Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Grote beperkingen groots doorbroken

(voor Helen Keller (1880 - 1968))

Je bent geboren op 27 juni 1880 in Tuscumbia, Alabama. Jouw moeder Catherine Everett Adams was de dochter van een brigadegeneraal. Jouw vader Arthur Keller was een legerkapitein en een redacteur bij de 'North Alabamian'. Jouw oudere broer was Phillip Brooks en jouw jongere zus was Mildred Campbell. Jouw oudere halfbroers waren James en William Simpson. Als baby kon jij zien en horen, maar na negen maanden werd jij ernstig ziek. Je had roodvonk of een hersenvliesontsteking. Je werd blind en doof. Je communiceerde op jouw zevende met zestig gebaren. In 1886 las jouw moeder over de doofblinde Laura Bridsman (1829 - 1889), die op haar zevende naar het blindeninstituut van Samuel Howe in Boston ging, waar ze de gebarentaal van doven leerde gebruiken. Zij woonde haar hele leven in het blindeninstituut. Het schoolmeisje Anne Sullivan (1866 - 1936) was haar vriendin. Anne was later jouw lerares.

De uitvinder Alexander Bell bracht jou in contact met het Perkings Institute for the Blind in Boston, waar Anne jouw lerares werd. Anne was vanaf haar achtste blind en via een weeshuis ging ze naar het Perkings Institute, waar Laura haar het vingeralfabet leerde. Door enkele operaties kon ze gedeeltelijk zien. In 1886 was haar opleiding voltooid. In maart 1887 werd ze jouw lerares. Via het vingerspellen leerde je in een half jaar ruim 600 woorden. Het eerste woord was 'doll', vanwege de pop, die Helen jou gaf. Jij leerde ook liplezen met jouw vingers en zelf praten. In juli 1888 was je samen met Helen op vakantie in Brewster op Cape Cod. Op een foto van jullie houdt jij twee poppen vast. In mei 1888 begon jij jouw opleiding aan het Perkings Institute, waar jij bijna elke winter verbleef. In 1896 vervolgde je jouw opleiding aan The Cambridge School for Young Ladies.

In 1900 ging je naar het Radcliffe College, een universiteit voor vrouwen. Je studeerde Engels, Frans, Duits, Grieks, Latijn, geschiedenis en Engelse literatuur. Je spelde alle lessen in jouw handpalm en je gebruikte brailleboeken. Op jouw 24-ste studeerde je cum laude af, waarmee je de eerste doofblinde met een voltooide universitaire studie was. Anne bleef jouw vriendin en levensgezellin. In 1905 trouwde Anne met de Harvard-universiteitsleraar/literair criticus John Macy (1877 - 1932), die bij jullie ging wonen. John hielp jou met jouw publicaties. Rond 1914 verslechterde Anne's gezondheid en namen jullie een huishoudster, de Schotse Dolly Thomson. In 1914 zijn Anne en John gescheiden, zij het nooit officieel.

Je was een ervaren schrijfster en taalkundige. In 1903 verscheen jouw autobiografie 'The Story of My Life', in 1908 'The World I live in', in 1927 'My religion' en in 1957 'The open door'. Je schreef ook artikelen over het socialisme en een boek over religie, vooral over de visie van Emanuel Swedenborg. In oktober 1936 raakte Anne door een coronaire trombose in een coma, waarna ze vijf dagen later overleed, op 20 oktober 1936 in Forest Hills. Ze werd 70 jaar en haar as is in een gedenkteken bij de Nationale Kathedraal in Washington, D.C. geplaatst. Tussen 1946 en 1957 bezocht je 35 landen en hield je lezingen over het geven van onderwijs aan blinden en doven. Je ontmoette vele wereldleiders en beroemdheden, o.a. Albert Einstein, Charlie Chaplin, Henry Ford, Winston Churchill, Andrew Carnegie en Jawaharial Nehru. Alle Amerikaanse presidenten ontvingen jou in het Witte Huis uit 1800.

In 1959 verscheen het toneelstuk 'The Miracle Worker' van William Gibson, gebaseerd op jouw autobiografie. Er volgden 719 voorstellingen met Anne Bancroft en Patty Duke, die ook de hoofdrollen in de eerste verfilming van Arthur Penn uit 1962 speelden, waarvoor beiden een Oscar wonnen. In 1979 en 2000 werd het opnieuw verfilmd. In 1961 kreeg je enkele hersenbloedingen en bleef je thuis. Op 1 juni 1968 overleed je thuis in Westport in jou slaap. Je werd 87 jaar en jouw as is bij de as van Anne geplaatst.

Schrijver: Joanan Rutgers, 31 januari 2020


Geplaatst in de categorie: idool

2.0 met 3 stemmen 52



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Olean
Datum:
7 februari 2020
Het eerste wat bij me opkwam was: dit kan niet waar zijn. Vervolgens bekeek ik de zwartwit beelden op youtube en nòg kon ik niet geloven dat Helen, ondanks haar ijzeren wil en doorzettingsvermogen al die talen heeft kunnen leren, laat staan dat ze er cum laude in kon afstuderen.
Ouders van nu zullen er waarschijnlijk niet voor open staan, maar leerkrachten misschien wel. Als ze die messentrekkende herrieschoppers nou eens een keer gedwongen hiernaar zouden laten kijken, desnoods met luciferstokjes tussen hun oogleden (zoals in A Clockwork Orange), misschien zouden ze dan die laageletterden - die landelijk tegenwoordig dertig procent van groep acht uitmaken - zover kunnen krijgen...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)