Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Light In Babylon - Kipur

Michal Elia Kamal heeft een Goddelijke Stem om in op te gaan. Zij is hoe ik mij Maria Magdalena voorstel. Mijn hart gaat automatisch harder kloppen, wanneer ik naar haar hemelse klanken luister. Hopelijk verliest ze door de stijgende roem niet haar natuurlijke spontaniteit. Als zangeres van de muziekband Light In Babylon kan zij nog vele jaren mee. Het begon allemaal in 2009 in de bedrijvige en kleurrijke stad Istanbul. Michal ontmoette de Franse gitarist Julien Demarque, die net als haar op straat muziek maakte, met name in de levendige, drukke Istiklal Caddesi straat. Zij woonden in een huurkamer nabij deze straat, die nabij het Taksimplein ligt. Op een dag in 2010 kwam de Turkse Metehan Ciftci erbij, die een virtuoze cantourspeler is. Zij spelen covers van volksliederen en originele composities. Het is een feest van kosmopolitische tradities uit Istanbul en van de Sefardische, Joodse gemeenschap en de grote muziek, die nu uit het Oostelijk Middellandse Zeegebied komt. In 2010 verscheen hun promotiewerk/demo 'Istanbul'.

Michal Elia Kamal is geboren op 27 juli 1987 in Tel Aviv. Haar ouders zijn uit Iran gevlucht. Haar vader komt uit Teheran en haar moeder komt uit Isfahan. Michal is opgegroeid in een huis, waar de natuurlijke kracht van vrouwen heel belangrijk is en dat voel je in haar stem en haar manier van zingen en haar fysieke uitdrukkingsvermogen. Ze is in de goede buurt Ramat Aviv van Tel Aviv opgegroeid. Haar ouderlijk huis staat tegenover een synagoge en wanneer ze als kind op het balkon stond, kon ze de Joodse, liturgische liederen horen. Ze is in een Ashkenazi gemeenschap opgegroeid. Ze studeerde kunst aan de Universiteit van Tel Aviv en op haar 20-ste reisde ze naar India. Op haar 21-ste ging ze een wereldreis maken, naar India, Europa en Turkije. Ze schrijft haar liedteksten in het Hebreeuws en ze zingt in het Hebreeuws, Arabisch, Turks, Engels en Farsi. Ze heeft echt een stem om te aanbidden, een stem in in weg te duiken. Haar zangkunst is een zuivere zee, die geneeskrachtige eenheid schenkt.

Michal werkte met diverse orkesten samen, zoals het Philharmonisch Orkest München. Light In Babylon werd uitgebreid met de Iraanse basgitarist Payam Ghasemi en de Schotse percussionist Stuart Dickson. Zij speelden op grote podia en festivals in heel Europa, maar zij bleven ook gewoon op straat spelen. Michal maakt ook de composities. Op 1 oktober 2011 verscheen hun debuutalbum 'Life Sometimes Doesn't Give You Space', met 'Istanbul', 'Wind', 'The Women of Teheran', 'Diuna', 'Neta Zar', 'Nava Ani', 'Kipur', 'Tarmil Yaakov', 'Geut', 'Gypsy Love', 'Circus', 'Jerusalem', 'Sei Enaich Urei', 'Hinech Yafa', een cover van Idan Raichel, en 'Dark Song'. 'Kipur' is een heel bijzonder en spiritueel lied met teksten uit een gedicht van Solomon ibn Gabirol, een Joodse, Neoplatonische filosoof/mysticus/kabbalist/dichter uit de elfde eeuw, geboren in Malaga. Hij schreef o.a. het gedicht 'Ahava' (Liefde). Het gebruikte gedicht gaat over de spirituele vrijheid, het vermogen om het niets en alles in het universum en binnenin te begrijpen.

In november 2016 verscheen hun tweede album 'Yeni Dunya' (Nieuwe Wereld), met naast de titelsong 'Canim Benim', 'Legend', 'Bursa'nin Ufak Tefek Taslan', 'Divane Asik Gibi', 'Belev Shalem', 'Gole Man', 'Ya Sahra', 'Hagavia' en 'Imagine', inderdaad de cover van John Lennon, wat uitstekend bij hen past, want ze worden vaak niet voor niets 'de ambassadeurs van de vrede' genoemd. Ik proef duidelijk hun Soefistische eenheidsbeleving met alle mensen wereldwijd. Net als Jezus vond zij de boeddhistische eenheidsbeleving in India. Michal en Julien zijn inmiddels een echtpaar geworden. Tijdens een openluchtconcert in Izmir nam een man zijn oma mee, die met een stok liep. 'Zij is een fan van jou!', zei de man. Na een concert maken zij meestal kennis met hun publiek en staat er maar zo een rij, die twee-en-een-half uur duurt. Voor handtekeningen en hugs. Michal werd/wordt al tien jaar behandeld tegen haar Keloid littekens, wat haar leven gered heeft. Hun muziekinstrumenten zijn o.a. de hardi-gardi, kontrabas, santour, gitaar en djembe. Michal bespeelt de djembe. Met haar Israëlische paspoort mag ze naar veel landen niet, maar haar muziek kent geen grenzen. In veel van die verboden landen heeft ze talloze fans. Ze is ook een actrice, die in de dramafilm 'Güvercin' speelde.

De wonderschone Michal met haar betoverend mooie ogen en vooral haar liefdevolle inborst zingt heilige, Hebreeuwse teksten, gebeden en spirituals in een unieke, geheel moderne context. Zij is beïnvloed door Iraanse, Midden-Oosten en mediterrane muziek. De mode-ontwerper Erkan Demiroglu schonk haar een prachtige jurk met vogels erop. Zij is inderdaad een begenadigde, uitverkoren en zeer exclusieve zangvogel in Gods Paradijs. Na haar vele reiservaringen is zij aan Istanbul verknocht geraakt en is zij daar geworteld geraakt. Zij heeft een intrigerende, boeiende, heerlijk positieve levensvisie en zij houdt van lekker veganistisch eten en vooral sappige mango's. Dat zij een esthetisch hoogstandje van onze Schepper is, blijkt wel uit de onderataande foto van haar uit de videoclip bij 'Hinech Yafa', gemaakt op straat in Istanbul. Een echte aanrader om even te bekijken. Is het niet een fantastisch feest, dat er zo'n oerlief en inspirerend mens op dit moment met ons op aarde is? Ik voel mij in ieder geval ontzettend vereerd, dat zij nu bij ons aanwezig is! Zo moeten de mensen ooit superblij zijn geweest om Jezus te ontmoeten en als het kon aan te raken. Al kon ik maar even met mijn pink haar rechtervoet aanraken en met de duurste parfum insmeren! (-)

De videoclip bij 'Kipur' is opgenomen in Cappadocië, wat Michal altijd een speciaal gevoel van vrijheid schenkt, zo met die torenhoge grotwoningen, waar in de oudheid grotbewoners woonden en wat later de toevluchtsoorden van de vroege christenen waren. Ik ben daar ook geweest en ik herken de magische, spirituele, heilige uitstraling van die mysterieuze grotwoningen. Ik herken in Michal ook de oerchristin, die zich versmelt met de wildevrouw en de vrijheidsminnende zigeunerin. Ik weet dat velen die oerklik met haar hebben. De cirkel is rond, ik begon er al mee, ik heb de zingende en musicerende Maria Magdalena herkend en velen met mij. Het Ichtus-teken in de grotwanden. Er was daar een grot met een groot gat aan de achterkant. Ik vond het een hele rare, architectonische woonkameruitbouw. Als je daar naar beneden zou vallen, dan overleef je dat niet. Zo gevaarlijk en intens spiritueel was het koorddansen van de eerste christenen. En zo dichtbij de Eenheid van de Ene. Zo dichtbij Light In Babylon.

Schrijver: Joanan Rutgers
10 februari 2021


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 70



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)