Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Liefde die het graf niet kon verdragen

(voor Violet Nicolson (1865 - 1904))

Jij bent geboren als Adela Florence Cory op 9 april 1865 in Stoke Bishop, Gloucestershire. Daar staan het Stoke House uit 1669 en de Stoke Lodge uit 1836, wat nu Trinity College is. Jouw vader was kolonel Arthur Cory en jouw moeder was Fanny Elizabeth Griffin. Jij was de middelste van drie dochters. Jouw vader werkte in het Britse leger in Lahore. Jij bent opgevoed door jouw familie in Engeland. In 1881 ging jij naar jouw vader in India. Jouw vader was redacteur van 'The Civil and Military Gazette' in Lahore. Hij gaf Joseph Rudyard Kipling, geboren op 30 december 1865 in Bombay, de baan als assistent-redacteur van deze krant.

Jouw zussen Annie Sophie Cory en Isabel Cory hanteerden ook graag de pen. Annie, geboren op 1 oktober 1868 in Rawalpindi, Punjab, schreef pikante, exotische New Woman romans. De Ierse schrijfster/feministe Sarah Grand introduceerde de term 'New Woman' in 1894, in een debat met de schrijfster Maria Louise Ramé, die in de Villa Farinola in Scandicci woonde. In Londen woonde zij in het Langham Hotel, waar zij in bed schreef, met de gordijnen gesloten en omringd door paarse bloemen. In haar salon ontving ze o.a. Oscar Wilde, Algernon Swinburne, Robert Browning, Wilkie Collins en John Millais. Maria Ramé is met recht de vrouwelijke Marcel Proust te noemen. Annie schreef onder de pseudoniemen Victoria Cross, Vivian Cory en V.C. Griffin. Van 1916 tot 1939 leefde Annie samen met haar oom Heneage McKenzie Griffin, eigenaar van de Seven-Thirty zilvermijn in Boulder, Colorado. Na het overlijden van haar oom woonde zij in Monte Carlo en op 8 Via Cantonale Legano in Zwitserland. Isabel assisteerde jullie vader en zij volgde hem op als redactrice van de Sind Gazette.

Jij trouwde in april 1889 met kolonel Malcolm Hassels Nicolson, commandant van het derde Bataljon, het Baluch Regiment, in 1858 door brigadegeneraal John Jacob gevormd. Malcolm was een echte waaghals, die de Mango Pir rivier was overgestoken door van de ene krokodil naar de andere krokodil te springen. Dat gebeurt dus niet alleen in tekenfilms. Hij was ook een talentvolle taalkundige en hij deelde zijn liefde voor India en de inheemse gebruiken en eetgewoonten met jou. Hierdoor vonden de mensen jullie een excentriek koppel. In 1890 volgde jij Malcolm tijdens de Zhob Valley expeditie. Vermomd als Pathan jongen liep jij door de passen van de Afghaanse grens. Van 1895 tot begin 1900 woonden jullie in Mhow, waar Malcolm bij de Bombay Presidency Army diende. De Schotse dichteres/schrijfster Violet Jacob was in die tijd ook in Mhow en zij schreef in 'Dagboeken en brieven uit India, 1895 - 1900' over Mhow, waar zij met haar man, de Ierse majoor Arthur Olway Jacob, en hun zoon Harry woonden. Harry werd in 1916 in de Slag aan de Somme vermoord. Mhow is in 1818 gesticht door generaal-majoor Sir John Malcolm, die ook negen historische boeken publiceerde.

In 1901 verscheen jouw dichtbundeldebuut 'The Garden of Kama' onder het mannelijke pseudoniem Lawrence Hope. Het zijn vertalingen van Indiase dichters, deels geïnspireerd door de Soefi-dichters. Het gaat meestal over onbeantwoorde liefde, verlies en het overlijden. Jouw gedichten zijn zeer persoonlijk en autobiografisch. Met illustraties van John Byam Liston Shaw, getrouwd met Evelyn Caroline Eunice Pyke-Not, met wie hij vijf kinderen kreeg. Hij overleed op 26 januari 1919 tijdens de Spaanse griepepidemie. Hij werd 46 jaar. Ik noem zijn 'The Greatest of All Heroes is One' uit 1905, 'The Caged Bird' uit 1907 en 'Omphale' uit 1914. Omphale is de mythische koningin van Lydia. 'Caged Bird' is een portret van de kunstschilderes Amy Maud Tindal Atkinson, een leerlinge van Shaw. In 1906 exposeerde Shaw 'Maud, Daughter of His Honour Judge Tindal Atkinson' in de Royal Academy. In 1909 exposeerde Shaw 'The New Voice' in de Royal Academy, een van boven tot de taille naaktportret van Maud. Hij had duidelijk een (kunstenaars)oogje op haar. Rex Vicat Cole schrijft in zijn biografie 'Art and Life of Bryam Shaw' over dit erotische naaktschilderij. Shaw en Cole hadden samen de Byam Shaw and Vicat Cole School of Art op 70 Camden Street in Kensington.

In 1903 kwam je na een verblijf in Noord-Afrika in Londen terug. Je ontmoette Thomas Hardy bij Blanche Crackanthorpe. Thomas bewonderde jouw werk. Daarna ging je met Malcolm naar Zuid-India. In september 1903 verscheen 'Stars of the Desert', met extra Indiase gedichten en gedichten over Noord-Afrika en het Verre Oosten. Violet Jacob schreef over jouw gezin en jullie woonomgeving, al heeft ze de meeste informatie uit jouw poëzie moeten putten. In 'Under A Lilac-Bleeding Star' schrijft de schrijfster Lesley Blanche wat biografische informatie over jou, gebaseerd op de memoires van jouw zoon.

Jouw man Malcolm overleed in augustus 1904 tijdens een prostaatoperatie, waarbij er ook sprake was van zuurstofgebrek. Daarna werd jij zwaar depressief. Sinds jouw kindertijd was jij al uitermate vatbaar voor depressie. Op 4 oktober 1904 pleegde jij zelfdoding door jezelf in Madras te vergiftigen. Jullie zoon was bij familie in Engeland. Jij werd 39 jaar en jij bent in de St. Mary's Cemetery in Chennai begraven. Bij Malcolm. Jij hebt sati begaan, een hindoeïstische gewoonte om na het overlijden van jouw man zelfdoding te plegen. In 'Last Poems' staat het gedicht 'Dedication to Malcolm Nicolson', wat jij kort voor jouw zelfdoding hebt geschreven.


Dedication to Malcolm Nicolson

I, who of lighter love wrote many a verse,
Made public never words inspired bij tea,
Lest strangers' lips should carelessly rehearse
Things that were sacred and too dear to me.

Thy soul was noble; through these fifteen years
Mine eyes familiar, found no fleck nor flaw,
Stern to thyself, thy comrades' faults and fears
Proved generously thine only law.

Small joy was I to tea; before we
Sorrow had left tea all too sad to save.
Useless my love - as vain as this regret
That pours my hopeless life across thy grave.


Violet Nicolson

Schrijver: Joanan Rutgers
26 mei 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 50Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)