Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een onverwachtse parel uit de kringloopwinkel

Vroeger vielen er nog volop waardevolle spullen bij de kringloopwinkels te halen en destijds nog voor een prikkie, maar tegenwoordig zijn de medewerkers daar allemaal afgestudeerden in de antieke spullen en wat niet al. Mede door internet kunnen ze met enkele klikken precies uitzoeken wat de nieuwwaarde van iets is, om er vervolgens een schappelijke prijs op te plakken. Terwijl je vroeger nog wel eens iets waardevols voor enkele kwartjes kon kopen, moet je nu zeker met vette euro's over de brug komen. Vroeger lag alles her en der door elkaar en was het nog een grote grabbelton, maar nu zijn het professionele, tweedehandszaken geworden, met zelfs keurige raampresentaties en pashokjes. De boeken staan op alfabetische volgorde van de auteurs en voor een habbekrats waardevolle antiek meekrijgen, kun je wel vergeten, want ze schroeven de prijzen vaak schandalig hoog op. Iedereen weet dat beschadigde, antieke voorwerpen al gauw niet veel meer waard zijn, behalve de kringloopmedewerkers, die plakken er op wat de gek er voor geeft. Toch zijn er ook weer voordelen bespeurbaar. Vroeger bleven vooral de Marokkaanse mensen het afdingspelletje spelen, wat leidde tot de verbodswet op afdingen. De prijzen waren vroeger al buitengewoon laag, dat het niet anders kon, maar door de euro en het bewust geworden management stegen de prijzen en mag er tegenwoordig in sommige kringloopwinkels weer worden afgedongen, waarbij je weer kolderieke en spannende taferelen te zien krijgt. Mijn privébibliotheek komt grotendeels uit kringloopwinkels en bibliotheekdagen met afgeschreven boeken, die voor weinig geld verkocht werden. Naast De Slegte en diverse antiquarische boekhandels in diverse grote steden. Al jarenlang snuffel ik in de kringloopwinkels naar oude boeken van waarde en dan het liefste natuurlijk eerste drukken. Aan de andere kant heb ik ook enkele eerste drukken weggeschonken aan o.a. mijn ex-uitgever en de literator Frans Berkelmans in het klooster te Egmond. Dat viel magisch denkend onder de noemer 'offeren' en wie weet werkt het. Het ging om 'Saturnus' van Jan-Jacob Slauerhoff, een boek met essays van Hendrik Marsman en twee dichtbundels van Gerrit Achterberg. Tja, je moet wat voor de schrijfkunst over hebben!...

Voor de zoveelste keer neusde ik wat rond in een kringloopwinkel. De broeken waren allemaal te dun in de taille en niet naar mijn smaak. Langs de rekken vol prullaria rekte ik me eens flink uit. Ik zag een best mooi paard van brons, maar de staart ontbrak en ik vind een hond zonder staart al zo triest, behalve bij poedels, want bij hen staat het nu eenmaal hoogst elegant. De afvalkitsch staarde mij aan en dreigde me de nek om te draaien. Nog even en ik zou alles daar kort en klein gaan slaan en heel hard beginnen te gillen. Onder een lelijk, flets schilderij stond '85 euro', wat pure oplichterij is. Automatisch keek ik nog even bij de boekenafdeling en zag ik een stapel, nog niet geprijsde, boeken op de leestafel liggen. Ik pakte een oud boekje zonder tekst op de harde kaft, bruin geworden, alsof het naar de zonnebank was geweest. Ik had beet! Ik las 'De Wandelaar, verzen door M. Nijhoff'. Daaronder: W. Versluys/ Amsterdam/ 1916. Gedrukt ter boek en kunstdrukkerij G.J. van Amerongen Amersfoort. De eerste drie woorden 'Aan mijn vrouw'. Precies een eeuw geleden uitgebracht. 'De Wandelaar' was het dichtbundeldebuut van Martinus Nijhoff en meteen een poëtische doorbraak binnen lyrisch Nederland.

Op 16 mei 1916 trouwde Martinus met de zwangere Netty (Antoinetta Hendrika) Wind, onder druk van haar schoonfamilie, zeer tegen haar eigen zin. Martinus en Netty kregen al een liefdesrelatie op het Haganum gymnasium aan de Laan van Meerdervoort. Zij zat enkele klassen lager dan hem. Victor van Vriesland was een klasgenoot van hem. Ik heb een gesigneerd exemplaar van zijn poëzie. In 1916 werd hun zoon Faan (Wouter Stefan) geboren, maar hun huwelijk was een groot fiasco, al bleven ze elkaar wel altijd respecteren. Netty was romanschrijfster en ze vluchtte naar Italië en Parijs om volop de vrouwenliefde te bedrijven. Zijn debuutbundel was aanvankelijk door zijn vader, een uitgever/boekhandelaar, ter gelegenheid van het huwelijk uitgegeven. Nijhoff noemt o.a. Baudelaire en Villon in zijn bundel. Hij had veel met de Franse symbolisten. Van 1933 tot 1947 had hij een relatie met de classica Josine van Dam van Isselt. In 1950 scheidde hij officieel van Netty en in 1952 hertrouwde hij met Marcelle Georgette Hagedoorn. Op 26 januari 1953 overleed hij door een hartaanval. Hij werd 58 jaar. Hij is samen met Georgette begraven in het familiegraf van de Nijhoff's op de begraafplaats Kijkduin in Den Haag Zuid.

Bij de verkoopbalie stond een aardige meneer, die zei: 'O, een oud boekje, die zijn vaak heel erg veel geld waard!'. Ik keek bewust wat sullig voor me uit. 'Wat is het?', vroeg hij. 'Een gedichtenbundel!', zei ik quasi-ongeïnteresseerd. 'Doe maar vijftig cent!', zei hij bevrijdend, 'en veel plezier met de gedichten!'. Ik ruik aan de bladzijden, ik inhaleer 1916. In 1942 werd ene Charles Brekerf eigenaar van deze bundel, lees ik. Ik ga hem in plastic hullen, want elk klein deeltje dat loslaat en verdwijnt, is grote zonde. De charme van de kringloopwinkels is eindelijk teruggekomen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 1 april 2016


Geplaatst in de categorie: literatuur

3.5 met 6 stemmen 119



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
3 april 2016
gefeliciteerd met je aanwinst
verkoop 'm voor een vermogen!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)