Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een zelfverzekerd en onverschrokken masker

(voor Philip Freriks)

Je bent geboren op 27 juli 1944 in Utrecht. Als middelbare schoolstudent werkte je vanaf jouw zestiende jaar al bij het 'Nieuw Utrechts Dagblad'. Daarna werkte je voor 'Het Vrije Volk'. Jouw broers waren Joop (Joke) en Jan(tje). Jouw jonge zus was Susanne. In 1965 behaalde je het Hbo-diploma en in 1966 ging je naar Parijs, waar je aan het Instituut voor Politieke Wetenschappen politieke wetenschappen studeerde. Als bijbaan was je slaapwagenconducteur.

In 1971 werd je correspondent voor Het Parool. Van 1974 tot en met 1977 was je medewerker van 'Achter het Nieuws' en 'Haagsche Kringen'. En je was correspondent voor 'Le Monde'. Terug in Parijs was je correspondent voor 'Het Parool', 'De Volkskrant' en de NOS. In 1986 maakte je een serie talkshows voor het Centre Pompidou. Van 1989 tot 1993 presenteerde jij 'Lopend Vuur', het boekenprogramma 'Passages', 'De Tijd Staat Even Stil', 'De Avond van de Korte Film' en 'De Avond van het Boek'. Blijkbaar was je erg gewild in televisieland en/of je wist je er handig tussen te werken.

In 1990 begon je 'Het Groot Dictee der Nederlandse Taal' te presenteren, wat inmiddels gelukkig gestopt is, want hoe saai was dat wel niet! Vanaf 1996 was je veertien jaar de presentator van het Achtuurjournaal en dat hebben we geweten, want je moest zo nodig steeds een persoonlijke noot er tussen wringen. In 2012 was je de verteller bij 'The Passion' (die quasi-christelijke, theatrale blasfemie!) in Rotterdam. Vanaf 2012 presenteerde je de succesvolle televisie-quiz 'De Slimste Mens', met die nasale brombeer Maarten van Rossem, met wie je nog steeds een soort van cabaretesk duo vormt, zoals Snip en Snap.

In 2003 verschenen er maar liefst vier boeken van jou: 'De Meridiaan van Parijs', 'Gare du Nord' (op jouw dertiende zag je dit station voor het eerst) en 'Ik herinner me...', geïnspireerd door een toneelvoorstelling over de herinneringen van Georges Pérec. Net als Pérec ben je een kattenliefhebber en ze zijn vooral in jouw huis op Corsica welkom. Enkele namen zijn: Balthus, Mauw, Sahara en Felis Corsicana.
Het vierde boek was 'Schilders van Parijs', een kunstboek voor kinderen, waarin je het impressionisme uitlegt. In 'Les chats de Lili' uit 2009 heeft jouw vrouw Lili de 17 illustraties van de poezen gemaakt. In 2010 verscheen 'Kat van Kaboel'. Met jouw Franse vrouw kreeg je één zoon.

Jouw vader en opa werkten beiden bij de spoorwegen. Jouw moeder was gemeenteraadslid voor de PvdA in Utrecht. In maart 2005 verscheen jouw boekje 'Jantje' bij uitgeverij Conserve van Kees de Bakker. Het bevat 91 bladzijden. Het is een monument voor jouw oudste broer Jan, die op zijn negende per ongeluk is doodgeschoten. Op 27 februari 1945 bracht jouw moeder Jan en Joop naar hun opa en oma op de Peizerweg 31a in Groningen. Ze ging snel per fiets terug naar Utrecht. Ze sliep een nacht met een bezorgde vreemdeling in een hooiberg. Op de Peizerweg 33 woonde de NSB-er Albert Klaas Hendrik Geerts, geboren op 6 mei 1915 in Enschede. Hij was in 1940 met zijn moeder op nummer 33 gaan wonen. Ze waren vrijzinnig hervormd. In maart 1943 was hij NSB-er geworden. In september 1944 werd hij landwachter.

Albert was schuw en zijn moeder bestierde hem. Hij had contact met de overbuurman Meijer, die ook een NSB-er was. Op 14 april 1945 schoot Albert op een aantal Canadese soldaten aan de overkant van de weg. Rond kwart over acht 's avonds kwam er een kleine, wendbare tank door de Peizerweg rijden, die bij nummer 33 met een mitrailleur begon te schieten. Drie kogels gingen door het raam, waar Jantje op schoot bij zijn opa zat. Eén van de kogels heeft Jantje in zijn halsslagader getroffen. Hij zei nog: 'Oma, ik ben getroffen!'. Bij de schuifdeuren was hij in elkaar gezakt en overleden.

Albert Geerts en zijn moeder zijn door de burgerwacht opgepakt. Daar had zomaar mijn opa bij kunnen zijn, want die ging vanuit Bedum met zijn geweer de NSB-ers in Groningen oppakken. Albert overleed in 1983 in Stadskanaal.

Het is schrijnend en navrant hoe jij alles beschreven hebt. In 'De bevrijding van Groningen' van Mr. W.K.J.J. Van Ommen Kloeke (Assen, 1945) staat op bladzijde 164 bij de lijst van burgers, gestorven ten gevolge van de gevechtshandelingen te Groningen: 27. Jan Freriks, 9 j., Peizerweg 31a (evacué). Jouw moeder hoefde die woorden niet te zien. Over haar laatste tijd schreef je: 'In de laatste weken kwam alles van Groningen weer terug. In een vreemd soort chaos. Rare angstaanjagende visioenen. We waren veel bij haar. Wij, haar kinderen, maar ze miste er één. Meer dan ooit, leek het wel.'

Schrijver: Joanan Rutgers, 29 december 2018


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

3.5 met 2 stemmen 92



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
10 januari 2019
Zeer intrigerende en interessante beschouwing over een voormalige anchorman die ik met veel plezier heb gelezen...!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)