Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Ze fantaseren William Shakespeare naar Gouda

In de 'Goudse Post' van woensdag 21 april 2021 staat het artikel 'Gouda 750 jaar Shakespeare is hier!', met als subtitel 'Nieuw onderzoek resulteert in boek'. Er wordt gewag gemaakt van het schrijversduo Thom Griffie, dat op 23 april 2022 in de Theaterbakkerheij hun boek gaat presenteren. Een boek waarin ze willen bewijzen, dat de wereldberoemde toneelschrijver/dichter/acteur William Shakespeare in Gouda is begraven en wel in de Sint Janskerk. Volgens mij schuilt de schrijver/Gouds ereburger/ex-koster van de Sint Janskerk Maurits Tompot (1952, Jakarta) achter dit publicatieproject, samen met een schrijfvriendin, die ik nog niet heb ontmaskerd. Maurits publiceerde eerder 'Het geheim van Erasmus', 'Kosterlijke ontdekkingen' en in 2019 zijn autobiografie 'Route 777'. Hij heeft met zijn motor zo'n beetje de hele wereld aanschouwd. Hij weet werkelijk alles over de Sint Janskerk en dus ook over het vermeende graf van William Shakespeare, die onder de naam William Baernelts of Barentsz in de Sint Janskerk zou zijn begraven. Het schrijversduo zegt, dat de bewijzen zich opstapelen, waardoor het steeds aannemelijker wordt dat hij zijn laatste rustplaats inderdaad in de Sint Jan heeft gevonden. Let op 'steeds aannemelijker wordt', waarmee ze hun onzekerheid aan aangeven.

William Shakespeare is geboren op 23 april 1564 aan Henley Street in de marktplaats Stratford-upon-Avon, Warwickshire. Op 26 april 1564 is hij in de Holy Trinity Church gedoopt. Hij kwam uit een rooms nest, maar hij is Anglicaans gedoopt. De voorouder Isabella Shakespeare was priores van een nonnenklooster in Wroxall. Zijn voorouders kwamen uit Normandië. Zijn vader John Shakespeare was een welvarende handschoenmaker, leerarbeider en handelaar in huiden en wol. Hij was ook wethouder en hoofdmagistraat van de gemeenteraad en in 1568 werd hij burgemeester van Stratford. William's moeder was de adellijke Mary Arden. John en Mary kregen acht kinderen, waarvan er vijf volwassen werden. William's broers en zussen waren o.a. Gilbert, Richard, Edmund, Joan en Anne. De ouders van moeder Mary woonden in Wilmcote. Op zijn 18-de trouwde hij in de Holy Trinity Church met de 26-jarige Anne Hathaway (1555 - 6 augustus 1623, Stratford-upon-Avon). Zij kregen samen drie kinderen; Susanna en de tweeling Hamnet en Judith. Hamnet overleed op zijn elfde, waarna hij 'Hamlet' schreef, met één letter verschil.

William ging na diverse banen naar Londen, waar hij een zeer succesvol en rijk acteur en toneelschrijver werd. Zo was hij mede-eigenaar van het toneelgezelschap Lord Chamberlain's Men, die zijn stukken speelde. Met o.a. de komiek William Kempe, die negen dagen van Londen naar Norwich danste, en de komiek Robert Armin. Ondertussen reisde hij geregeld naar zijn gezin in Stratford, waarbij hij ook vaak in Oxford verbleef. Anne had een huis/boerderij met 12 kamers en met ruim 360.000 m2 land/tuin in Shottery. Susanna trouwde met dokter John Hall en in 1608 werd hun dochter Elisabeth geboren. In 1613 stopte William met werken en ging hij naar Stratford terug, waar hij in zijn hoofdhuis 'New Place' aan Chapel street woonde, het grootste huis van de stad, wat in 1759 is afgebroken. Op 10 februari 1616 trouwde Judith in Stratford met de wijn- en tabaksboer Thomas Quiney. Zij kregen drie kinderen; Shakespeare, die een half jaar werd, Richard en Thomas, die 21 jaar werden. Thomas was voor zijn huwelijk met ene Margaret Wheeler naar bed geweest, waardoor zij zwanger was geworden. Op 15 maart 1616 zijn de overleden Margaret en het kind begraven.

Judith woonde in een huis van haar vader aan de Chapel Lane. William's advocaat was Francis Collins en hij had zorgen om Thomas Quiney. William ging wekelijks in de Holy Trinity Church uit 1210 ter kerke. Daar stond eerder een Saskisch klooster. William leed aan een ernstige ziekte, tyfus of syfilis. Op 25 maart 1616 heeft William zijn testament opgemaakt. Door zijn dodelijke ziekte en hoge koorts heeft hij het met 'wankele hand' ondertekend. Op 23 april 1616 is William Shakespeare in zijn huis 'New Place' aan Chapel Street in Stratford-upon-Avon overleden. Zijn schoonzoon dokter John Hall was erbij. Hij werd precies 52 jaar. Hij is op 25 april 1616 in de Holy Trinity Church begraven. De details van zijn doop en begrafenis zijn in een Elizabethaans register opgetekend. Hij is zeven meter diep onder de priesterkoorvloer begraven om diefstal te voorkomen. Dat priesterkoor is door Thomas Balshall gemaakt, die er in 1491 werd begraven. Op zijn grafsteen staat: 'Blest be the man who spares these stones and cursed be he who moves my bones.'. William liet het meeste aan Susanna na en het echtelijk bed aan Anne. Thomas kreeg niets van zijn erfenis en Susanna kreeg het huis 'New Place' én het huis van Judith aan Chapel Lane. Judith kreeg een som geld. Anne is in 1624 naast William begraven. Na Susanne woonde haar dochter Elizabeth Hall (1608 - 1670) in 'New Place'. Elizabeth overleed op 17 februari 1670 in Abington en zij werd in de St Peter & Paul Church begraven, waarmee de bloedlijn met William en Anne eindigde. Susanna werd 66 jaar en Judith werd 61 jaar. Susanna is naast William en Anne begraven.

Het schrijversduo Thom Griffie baseert hun verzonnen visie allereerst op het uit zijn Goudse pijp gezogen, fantastische verhaal van Dirk Aart Goedewaagen III, directeur van Royal Goedewaagen. Deze meneer beweerde in maart 1964 in het weekblad Elsevier, dat de in de Sint Janskerk begraven William Baernelts niemand minder dan William Shakespeare was. Deze William, die zich gek genoeg geen Willem noemde, was een pijpenmaker uit Engeland, die zich in 1617 in Gouda vestigde. Dat zou hij door onderzoek te weten zijn gekomen. De echte William Shakespeare zou een slecht huwelijk en schulden hebben gehad, wat allebei niet klopt, integendeel zelfs. Dirk Aart en Thom Griffie zwammen maar wat en doen aan commerciële vervalsing. Zij goochelen met hun fantasie om Gouda meer toeristische aantrekkelijkheid te bieden, terwijl Gouda het wel zonder zo'n spookverhaal weet te redden. De directeur van Goedewaagen's Koninklijke Hollandse Pijpen- en Aardewerkfabrieken was maar een amateur-historicus, ook al zat hij in het bestuur van de oudheidkundige kring 'Die Goude'. Jacob Pietersz. begon Goedewaagen in 1610 met de volksaardewerkfabriek 'De Star'.

In 2015 zijn er herbegravingen in de Sint Jan uitgevoerd en Willam Shakespeare is niet gevonden. William Baernelts ligt begraven in het familiegraf van de bevriende familie Cool, die een eigen grafkapel hebben. Op het glas-in-loodraam van de kapel is een Tudorroos te zien, die Thomas Griffie linkt met Shakespeare, die de Tudorroos als zijn favoriete roos beschouwde, maar dat deden er veel meer. Verder zou Baernelts de gekroonde Tudorroos als embleem en merk in zijn pijpen gebruiken. Dat zegt allemaal niets en berust op puur toeval en overdreven associatiedwang. In Engeland is het graf van William met een radar onderzocht en volgens de radarbeelden is de schedel van William gestolen. Iemand heeft zich niet aan de waarschuwingsquote gehouden. Mogelijk de grafdelver of één van de grafdelvers. Maar dat zou ook betekenen, dat ze hem met veel geweld onthoofd hebben. Best wel wat waard op de zwarte markt en inmiddels natuurlijk zoekgeraakt tussen alle verhandelde schedels. William Shakespeare was zeer verknocht aan zijn geboortestad Stratford-upon-Avon en de streek erom heen. Hij had er diverse huizen en zijn familieleden woonden er allemaal in de buurt. Hij had zichzelf moegeschreven en als acteur volop uitgeleefd. Het vuur flakkerde nog wat na en zou spoedig doven. Zijn dood in scene zetten, zoals de Goudse fantasten beweren, zou niet eens in hem opgekomen zijn, daar hij de energie en de gezondheid er niet voor had. Bovendien was hij met de nodige zorgen aan zijn familie en bezit gebonden. Zijn leven was rond en enorm verrijkt. Daar paste absoluut geen raar staartje als pijpenmaker in het vreemde Gouda bij. Laat staan het verbreken van de hem zo dierbare familiebanden en familiegeschiedenis. Hij was allang blij, dat hij het rustiger aan kon doen en hij had genoeg te stellen met zijn dodelijke ziekte. Nee, Thom Griffie, Shakespeare is niet in Gouda en nooit geweest ook!

Schrijver: Joanan Rutgers
24 april 2021


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 98



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
William Shakespeare
Datum:
29 november 2021
Thanks a lot. We wish we could hire you for the P.R. management!
W.S.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)