Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Één van de belangrijkste, na-oorlogse, Poolse mensen

(voor Agnieszka Osiecka (1936 - 1997))

Je bent geboren op 9 oktober 1936 in Warschau. Je was het enigste kind van Wiktor Osiecki, een pianist/componist, en Maria Sztechman-Osiecka, een geleerde. Je eerste jaren woonde je in Zakopane, waar je vader in een restaurant piano speelde. Na de oorlog verhuisde je naar Warschau, waar je bijna je hele leven in de Dabrowiecka straat woonde.

Je was uitzonderlijk begaafd en snel in het studeren. In 1952 studeerde je af aan de Marie Curie-Sklodowska Hoge School. Je was zwemster bij de Legia Sports Club en van 1952 tot 1956 studeerde je journalistiek aan de Universiteit van Warschau. Van 1957 tot 1962 studeerde je filmregie aan de Staats Hogere School voor Theater en Film in Lodz. Je realiseerde je, dat je geen organisatietalent had en niet de mogelijkheid om grote groepen te beheren, dus begon je te schrijven.

Je publiceerde essays en artikelen in studentenbladen. Je was lid van het beroemde Student Satirische Theater, waarvoor je 166 politieke en lyrische liederen schreef. In 1962 debuteerde je op de Poolse Nationale Radio. De Poolse actrice/zangeres Kalina Jedrusik zong teksten van jou. In 1963 won je de hoofdprijs en zes andere prijzen bij het eerste Nationaal Festival van het Poolse Lied in Opole. Je werd erkend als een vooraanstaande, jonge dichteres en op de radio leidde je het programma De Radio Song Studio. Je ontmoette veel getalenteerde componisten en in zeven jaar was het programma een kweekvijver voor jonge, aanstormende zangers, die later Poolse muzieksterren werden, zoals Ewa Demarczyk, Maryla Rodowicz, Lucja Prus en Wojciech Mlynarski.

Je schreef ook theaterstukken en tv-producties. Je eerste, grote theatershow 'Laat de Appelbomen Bloeien' werd in het Ateneum Theater in Warschau opgevoerd en was lange tijd een groot succes. Je schreef monodrama's, collages, musicals, romans, korte verhalen, kinderverhalen, kinderspelen (o.a. een kinderopera), radioprogramma's, gedichten en reclames. Je gedichten werden op muziek gezet door bekende, Poolse componisten, o.a. Krzysztof Komeda, Seweryn Krajewski, Adam Slawinski en Zygmunt Konieczny. De beste zangeressen wilden dat je voor hen schreef. Je schreef o.a. voor Magda Umer en Krystyna Janda. Je reisde veel en je correspondeerde met interessante mensen.

Je was getrouwd met de Joodse journalist/schrijver Daniel Passent en op 4 februari 1973 werd jullie dochter Agata geboren, die net als haar vader journaliste/schrijfster is geworden. Met de regisseur Wojciech Wieteska kreeg ze een zoon, Jakub. Daarna trouwde en scheidde ze nog met de schrijver Wojciech Kuczok. Je verbleef het liefste in het dorpje Krzyze. Je verbleef er ook met intellectuelen en kunstenaars. Verder was je graag aan de kust van de Oostzee en in een retraite-huis in Zakopane. Je wordt beschouwd als één van de meest belangrijke, productieve en begaafde personen in de na-oorlogse, Poolse cultuur en geschiedenis. Je schreef meer dan 2000 liederen. Op 7 maart 1997 overleed je na een strijd van enkele jaren tegen darmkanker. Je werd zestig jaar en je bent begraven op de Begraafplaats Powazki in Warschau.

Schrijver: Joanan Rutgers, 22 oktober 2015


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 53Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)