mensen zijn die, verantwoordelijk voor de globe waarop wij wonen, voorzichtig met elkaar en onze gezamenlijke woning met het uitspansel als dak, behoren om te gaan. Wij moeten onszelf, onze kinderen en kleinkinderen er frequent op wijzen dat wij de aarde slechts te leen hebben en moeten onderhouden; voor onszelf, maar zeker voor de generaties na ons...!

Natuurlijk zijn wij sterfelijk, maar kijk nou, die vrouw. Op deze foto uit 1985 is Sharbat een tienermeisje met ogen waarin geen enkele jongen niet verdwaalt. Met kijkers als kometen. Nee, niet als 'kom eten', maar als staartsterren die vliegensvlug goed van kwaad kunnen onderscheiden.

Steve McCurry was 34 jaar toen hij 'Afghan Girl' voor de wereld heeft vastgelegd. Met de Russische bezetting van Afghanistan, hebben zij 10 jaar lang, van 1979 tot 1989, geprobeerd de Afghaanse Moedjahedien te verslaan. Het Sovjetleger bleek hiertoe niet in staat, waarop het zich eind jaren '80 van de vorige eeuw na tien jaar strijd heeft teruggetrokken. Vervolgens was de Afghaanse Burgeroorlog een feit. Veroorzaakt door verdeeldheid in Afghanistan onder de Moedjahedien. Daarna kwam de Taliban aan de macht; sinds 'Nine-Eleven' van collaboratie met Al Qaida, de terroristische organisatie van U. b. L., beschuldigd. De 'Oorlog tegen terreur' was hiermee een feit. Als tegenhanger van deze, zorgt de multinationale troepenmacht ISAF voor hulp bij het internationaal zo zeer verlangde democratiseringsproces in het land van Sharbat Gula, de Afghan Girl die inmiddels halverwege de veertig zal zijn.

Als zij ooit haar verhaal wil doen, zou ik het graag optekenen. Vastleggen voor hen die de wereld niet kunnen of willen begrijpen...!

Schrijver: Annejan Kuperus, 1 juni 2015


Geplaatst in de categorie: fotografie

4.3 met 3 stemmen 234



Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
1 juni 2015
Email:
ajkuperushotmail.com
Bij veel mensen, beste Joanan, is het helder of zij de wereld niet kunnen of willen begrijpen; in jouw geval is dit zo klaar als een klontje. Bedankt voor jouw reacties. Jouw beoordeling in de vorm van een cijfer zie ik met plezier tegemoet! Dat het, zoals jij in jouw reactie schrijft, in wezen niet onze strijd is, ben ik met jou oneens. Als wij niets zouden doen, wordt het Westen eerder overrompeld dan ons lief is...! Ook anders-georiënteerden maken uiteindelijk hun nuances. Ten opzichte van het universum zijn wij maar nietige wezens; daarnaast ook nog eens slecht geïnformeerd. Zelf kan ik niet (meer) in een God geloven. Helaas zijn wij als mensheid niet capabel genoeg, ook al bezitten wij gezamenlijk voldoende kwaliteiten, om de globe waarop wij bivakkeren in rustiger vaarwater te krijgen...! Mocht ik Sharbat haar levensverhaal ooit kunnen vastleggen dan kom jij misschien wel in aanmerking om het eerste (gesigneerde?) exemplaar in ontvangst te mogen nemen...!
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
1 juni 2015
Toe dan, Annejan, spoor haar op, reis af naar haar huis in Afghanistan en probeer in het Engels haar levensgeschiedenis op te tekenen. Voeg dan de daad bij het woord, als je durft! Of poch je maar wat? Ze wil je vast wel te woord staan, maar de vraag is of jij er naar toe kunt gaan en of je capabel genoeg bent om haar autobiografie op schrift te stellen.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
1 juni 2015
Van buitenaardse schoonheid, die groene ogen van Sharbat. Ze is moeder van vier kinderen, waarvan de laatste na de geboorte al snel overleed. Ze woont nog steeds in Afghanistan. Haar ouders zijn door de Russen gedood. Dat arme mensen ook nog moeten lijden door een streng, islamitisch regime is werkelijk Allah-onwaardig en mens-onwaardig. De buitenlandse interventies van Rusland, Amerika, Engeland en ons stoere landje hebben niets veranderd en zullen dat ook nooit doen, omdat het in wezen niet onze strijd is.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)