Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Stien den Hollander - Psychoses

Jij bent geboren op 8 november 2000 in het dorp Abbekerk, Noord-Holland, net als de DJ/presentatrice Eva Marcelle Koreman. Jouw overgrootmoeder heette ook Stien. Het doet me denken aan het dorp Stiens. In Abbekerk staan keurige stolpboerderijen en een 13-de eeuwse Hervormde Kerk op de Dorpsstraat 42. Je hebt een tweelingbroer, die Emiel heet, en als baby woonde je een tijd bij jouw opa en oma. Je weet wel wie jouw vader is, maar je kent hem niet. De moeder van jouw vader heb je wel gekend. Die was erg gelovig en je denkt, dat die nu wel met God getrouwd is. Je ging vijf jaar naar de Mavo, waar je werd overspoeld door teveel prikkels, die je niet kon verwerken. Op school leed jij aan een extreem schaamtegevoel, angsten en depressies. Je bent hypergevoelig en hoogsensitief. Je had last van negatieve stemmen in jouw hoofd en gedachten aan zelfdoding. Je werd vaak rood bij sociale verplichtingen. Nu kun je die verlegenheid relativeren.

Tijdens jouw tienerjaren verbleef jij lange tijd in psychiatrische ziekenhuizen, die jij als een soort bejaardentehuizen beschouwde, waar je mooie dingen kon maken. Je imiteerde het gedrag van de anderen in de psychiatrie, zoals achtervolgingswaanzin. Rond jouw 14-de jaar zat je een half jaar in een psychiatrisch ziekenhuis. Na een poging tot zelfdoding zat je 17 uur in een isoleercel. In 2014 was je in het tv-programma 'Taarten van Abel'. Toen je 15 à 16 jaar was, ging je naar een concert van Wende Snijders in de Parkschouwburg in Hoorn. Wende inspireerde jou om ook muziek te gaan maken. Tijdens het eindexamen voor de Mavo ging het erg slecht met jou en was je psychotisch, depressief en paranoia. Je luisterde naar 'Bring Me the Horizon' van Lana Del Rey, maar daar werd je nog meer ongelukkig van. Je werd opgenomen en je hebt jouw tekenexamen in de kliniek gedaan. Nadat je geslaagd was, ben je in jouw eentje naar het feesteiland Ibiza gegaan.
Alle keren, dat jij probeerde om zelfdoding te plegen, deed jij dat in een opwelling. Je wilde niet nog eens 60 jaar in deze wereld zijn, al zie je nu wel de leuke dingen. Destijds vond je het leven veel te ingewikkeld. Je had ook geen zin om al die toekomstige rekeningen te moeten betalen. Nu zeg je: 'Rekeningen betalen vind ik ook wel echt kut, maar ik doe het wel en het valt mee!'
Vanaf medio 2017 ben je vrij van psychische klachten. Je accepteert de negatieve stemmen, die er nog zijn.

Je bent naar de Herman Brood Academie in Zwolle gegaan en je woonde in Hoorn en Utrecht. Jouw artiestennaam is S10. Stien tien. En een 10 is het hoogste cijfer, dat je op school kunt krijgen.
In 2017 verscheen jouw eerste EP 'Antipsychotica', met naast de titelsong o.a. 'Psychoses', 'Van Kant', 'Positief', 'Met Mij' en 'Zonder Reden'. Je hebt deze EP over jouw psychoses in jouw slaapkamer in de psychiatrische kliniek gemaakt. Opgenomen met de microfoon van jouw Apple-oortjes. De teksten zijn heel dicht op jouw huid geschreven, rauw, dreigend en beangstigend. Met een spontane, literaire diepgang. De songs verbeelden heel direct die verschrikkelijk naargeestige binnen- en buitenwereld, waarin jij verkeerde. Op de iconische coverfoto zit jij terneergeslagen en vervreemd op een treinstoel. Nou is de moderne stadswereld op zich al iets om psychotisch van te worden, want het stikt er van de triggers, laat staan dat je daar extra gevoelig voor bent. Het is vooral die beklemmende zinloosheid en geestdodende leegte achter al die neurotische en gehaaste vluchtbewegingen. Die monsterlijk lelijke onechtheid. Bij deze eerste EP denk ik aan de poëzie van Sylvia Plath en hoe zij worstelde met haar schizofrenie en de persoonlijkheid verwoestende psychoses. Je zou haar gedichten op muziek kunnen zetten. Of de prozagedichten van Arthur Rimbaud, die aan paranoïde schizofrenie leed. Over een psychose zeg je, dat het realiteitsbesef dan niet bestaat, maar dat is te simpel door de bocht, want er bestaan miljarden realiteiten en er zou wel eens meer waarheid in een psychose kunnen schuilen dan de meeste mensen denken.

In 2018 verscheen jouw EP 'Lithium', met o.a. 'Moskou', 'Topsport', 'Maak Me Wakker', 'Mysterie' en 'Gucci Belt'.
In 2018 verscheen eveneens de single 'Storm', waarin je ook over jouw tijd in de psychiatrie zingt. Je bent ook in een isoleercel gestopt en dat vond je zoals bijna iedereen vreselijk vernederend, inhumaan en beperkend. Je werd er ook een keer ongesteld en dat vond je extra erg. Jouw moeder besefte dat je door die isoleercel alleen maar extra afgleed en zij eiste van de verpleging, dat ze haar zouden bellen, wanneer ze jou weer in de isoleer wilden stoppen, want dan zou zij jou meteen op komen halen. Je kreeg het antipsychoticum lithium toegediend, waarover je zingt 'Geen medicijn die verdooft!'. Je zingt ook: 'Later steek ik heel die fucking clinic in de fik!'.
In 2019 verschenen er vijf nummers, met o.a. 'Diamonds', 'Ik Heb Jouw Back' en 'SKRT'.
En in 2019 verscheen jouw albumdebuut 'Snowsniper' met naast de titelsong o.a. 'Insane', 'Alleen', 'Laat Mij Niet Gaan', 'Wat Is Real', 'Al Lang Niet Meer Mij', 'Lies', 'Zo Zijn', 'Kijk Me Aan' en 'Wacht Op Mij'. Je maakt veel gebruik van experimentele autotune.

Op jouw 19-de kreeg jij een huisje met een tuintje in Amersfoort, nadat jouw relatie op de klippen gelopen was. Je woonde daar met een kat, die je voor 10 euro op Marktplaats hebt gekocht. Later woonde je aan de Prinsengracht in Amsterdam, maar anti-kraak dan, zoals je nu ook anti-kraak in Buitenveldert woont. Jouw producer is Sam Lawalata (Sim Fane), een goede vriend van jou, net zoals de extravagante Bart Berghoef dat ook is. Sam's studio is ergens bij de Dam. De basis van jouw muziek is hiphop en soms ben je aan het rappen. Je zingt meestal krachtig en authentiek doorleefd. Je werkte samen met Wende, Remy van Kesteren, Sor, Lijpe, Willem, Zwangere Guy, Yung Nnelg, Ronnie Flex, Jayh, Kraantje Pappie en Gian. Jouw lievelingsschoen is Nike Air Force 1 en je draagt meestal zwarte kleren. Zwart is een beschermende kleur. Je dringt veelal Red Bull. Je ontbijt al jaren met een Red Bull en een sigaret. Je kunt moeilijk kiezen, bijvoorbeeld wat je moet kopen in de overvolle supermarkt. Jouw muziekgenre staat niet vast en als je over de liefde, seks, stemmen en drugs praat, dan schaam je jezelf. Ook over de schaamte zelf schaam je jezelf. Je hebt alleen wiet en hasj gebruikt, maar je gebruikt nu geen softdrugs meer. Je vindt drugs maar eng. Bovendien ben je erg verslavingsgevoelig.

In 2020 verscheen jouw album 'Vlinders', met o.a. 'Masker Af', 'For Days', 'Ochtend/Avond', 'Maria', 'Chrystal Clear', 'Licht', 'Wat Ze Willen', 'Vlucht', 'Achter Ramen', 'Niet Bang Zijn', samen met Wende, 'Kapot', 'Vleugels', 'Vergeet Me Niet' en 'Handen Van Mijn Moeder'. Met Ares maakte jij de single 'Love = Drugs'. Je bent ook beïnvloed door The Red Hot Chili Peppers en volgens mij ook door Rihanna. In de Brouwerij Fortuna van Bojan Bajic op Vlieland werkte je aan het album 'Vlinders'. Je trad op tijdens het festival Into The Great Wide Open 2020 op Vlieland. Drukte houdt jou op de been. Om niet aan de dag te willen beginnen, kan in zekere zin aan een doodsverlangen refereren, hoewel dat vergezocht is. Jij weerstaat die neiging. In jouw gesprek met Gijs Groenteman legt Gijs jou zo af en toe de woorden en bevestigingen in de mond. Om zijn eigen denkbeelden te bevestigen.
In oktober 2020 overleed jouw opa, die jij heel erg mist. Door zijn overlijden, realiseer jij jezelf, dat je geen zelfdoding kunt plegen. Om de pijn, die je daarmee anderen aandoet. Je wil zelf niet voor zelfdoding kiezen. Jouw lieve en zorgzame opa was als een vader voor jou.

Op jouw ene arm staat 'Emiel' getatoeëerd en op jouw andere arm staan zes streepjes getatoeëerd, die staan voor zes dingen van jezelf, waar je trots op bent. Je zegt: 'Ik ben stormbestendig geworden, omdat ik de palingen goed in de grond heb gestopt!'. Met de 'palingen' bedoel je de 'haringen'. Echt een heel komische vergissing/verspreking. Je zong 'Wacht Op Mij' in het tv-programma 'Mondo'. Je stond met Wende in Carré en je gaf voor 30 personen een concert in Tivoli Vredenburg.
Op 12 december 2020 werd bij NPO 3FM op de televisie de documentaire 'Storm om mij heen' uitgezonden. Hopelijk blijf je stabiel en red je het in de keiharde muziekbusiness. Hopelijk komen de oppervlakkigheden en de gebruikersmentaliteiten je niet de keel uithangen. Hopelijk raak je niet door die onechte Streberswereld ondergesneeuwd. Onthoud dat je altijd de vrijheid hebt om er weer afstand van te doen. Zodra je jouw ware Stien teveel moet inleveren of zelfs maar iets moet inleveren.

Schrijver: Joanan Rutgers
13 december 2020


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 12 stemmen 662



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)