Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Onomstreden

(Contrast II)

Daarentegen kijk ik graag in háár ogen. Die kijkers van haar zorgen voor opwinding bij mij. Een op dat moment niet te stoppen zinsvervoering. Een trance waarbij iedere andere vorm van exaltatie en euforie in principe wordt ondergesneeuwd. Wordt weggevaagd. Kijkers die via de kamers van mijn hart mij vervolgens groot en vurig toelachen.
Erogene zones gebieden tot passievolle actie. Haar ogen leiden, terwijl die van mij herleiden; de situatie evolueren tot de essentie. Manoeuvreren tot de kern. Wij hielden van elkaar en hoewel inmiddels voorbij, koester ik slechts warme gevoelens en vervloek ik de dag van de verwoesting.

Het Kanaaleiland stookte en pookte; omarmde ons en wij op onze beurt omhelsden haar. Wij brachten een bezoek aan de 'Little Chapel', waar geen dienst kan worden bijgewoond, maar je wel jouw ogen uitziet betreffende het monnikenwerk aan ingelegde scherven van het mooiste aardewerk. Hoewel ook weer niet in alle gevallen, maar het geheel imponeert op z'n minst enigszins. Als geglazuurde, in stukken gevallen Wedgwood vliegen de scherven, weliswaar zoals ik eerder schreef, ingelegd, in duizenden stukjes rond jouw hoofd. Indrukwekkend. Net zo impressief was de even later onaangekondigde bijna-dood. Gelukkig mocht en mag ik, weliswaar zwaar gedevalueerd, verder. Een waardevermindering die in eerste instantie zijn weerga niet kende, maar die door hard werken in allerlei staten is toegenomen en zich niet onbestendig laat, maar zich juist stabiliseert.

J.D. Salinger, *Manhattan, New York, 1 januari 1919 - Cornish, New Hampshire, 27 januari 2010 overleden.

Salinger, Amerikaanse schrijver, is vooral bekend door zijn omstreden roman 'De vanger in het graan' uit 1951. Dit controversieel werk handelt over een tiener die zich tegen de wereld van de volwassenen afzet, daar hij door diezelfde 'adults' diezelfde grote mensen, niet voor vol wordt aangezien. Naast 'The Catcher in the Rye' schreef Salinger onder andere ook 'De Lachvogel'. Vertaald naar het Engels luidt de titel 'The Laughing Man' uit 1949 en het eveneens uit dat betreffende jaar stammende 'Down at the Dinghy', dat in het Nederlands onder de titel 'Beneden bij de boot' is uitgegeven.

Salingers invloed op de Amerikaanse literatuur, op auteurs als Philip Roth en John Updike is buitengewoon groot. Mythische vormen nam zijn literair talent in sommige kringen aan. Mede door zijn zelfgekozen isolement.

De door mij hiervoor genoemde devaluatie is natuurlijk een waardevermindering in figuurlijke zin. Hoewel men deze ook zeer letterlijk kan interpreteren. Is er sprake van het laatste dan moet men het/mijn geheugen zien als een bal, waarvan een deel, ter grootte van misschien één of twee pingpongballen, inmiddels 25 jaar geleden, is weggeslagen. Gelukkig hervatte mijn leven zich destijds onomstreden...!

Schrijver: Annejan Kuperus, 9 december 2015


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.0 met 1 stemmen 853



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)