Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Net zo groots als Luís de Camões

(voor João de Deus van Nogueira Ramos (1830 - 1896))

Je bent geboren op 8 maart 1830 in São Bartolomeu de Messines, Silves, Portugal. Jouw vader was Pedro José Ramos en jouw moeder was Isabel Gertrudes Martins. Je studeerde rechten aan de Universiteit van Coimbra, maar je behaalde geen diploma. Je bleef in Coimbra wonen en je wijdde jezelf geheel aan het scheppen van jouw gedichten.

Op 12 juli 1849 trouwde je met Guilhermina das Mercês Battaglia, die in Lissabon was geboren. Zij was de dochter van António Battaglia en Maria Madalena Soares.

Jouw poëzie werd volop gekopieerd, waardoor de studenten en hoogleraren er notie van namen. Je was enorm terughoudend en voor 1855 heb je niets openbaar gepubliceerd. Pas in 1860 publiceerde je jouw gedicht 'A Lata'. In 1862 verhuisde je naar Beja, al bewoond in de Keltische tijd, waar je een redacteur van de krant 'O Bejense' werd, de hoofdkrant van de provincie Alentejo. Als politicus rommelde je maar wat aan en was je niet echt gedreven. Jouw vriend José António Garcia Blanco verzamelde jouw gedichten uit de lokale tijdschriften, wat in 1869 tot jouw meesterwerk 'Ramo de flores' leidde.

In 1869 verscheen 'Pires de Marmelada', wat weinig ontzag kreeg. Daarna volgden vier theatrale werken van ene Méry, slimme prozavertalingen, maar totaal waardeloos. Te vergelijken met de lauwe vertaling 'Horácio e Lydia' van de zwaar getormenteerde, Franse dichter Pierre de Ronsard. Op 4 april 1875 werd jullie zoon José do Espírito Santo Battaglia Ramos in Lissabon geboren. Hij trouwde later met de Spaanse Maria del Carmen Gómez y Sánchez, die in oktober 1919 op haar 37-ste overleed.

Je schreef over onderwijsproblemen, in 1876 in jouw schrijfwerk 'Cartilha-moeder' uiteengezet, geïnspireerd door de Zwitserse pedagoog Johann Heinrich Pestalozzi en de Duitse pedagoog Friedrich Wilhelm August Fröbel. Jouw literaire populariteit is met de dichter Luís de Camões te vergelijken en dat betekent ontzettend veel. Je was vooral in de kwaliteit van ongestudeerde eenvoud en zuivere liefde onvergelijkbaar sterk en onoverwinnelijk.

De traditie van ongekende virtuositeit zat in jouw gepassioneerde bloedbanen. Je deed aan geniale zoetheid en eerbiedwaardige zuiverheid, zonder absurd en lamlendig sentimenteel te worden.

Op 11 januari 1896 overleed je als een beroemde, Portugese dichter in Lissabon. Je werd 65 jaar en je bent in het Nationale Pantheon, de Jeronymite kerk in Belém, begraven. Later werd jouw stoffelijk overschot naar de kerk van Santa Engrácia verplaatst, het nieuwe, nationale Pantheon. In Jardin da Estrela in Lissabon staat een mooi en eerbiedwaardig standbeeld van jou.

Schrijver: Joanan Rutgers, 30 maart 2018


Geplaatst in de categorie: idool

3.5 met 2 stemmen 1.107Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)