Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Snatam Kaur Khalsa - Ek Ong Kar

Snatam Kaur Khalsa is geboren in 1972 in Trinidad, Colorado. Zij ging naar de Tamalpais High School in Mill Valley, waar de rapper Tupac Shakur ook studeerde. Tupac werd op zijn 25-ste vermoord. De hoofdverdachte was het bendelid Orlando Anderson, die op zijn 23-ste is vermoord. Snatam speelde viool in het schoolorkest en ze begon songs te schrijven. Ze werd gecoacht door Bob Weir van de rockband Grateful Dead. Ze was op school de voorzitster van de sociale actiegroep 'Students for Justice'. Samen met anderen werkte ze aan recycling en het verspreiden van het milieubewustzijn. Nadat de Apache actrice/activiste voor Native American rights Marie Louise Cruz op school een lezing gaf, veranderde de actiegroep de schoolmascotte in een Red Tailed Hawk. Op 22 april 1990 zong Snatam haar lied 'Saving the Earth' bij het Earth Day concert in San Francisco.

Snatam ging ook naar het Mills College, opgericht in 1852 als Young Ladies Seminary in Benicia, met Mary Atkins als directrice. Susan en Cyrus Tolman Mills kochten de school. Andere leerlingen waren bijvoorbeeld de regisseuse Sofia Carmina Coppola, de actrice Olivia de Havilland, de kunstenares Claire Falkenstein, de dichteres Maya Chinchilla, de pornografische actrice/regisseuse Dana Vespoli en de actrice Peggie Castle, die op haar 45-ste door levercirrose overleed. Snatam behaalde een bachelor's degree in de biochemie. Daarna ging zij naar India om Kirtan te studeren bij de lerares van haar moeder, Bhai Hari Singh. In 1997 begon zij een loopbaan als voedingstechnologe bij Peace Cereals in Eugene. In 2000 tekende zij een contract bij Spirit Voyage Records, waarbij de oprichter, Guru Ganesha Singh Khalsa, haar manager en gitarist werd. Hij zong ook. Zij werkte samen met de New Age producer Thomas Barquee en de muzikante Prabhu Nam Kaur Khalsa. Na de band Peace Family ging zij solo.

In 2000 verschenen haar debuutalbum 'Reunion' en 'To Heaven and Beyond'. In 2002 verscheen 'Prem' en in 2003 'Shanti'. Van 2003 tot 2009 deed ze de Celebrate Peace Tour in o.a. scholen, hospices en jeugddetentiecentra. In 2004 verscheen 'Grace' en in 2005 'Celebrate Peace', met o.a. 'We Are Peace', 'People Of Love', 'Deepblue Sea', 'Ong Namo' en de mantra 'Ek Ong Kar', met een stemmige, bijpassende videoclip, waarin zij devoot en waardig voor het wonderbaarlijke leven knielt. Haar stem schenkt rust, vrede, balans, harmonie en diepe vreugde. Haar witte kledij verwijst naar het Zuivere Licht van de Ene God/Godin. In 2009 verscheen 'Liberations Door' en in 2018 haar tot nu toe laatste album 'Beloved'. En dan ben ik nog heel veel albums en projecten vergeten te noemen. Voorts geeft zij workshops, cursussen en retraites. Zij zingt teksten van Yogi Bhajan en eigen teksten.

Snatam is een spirituele lerares en een vredesambassadrice. Zij is in januari 2006 getrouwd met de graficus Sopurkh Singh. Samen met hem kreeg zij de dochter Jap Preet Kaur. Snatam is zeer bedreven in de Kundalini Yoga. Samen met anderen publiceerde zij in 2016 een boek over meditatie. In datzelfde jaar verschenen ook de boeken 'Original Light: The Morningexercise of Kundalini Yoga' en 'Meditation of the Soul: Jap Ji Dayly Practice and Learning Tool'. Zij is net als haar ouders een aanhanger van het Sikhisme en haar leraar was Harbhajan Singh Khalsa (1929, Punjab - 2004, Española), ook wel Yogi Bhajan genoemd. Hij was een yoga-leraar, spiritueel leraar en een ondernemer. Hij had een master in de economie behaald en zijn vrouw was Inderjit Kaur Uppal. Zij kregen samen drie kinderen. Hij leerde de Kundalini Yoga in het Westen. Zijn yoga-goeroe was Dhirendra Brahmachari en zijn goeroe was Maharshi Kartikeya tot helemaal door naar de goeroe Nanak (1469 - 1539), de oprichter van het sikhisme, die met Salakhani Chand getrouwd was en twee zonen had.

Yogi Bhajan sichtte de Sikh Dharma International, waar de Yogi Tea en Akal Security uit voort zijn gekomen. Net als het natuurvoedingsmerk Peace Cereals, waarbij Snatam werkte. Goeroe's, die zichzelf op slimme wijze weten te verrijken, zie je vaak. Bij Bhajan's bedrijf Golden Temple of Oregon stroomden de miljoenen dollars naar binnen. Sikhs doen aan vegetarisme, het haar laten groeien en hogere bewustzijnsstaten bereiken. De Guru Granth Sahib is hét religieuze boek van het sikhisme, zeg maar hun bijbel, koran of thora. Er werkten ook twee Soefi-dichters en enkele hindoe-dichters mee aan dat boek. Sikhisme gaat om goddelijke rechtvaardigheid zonder onderdrukking van welke aard dan ook. De fundamentele principes zijn: God herinneren door voortdurende meditatie. Levensonderhoud door ernstige, eerlijke inspanningen. Anderen onbaatzuchtig dienen, inkomsten en middelen delen, zoals levensmiddelen en goederen. Shabad kirtan is devotionele en rituele muziek van Sikhs, gerelateerd aan Hindoestaanse muziek. Samen met een jongere versie van Snatam, Ajeet Kaur, maakte Snatam het album 'Sacred Chants'. Ajeet is ook een yogi/genezeres/zangeres/lerares.

Afgezien van die veelal spirituele poespas en uitbuiterij via vastgelegde voorschriften en geplande verlichtingstechnieken vind ik Snatam's zang en uitstraling bijzonder liefdevol, nederig en puur. Ik kijk dan ook bewust niet verder dan de intense bekoring van haar Godgelijke stem en muziek. Ik luister naar de warme klanken, die mij rechtstreeks met de Levengever, de Collectieve Oergeest Van Het Liefdeslicht in contact brengen. De Heilige Geest in vormen vast proberen te leggen, stoort me altijd. Dan grijpen er goddeloze, geestdodende, nazistische kerksyndromen naar mijn keel. Want wees eerlijk, op sommige foto's lijkt Snatam exact op een vrolijk zingende, witgeklede non met een tot bekeren geneigde heilsboodschap. Terwijl ik dat gruwelijke deel vermijd, zie ik een vrouw in heel haar kwetsbaarheid, die onbevooroordeeld iedereen en alles bemint. Dan hoor ik werkelijk hemelse klanken en schenk ik haar graag mijn hart. Maar die verkleedpartij is mij te zedig en schijnheilig braaf. Liever dans ik spiernaakt met haar op de klanken van haar melodieuze stem. Naakt met de voeten in de oceaan en elkaar voor eeuwig omarmend. Zoiets.

Schrijver: Joanan Rutgers
12 februari 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 90



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)