Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Wederopbouwfotograaf

Als fotograaf hield Cas Oorthuys zijn camera te allen tijden gericht op mens en omgeving. Zijn professionele nalatenschap bestaat uit een archief van circa een half miljoen, ongeveer 500.000 beelden; altijd in zwart-wit, 'de kleuren van mijn generatie'.

De heer Oorthuys was onderdeel van een generatie documentaire-fotografen met een positieve blik op de mens en de ambitie bij te dragen aan een betere wereld; als 60-jarige heeft Oorthuys, hij kwam destijds over de vloer bij de ouders van mijn partner/vriendin, haar in zwart-wit formidabel voor de eeuwigheid vastgelegd. Inmiddels een halve eeuw geleden, daar wij inmiddels, weliswaar net, de 50 zijn gepasseerd. Destijds stond er precies één kaarsje op de slagroomtaart. 'Als hij, Cas Oorthuys, je leerde kennen, werd je onderworpen aan een sympathiek soort kruisverhoor, want hij en zijn vrouw Lydia waren oprecht geïnteresseerd in mensen en dat zie je ook terug in de foto's'. De door mij hiervoor beschreven foto is wat dit betreft een stille getuige van Oorthuys' getoonde oprechte interesse...! Oorthuys' foto's zijn esthetisch, warm en optimistisch, hoorde en las ik eerder en bovendien in een tijdloze, grafisch-sterke vorm.


De eerder door mij in deze beschouwing genoemde half miljoen beelden tonen onder andere grote en historische gebeurtenissen van de 20ste eeuw die door deze zeer professionele fotograaf subliem zijn vastgelegd. Als twintiger fotografeerde en documenteerde Oorthuys de economische crisis van de beginjaren '30 uit de vorige eeuw. Vervolgens de Tweede Wereldoorlog en de daarmee gepaard gaande Duitse bezetting en daarna de wederopbouw met niet veel later de Koude Oorlog. De inmiddels helaas overleden vader van mijn lieve partner heeft voor de onafhankelijkheid van Nederlands-Indië gestreden. De aan hem uitgereikte oorkonde naar aanleiding van die strijd hangt hier in huis. Cas Oorthuys heeft ook in Nederlands-Indië zijn sporen verdiend met zijn zwart-wit-camera. Tientallen boeken over herrijzend Nederland zijn er verschenen, met niet in de laatste plaats veel fotografiewerk van deze inmiddels misschien iets minder bekende, maar daardoor geenszins vergeten fotograaf die Nederland in zwart-wit nog immer kleur geeft...! Enige internationale bekendheid heeft Oorthuys verworven met foto-en reispockets die hij heeft gerealiseerd naar aanleiding van door hem gemaakte reizen door Europa in opdracht van en voor Uitgeverij Contact.


Oorthuys, die inmiddels 44 jaar geleden is overleden, heeft tijdens zijn leven zodanig goed en professioneel gefotografeerd dat het Limburgs Museum, Keulsepoort 5 te Venlo, nog tot-en-met 22 september zijn deuren open heeft voor een aan hem gewijde overzichtstentoonstelling.

Schrijver: Annejan Kuperus, 19 augustus 2019


Geplaatst in de categorie: fotografie

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 369



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)