Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Zo wreed

Subtitel: Shafiqa Khpalwak


'Afghaanse meisjes verheffen hun stem', las ik recent in de krant. Begrijpelijk gezien de feiten in dit deels door oorlog geruïneerd land.

Shafiqa Khpalwak is een productieve auteur met inmiddels 6 boeken, 4 poëziecollecties, een vertaling en een verzameling korte verhalen op haar naam. Zij studeerde Politicologie en Bestuurskunde aan de Amerikaanse Universiteit van Afghanistan. Tegenwoordig is zij CEO van de Musawer Foundation die zich met kinderliteratuur en onderwijs bezighoudt. Deze jonge leerlingen, meisjes, nemen het heft in eigen hand, daar zij er niet van zijn gediend dat voor hen wordt bepaald dat zingen voor hen, voor deze jonge mensen, verboden is. Met de kanttekening 'zingen in het openbaar'. Eveneens is er een verbod voor meisjes ouder dan 12 les te krijgen van mannelijke muziekleraren. Veel inwoners van Kaboel zijn bezorgd. Juist nu er een akkoord met de Taliban in de maak is.

Shafiqa is een Arabische naam, die 'meevoelende' betekent. Dat meevoelen blijkt ook wel uit de volgende woorden van Shafiqa Khpalwak:

'Vergeef ons God, mensen kunnen zo wreed zijn dat ze een kind alleen uit genderoogpunt kunnen bekijken....'! 20 jaar na 9/11, die vliegtuigen in de torens hebben vele van ons nog op het netvlies staan, kan je je afvragen waar dit goed voor is geweest. De sfeer tussen de 'gelovigen' en 'ongelovigen' is op veel plekken in de wereld te snijden, waarbij, indien gewenst, elkaars bloed wordt gedronken. Zoals, naar ik heb gelezen/geleerd het Christendom zich in de vorige eeuw verspreidde over de wereld, doet nou de Islam dit; minaretten reiken soms, naar het lijkt tot aan de hemel. Niet alleen in Azië, maar eveneens in Europa, op het continent Afrika en Amerika. Als straks het recht van de sterkste, de meerderheid gaat gelden, is de winnaar (nu reeds) bekend. Laat nu zowel aanhangers en belijders van zowel het Christendom als de Islam, net als anders- en niet-gelovigen inzien dat er maar één weg is naar saamhorigheid, namelijk de Weg van Acceptatie. Zonder begrip geen kans en zonder kans geen acceptatie, is geen respect, is geen vrede. Zonder vrede is er oorlog en een godsdienstoorlog zal een strijd zijn met louter verliezers...! Hierbij is niemand gebaat en daarom moeten wij de 1ste letter van ons alfabet, vervolgens 2 maal de 3de, eenmaal de 5de, eenmaal de 16de, eenmaal de 20ste, opnieuw de 1ste letter van ons alfabet, vervolgens weer de 20ste, daarna de 9de en tenslotte de 5de achterelkaar plakken en in de praktijk (blijven) brengen...!

Schrijver: Annejan Kuperus
25 maart 2021


Geplaatst in de categorie: religie

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 222



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)