Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Bram Vermeulen - Het was boven op de berg

Abraham Gerrit (Bram) Vermeulen is geboren op 13 oktober 1946 in Den Haag. Naast zanger was hij componist, kunstschilder, cabaretier en volleyballer. Hij was de jongste zoon van drie kinderen.
Op zijn dertiende kwam hij in contact met de volleybaltrainer Cees van Zweeden, die zijn talent voor balsporten herkende. Op zijn zestiende werd hij spelverdeler van de Nederlandse volleybalploeg. Tijdens de jaren zestig speelde hij 53 interlands.

In 1965 ging Bram in Amsterdam psychologie studeren. Daar ontmoette hij Freek de Jonge en Johan Gertenbach, met wie hij het trio Cabriolet vormde, dat zonder veel succes optrad.
In 1968 stopte Bram met zijn interlandcarrière en begon hij met Freek de Jonge Neerlands Hoop In Bange Dagen. Bram was vooral de muzikant van het duo, met liederen als 'Vogelvrij' en 'Fazant met zuurkool', die Bram zelf zong.
In 1979 ging Neerlands Hoop uit elkaar, omdat Freek een solocarrière ambieerde. Bram was hier lange tijd teleurgesteld over. Hij zei: 'De ontwikkeling van Neerlands Hoop was de ontwikkeling van Freek. Pas daarná begon mijn ontwikkeling.'

Bram bleef teksten schrijven en hij had vooral in Vlaanderen veel succes. Hij was een veelzijdig artiest en in 1980 verscheen zijn eigen groep Bram Vermeulen en De Toekomst. Op het gelijknamige album verwerkte hij de breuk met Freek. De singles 'Pauline' en 'Politiek' zijn legendarisch.
Voor zijn tweede album 'Doe Het Niet Alleen' ontving hij een Edison.
In 1981 debuteerde hij als acteur in de film 'Achter Glas'. Voor zijn album 'Bram Vermeulen' kreeg hij opnieuw een Edison. Hij maakte ook veel muziek voor theaterproducties en hij deed een paar jaar televisiewerk. Voor Veronica presenteerde hij het tv-programma 'Action', wat hem zeer slecht is bevallen.

In 1988 verscheen het album 'Rode wijn', geproduceerd door Boudewijn de Groot, met het lied 'De steen', dat in Vlaanderen een groot succes was. Het album 'Dans Met Mij' is ook door De Groot geproduceerd. Annie M.G. Schmidt gaf hem de naar haar genoemde prijs voor zijn lied 'Een doodgewone jongen'.
In 2000 ging hij op tournee door Vlaanderen met een programma, dat geheel aan de Eerste Wereldoorlog was gewijd, gebaseerd op het boek 'Krieg dem Kriege' van de Duitse schrijver Ernst Friedrich.

Ernst Friedrich was een anarchistische pacifist, die door middel van het tonen van gruwelbeelden uit de Eerste Wereldoorlog mensen wilde overtuigen om oorlogsgeweld af te zweren. Zo is er o.a. een foto van het naakte lijk van een met tyfus besmette soldaat met als onderschrift 'Veld van eer', een foto van een massagraf met als onderschrift 'heldengraf' en een foto van een met zijn bajonet aanstormende Duitse soldaat met een gasmasker met als onderschrift 'Het evenbeeld Gods met gasmasker'. Het programma 'Oorlog Aan Den Oorlog' was een groot succes, al is het in Nederland maar één keer uitgevoerd.
Bram geloofde in reïncarnatie. Volgens hem was hij in de Eerste Wereldoorlog een Waalse officier geweest, die geen Vlaams sprak.

In 2004 had hij samen met de zanger/gitarist Wigbert Van Lierde (1958, Aalst) het programma 'Mannen Maken Oorlog', waarmee ze drie maanden door Vlaanderen gingen.
Bram heeft twee dochters.
Sinds 1984 woonde en werkte hij samen met de actrice/regisseuse Shireen Strooker (1935, Den Haag), de ex-vrouw van Peter Faber.

Bram overleed op 4 september 2004 in San Dalmazio, Toscane, waar hij op vakantie was. Tijdens zijn slaap kreeg hij een hartstilstand. Hij werd 57 jaar.


Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=_A7pTfsNzI0

Schrijver: Joanan Rutgers, 26 oktober 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.3 met 3 stemmen 130



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)