Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Pauperroots in Ommerschans

In de Trouw van vrijdag 20 april 2018 stond een paginagrote advertentie met als titel 'Bezoek de Koloniën van Weldadigheid'.
De tweede titel luidde 'Waar de realiteit van het Pauperparadijs zijn sporen heeft achtergelaten'. Mooi gelegen tussen ongerept oerbos, ruige heidevelden met adders en geheimzinnige zandvlakten, die op kleine woestijnen lijken, pronken de Drentse Koloniën van Weldadigheid.

In 1818 stichtte Johannes van den Bosch de Maatschappij van Weldadigheid om daarmee de armoede in Nederland te bestrijden. Via huisvesting, werk en scholing bood Johannes van den Bosch de paupers uit de stedelijke gebieden een kans op een beter bestaan. In totaal heeft de Maatschappij van Weldadigheid zeven koloniën opgericht. Vijf in Nederland en twee in België.

Deze Koloniën van Weldadigheid zijn genomineerd voor de UNESCO Werelderfgoed status. Het grootste oppervlak van de Koloniën van Weldadigheid ligt in Drenthe. In Frederiksoord en Wilhelminaoord, wat landbouwkoloniën waren, en in Veenhuizen, wat een dwangkolonie was. In de Drentse Koloniën vormen statige en kaarsrechte lanen, prachtige koloniehuizen en vele monumenten een blijvend decor om van te smullen. In het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen komt de sfeer van vroeger weer tot leven. Via een nieuwe expositie. Maar ook via het Museum de Koloniehof in Frederiksoord of wanneer je gaat genieten van het Culinair Erfgoed diner. Of wanneer je de bierbrouwerij Maallust bezoekt.

1 van de 16 Nederlanders heeft voorouders uit de Nederlandse Koloniën van Weldadigheid. Het is dus best een grote kans, dat jouw roots ook in Frederiksoord, Veenhuizen, Wilhelminaoord of Ommerschans liggen. Dan stam je dus af van armen, bedelaars en zwervers. Om te ontdekken of jij ook een pauper bent, ga je naar drenthe.nl/pauper en weet je het binnen een minuut. Dat is leuk om te doen en dat lijkt me de kleine moeite wel waard.

Bovendien maak je daarbij meteen kans op een gratis unieke overnachting. Hoe feestelijk is dat! Op de internetsite krijg je dan een mooie foto van Daphne Bunskoek te zien, een actrice en presentatrice met een knap koppie. Daphne is geboren op 22 november 1973 in Almelo. Van 1998 tot 2001 had ze een relatie met Daniël Lohues en daarna tot 2004 met Jeroen Pauw. En daarna nog met de producer/DJ Wessel van Diepen.
Daphne Bunskoek heeft namelijk ook haar roots als pauper.

En jazeker, ook ik heb mijn pauperroots, ontdekte ik tot mijn grote plezier. Namelijk door zes mensen met de achternaam Rutgers. 5 verbleven in Ommerschans en 1 in Wilhelminaoord. De Ommerschans werd rond 1625 door Groningen en Friesland gebouwd, die door het ontoegankelijke veen van Ommen naar Zuidwolde liep, ter verdediging tegen de Spaanse soldaten. In 1819 stichtte de Maatschappij van Weldadigheid er een bedelaarskolonie/strafkolonie. Jacob van Lennep bezocht het in 1823 en hij heeft de wantoestanden, die daar heersten, in zijn dagboek uitgebreid beschreven. In 1890 werd deze bedelaarskolonie opgeheven.

Ommerschans was in het noorden van de gemeente Ommen gevestigd en het was onderdeel van een hele linie van verdedigingswerken, zoals De Lichtmis, Coevorden, Bourtange en Bellingwolde. Als kind ging ik op vakantie in een huisje te Ommen, waar ik volop genoten heb. In Coevorden heb ik vier jaar gewoond.
Nu geef ik nu de namen van mijn voorouders, die in Ommerschans en Wilhelminaoord vertoefden:

1. Gerhardus Rutgers, geboren op 29-5-1796, meester-timmerman, verbleef in Ommerschans.
2. Franciscus Wilh. Rutgers, geboren op 22-11-1803, verbleef in Wilhelminaoord, kolonie 11.
3. Johannes Bernardus Rutgers, geboren op 11-10-1825 in Avereest, verbleef in Ommerschans.
4. Alijda Hermanna Rutgers, geboren op 3-5-1828, verbleef in Ommerschans.
5. Hendrika Francisca Rutgers, geboren op 16-12-1830, verbleef in Ommerschans.
6. Hendricus B. Rutgers, geboren op 6-4-1834, verbleef in Ommerschans.

Schrijver: Joanan Rutgers, 26 april 2018


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

4.5 met 2 stemmen 50



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)