Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De verlichte vrouw, die met een engel vrijt

(voor Ida Craddock (1857 - 1902))

Jij bent geboren op 1 augustus 1857 in Philadelphia. Na vier maanden overleed jouw vader. Jij was het enige kind en jij kreeg thuis onderwijs van jouw moeder. Verder gaf zij jou ook een volledige opleiding als Quaker. Quakers stralen het Goddelijke Licht in zichzelf uit en zij zien het in de anderen, geïnspireerd door de Christusgeest. Ze hebben een persoonlijk contact met het Christusbewustzijn, zonder de hulp van gewijde geestelijken, en het is een protestantse stroming. De oprichter was George Fox (1624 - 1691) en het wordt ook de Religious Society of Friends genoemd. George was getrouwd met Margaret Fell. Vanwege zijn geloof zat George vaak in de gevangenis, waar hij bleef schrijven en prediken. Hij reisde ook door Nederland.

Jij behaalde de toelatingsexamens voor de Universiteit van Pennsylvania, met het schitterende College Hall en Logan Hall op de hoek van 34th Street en Woodland Avenue, ontworpen door Thomas Webb Richards. Jij zou de eerste, vrouwelijke student worden, maar in 1882 heeft het bestuur jou de toegang geweigerd. Jouw moeder had veel interesse in het occulte en het spiritualisme. Jij ook en daar kwam de seksualiteit bij. Aan het Giraud College in Philadelphia gaf jij de vrouwen les in de stenografie. In de lokale Unitarische kerk volgde jij lessen in de theosofie en jij las occulte boeken. Jij noemde jezelf 'Priestess and Pastor of the Church of Yoga'. Samen met een 'ketterse mysticus', die de Karezza-techniek beheerste, kwam jij tot ongekende, seksuele extases, wat voor jou een Goddelijke openbaring was. Jij ging de esoterische seksualiteit bestuderen en uitvoeren, wat jij combineerde met jouw occulte kennis en ervaring. In jouw uiteenzetting 'Lunar & Sex Worship' stel je dat 'de maan een oudere godheid is dan de zon', waarmee je bij Aleister Crowley aansluit.

In 'Sex Worship (Continued)' analyseerde je het kruissymbool als 'een fundamenteel symbool van seksuele vereniging'. Alle religies aanbidden dit seksinstinct. Jij had een zalige, voortdurende huwelijksrelatie met een engel, die Soph heet, de mannelijke naam van Sophia, de Goddelijke wijsheid. Jouw seksuele omgang met Soph was zo luidruchtig, dat jouw buren klaagden. Jouw moeder dreigde al jouw documenten te verbranden en zij probeerde jou tevergeefs in een psychiatrische inrichting te stoppen. In Dearborn Street in Chicago gaf jij mystieke, seksuele hulp aan getrouwde stellen, wat jij ook per post deed. Crowley recenseerde jouw boek 'Heavenly Bridegrooms' in zijn tijdschrift 'The Blue Equinox' uit 1919. Hij zei: 'Dit boek is van onschatbare waarde voor elke student van occulte zaken'. Jouw seksleerboeken werden als obsceen en immoreel beschouwd, waardoor jij enkele maanden in vijf gevangenissen werd opgesloten en ook in het Pennsylvania Hospital for the Insane op 48th en Haverford Streets. Jij zat in een werkgevang op Blackwell's Island.

In 1893 bezocht Anthony Comstock de show 'Danse de Ventre' op de World's Columbian Exposition 1893 in Chicago en hij eiste dat die buikdansshow (Hoochee-Coochee) werd stilgelegd. De Syrische buikdanseres was Fahreda Mazar Spyropoulos (1871 - 1937), die als Little Egypt optrad. Jij ging ook kijken en jij vond dat de buikdanseres aan seksuele zelfbeheersing deed, een goed idee voor de verbetering van het seksleven van getrouwde vrouwen. Jij gebruikte de buikdanstechnieken in jouw seksuele relatie met Soph.

Op 10 oktober 1902 werd jij opnieuw veroordeeld en deze keer voor jouw boek 'The Wedding Night', wat de juryleden niet mochten lezen van de rechter, omdat hij het te obsceen, onzedelijk, wulps en vies vond. Jij werd tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld, wat jij als levenslang beschouwde. Op 16 oktober 1902 heb jij in jouw appartement jouw polsen doorgesneden en heb jij het gas uit de oven geïnhaleerd. Naast een afscheidsbrief aan jouw moeder schreef jij een openbare brief, waarin jij Anthony Comstock beschuldigde van zijn obsessieve klopjacht jegens jou. Hij zat al tien jaar achter jou aan en hij was jouw aanklager in de federale rechtbank en de bedenker van de Comstock-wetten, die hij tegen jou gebruikte. Uit de brief aan jouw moeder:

"Mijn lieve, lieve moeder, oh, wat spijt het me dat ik je pijn moet doen, zoals ik nu zal doen. Maar oh, moeder, ik kan niet, ik zal niet instemmen om naar het gesticht te gaan, omdat u blijkbaar van plan bent om mij daar naar te laten gaan. Ik behoud het recht om te sterven zoals ik geleefd heb, een vrije vrouw, niet in stilte gekapt door een ander mens. Op een dag zul je trots op mij zijn. Treur niet, lieve, lieve moeder, de wereld achter het graf, geloof me, is veel reëler en substantiëler dan deze wereld waarin we tot de dag van vandaag leven. Dit aardse leven dat de Hindoes al eeuwenlang 'Maya' noemen, dat is illusie. De echte Ida, je eigen dochter, houdt van je en wacht tot je snel komt om haar te vergezellen in de prachtige, gezegende wereld achter het graf, waar Anthony Comstock en corrupte rechters en onzuivere mensen niet bekend zijn. En liefde kan niet sterven, het is geen droom, het is een realiteit."

Volgens de rechter was jij 'een zeer gevaarlijke vrouw'. In jouw openbare brief schrijf jij:

"Ik sterf liever comfortabel en vredig, op mijn eigen bedje in mijn eigen kamer, in plaats van op een gevangenisbedje. Anthony Comstock heeft zelf misschien meer obscene boeken gelezen en heeft misschien naar meer onzedelijke foto's gestaard, dan een andere man in de Verenigde Staten. De man is een sekspervert, hij is wat artsen een sadist noemen - namelijk een persoon bij wie de impulsen van wreedheid gelijktijdig ontstaan met het ophitsen van seksuele emotie. De Sadist vindt het een groot genoegen om de bron van die emotie fysieke wreedheid of mentale vernedering toe te brengen. Misschien is het dat het Amerikaanse volk in mijn dood meer dan in mijn leven geschokt kan zijn in het onderzoeken van de vreselijke stand van zaken, die het mogelijk maakt, dat de ongenuanceerde seksuele hypocriet, Anthony Comstock, vet en arrogant, en de vrijheden van het volk vertrapt, en in mijn eigen geval zowel mijn recht op vrijheid van godsdienst als op persvrijheid schendt."

Uit 'Sexual Outlaw, Erotic Mystic: The Essential Ida Craddock' uit 2010 van de filosoof/geleerde Vere Claiborne Chappell (1930 - 2019).

In 'Psychic Wedlock' vertel jij over jouw nachtelijke seks met de engel Soph, die jou verlichting leert via een Goddelijk geïnspireerd systeem van seksuele inwijding. Jij noemt de Maagd Maria als bewijs-stuk. Het draait om zelfbeheersing en geestelijk orgasme met de partner en het Goddelijke. Jij weigerde een krankzinnigheidsverklaring en jij werd 45 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers
30 mei 2021


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 51Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)