Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen over reizen

Goedschiks dan wel kwaadschiks

Subtitel: Post-Pinochet Chili



Net terug uit post-Pinochet Chili alwaar ik in de Chileense hoofdstad Santiago op het continent Zuid-Amerika heb verbleven, sloeg in deze aan de voet van de Andes gesitueerde metropool de vlam in de pan, nadat de regering een prijsverhoging van de metrokaartjes had afgekondigd. President Piñera heeft er zijn handen vol aan. De volkswoede is alleen maar toegenomen, ondanks gouvernementele inzet om aan de eisen van de demonstranten tegemoet te komen. Toename van de prijzen als gevolg van hogere energiekosten en een zwakke Peso zorgen voor een groeiende ongelijkheid in Chili. Water in dit langgerekte Zuid-Amerikaanse land is inmiddels geprivatiseerd en de prijs van elektriciteit gaat ieder jaar opnieuw omhoog. Inmiddels gaan de protesten in de Chileense hoofdstad Santiago allang niet meer over de verhoging van de prijs van metrokaartjes of hoge kosten van studeren. Redenen, dus oorzaken van protest en demonstratie zijn eveneens sociale ongelijkheid, maar daarnaast zeer zeker de hoge tol op snelwegen en de enorme wachttijden in de zorg, tegen hoge kosten van medicatie, tegen de toenemende kosten van levensonderhoud en inmiddels ook tegen de schending van mensenrechten tijdens de recente protesten.

Mensen zijn hier niet gelijk. Het is geen Europa. Hier heerst een sterk klassensysteem, waarin het neoliberalisme tot het uiterste is doorgevoerd, waarbij alles is geprivatiseerd. Het systeem moet veranderen, aldus velen. Voorbeeld: met slechts drie apotheekketens die de markt domineren, kunnen prijzen naar believen, dus naar eigen goeddunken van die farmaceuten, worden verhoogd. Hiermee zit je meteen bij de kern van het probleem in dit post-dictatoriaal land. Voor verandering van het systeem is vrijwel iedereen; de burgers richten zich tegen de rijken die hard hebben gewerkt voor wat zij inmiddels bezitten en hebben.

Wat is het alternatief?

Een inwoner van het welvarende deel van Santiago houdt zijn hart vast: 'We hebben vóór Piñera twee centrumlinkse regeringen gehad en die konden het probleem ook niet oplossen'.

Voorlopig is er wel een nieuwe Grondwet. Nu (nog) de sociaaleconomische maatregelen, eveneens een eis van de betogers, invoeren.

De Chileense hoofdstad Santiago, nog na smeulend, staat naar mijn mening nieuwe protesten en betogingen te wachten, want ook Chilenen weten dat het beter kán en dus beter móet; goedschiks dan wel kwaadschiks...! Met zowel een beter, lees: het beste als minder goed compromis...!

Inmiddels overeengekomen?


Santiago de Chile, september/oktober 2019

Schrijver: Annejan Kuperus, 17 november 2019


Geplaatst in de categorie: reizen

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 262



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)