Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen over natuur

Triple-effect

Subtitel: Extra ruimte ijsvogel


Die extra ruimte geldt primair voor de Nederlandse rivieren. De Nederlandse lang-niet-groen-genoegcoalitie in 's-Gravenhage doet slechts aan dijkversterking. Allesbehalve óntoereikend, maar zeker niet effectief genoeg; er zijn namelijk oplossingen die een triple-effect hebben. Samen met de bescherming tegen hoogwater, wordt namelijk naast natuurwinst, eveneens een mooi landschap en recreatieruimte gecreëerd. Men kan dan denken aan rivierbossen, kwelders op de plekken waar nu weilanden liggen en natuurgebieden die het water kunnen opvangen en vasthouden. Eveneens een oplossing voor droge periodes.

Kwelders zijn, aldus van Dale, buitendijks aangeslibde hectares land die bij normale vloed niet meer onderlopen. Synoniemen voor een kwelder zijn GORS, GROES of SCHOR. Eén van de dieren die welvaren bij rivieren met extra ruimte is de ijsvogel. IJsvogel is de benaming voor een kleine vogel met grote kop, die zich met insecten en kleine vissen voedt, die hij observeert en vervolgens vangt door langs de oppervlakte van het water te zweven.

ALCEDO ATTHIS; van de onderfamilie der waterijsvogels. Deze ijsvogel komt bij ons in Nederland als broedvogel voor. Mooi nieuws, gebaseerd op een artikel uit 'Be ONE with NATURE', NR. 1, 2021. Dit in tegenstelling tot een artikel in TROUW van dinsdag 23 februari 2021, waarin het onderstaande wordt vermeld:

SHELL haalt de eigen klimaatdoelen niet: minder geïnvesteerd.

Citaat I:

- SHELL heeft in vijf jaar 3,2 miljard Dollar, 3% van de totale investeringen, in schone energie gestopt.

Citaat II:

- In 2030 zal duurzaamheid een vlucht nemen bij SHELL, is de belofte. In dat jaar, naar SHELL beweert, ligt SHELLS CO2-uitstoot
20% lager dan in 2016, dankzij jaarlijks 2 tot 3 Miljard aan Groene Investeringen.

Sowieso goed nieuws voor onze gevleugelde vrienden, waarvan de IJsvogel er één is die ik er in deze beschouwing graag wil uitlichten:

'Strenge winters maken veel slachtoffers onder de IJsvogels'. Een contradictio in terminis, ofwel een tegenspraak in termen, daar zijn naam doet vermoeden dat de IJsvogel 'winter(ge)hard' is, terwijl hij de voorkeur geeft aan een betere waterkwaliteit, herstelde beekoevers en meer nestgelegenheid. In geheel Europa, met uitzondering van IJsland, wordt de IJsvogel gespot. Deze KINGFISHER of ALCEDO ATTHIS broedt vanaf februari/maart in door henzelf gegraven tunnels van zeker een 0,5 meter in oevers, wanden, maar zeker ook wel tussen wortels van bomen of in een kunstmatige IJsvogelwand; 6 tot 7 eieren in meerdere legsels per jaar. Na ongeveer drie weken zien nieuwe IJsvogels het licht....! IJsvogels leerden mij kijken...!

... De ijsvogel van kindsbeen af op mijn netvlies...! ...

Schrijver: Annejan Kuperus
1 maart 2021


Geplaatst in de categorie: natuur

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 525



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)