Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het schizofrene lijden van dé Pippi Langkous illustratrice

(voor Ingrid Vang Nyman (1916 - 1959))

Jij bent geboren als Ingrid Vang Lauridsen op 21 augustus 1916 in Vejen, Zuid-Jutland, Denemarken. Jij bent in een intellectuele familie geboren, die jouw aanmoedigde om zelfstandig te studeren. Je bezocht musea, bibliotheken en dierentuinen. Jouw ouders waren Peder Vang Lauridsen en Helga Petersen. Jouw jongere zussen waren Helga en Kirsten. Op 1 juni 1923 overleed jouw vader door tuberculose. Hij werd 32 of 33 jaar. Jij kreeg ook tuberculose en jij ging naar een Deens en Italiaans sanatorium. In 1929 verhuisden jullie naar Odense, waar jij tijdens een sleetocht een gebroken schedel kreeg, waardoor jij negen maanden in het Odense ziekenhuis lag. Jij verloor ook het zicht uit jouw rechteroog. Op jouw 19-de studeerde jij enkele jaren aan de Koninklijke Deense Academie voor Schone Kunsten in Kopenhagen, opgericht in 1754. Het bevindt zich in het Charlottenborg Paleis aan het plein Kongens Nytorv, in 1670 aangelegd door koning Christian V van Denemarken en Noorwegen, getrouwd met koningin Charlotte Amalia van Hessen-Kassel, met wie hij acht kinderen kreeg. Met zijn minnares Sophie Amalie Moth, gravin van Samsoe, kreeg hij zes kinderen.

Jij genoot niet van jouw studie aan de academie, waardoor jij jouw studie beëindigde. Op de academie ontmoette jij wel de kunstschilder/cartoonist/tekstschrijver Arne Nyman, geboren op 10 juni 1918 in Visby Parish, Gotland. Hij was de zoon van professor Wilhelm Nyman en de vertaalster Dagny Henschen, die in 1933 met de Zweedse journalist/vertaler/hoofdredacteur van het boulevardblad 'Expressen' Ivar Harrie hertrouwde. De huidige Expressen-hoofdredacteur is Klas Granström (1976, Västeras) en de huidige adjunct-hoofdredactrice is Karin Olsson (1979, Hörby). In 1940 ben jij met Arne Nyman getrouwd en op 1 juli 1940 werd jullie zoon Peder (Pelle) geboren, die columnist/cartoonist werd en in 2001 overleed. Arne was ook een dichter; in 1939 verscheen zijn dichtbundel 'De verborgen afbeelding', in 1940 'Uur van Twijfel' en in 1945 'Aan een vluchteling'. De eerste twee bundels zijn aan jou opgedragen. In 1942 verhuisde jij met jouw zoon naar Stockholm en in 1945 ben jij officieel van Arne gescheiden. Arne hertrouwde met Ingrid Wahlström en daarna met de vertaalster Svetlana Söderberg. De meeste en belangrijkste illustraties maakte jij tussen 1945 en 1952.

In 1944 illustreerde jij een aantal leesleerboeken voor Astrid Lindgren, 'Kajsa Kavat' en over de Bullerby kinderen, en boeken voor andere auteurs, zoals Pearl Sydenstricker Buck, die in 1938 de Nobelprijs voor de Literatuur won. In 1945 verschenen jouw illustraties in de kinderroman 'Pippi Langkous' van Astrid Lindgren bij uitgeverij Rabén & Sjögren, in 1942 opgericht door Hans Rabén en Carl-Olof Sjögren. In 1947 maakte jij de illustraties voor 'Pippi gaat aan boord' en 'Ken jij Pippi Langkous?'. In 1948 verschenen jouw illustraties in 'Pippi in de Zuidzee'. Jij was de oorspronkelijke kinderboekenillustratrice van de Pippi-boeken. In 1953 illustreerde jij Buck's boek 'Lionfish' (Drakfishen). Jij reisde weinig, maar jij was gefascineerd door andere culturen, vooral door de kinderen in o.a. China, Afrika en India. Jij maakte een reeks litho's voor een kindergeografieboek over diverse culturen. Die werden in 1948 als 8 prenten gepubliceerd, getiteld 'Children in East and West'. Je hebt ze zeer detaillistisch en met veel culturenkennis gemaakt. Sommige composities leken op Japanse houtblokprints, waarvan 'De grote golf bij Kanagawa' van Katsushika Hokusai één van de bekendsten is, maar ook zijn 'De droom van de vissersvrouw' uit 1814.

Jij voelde jezelf ondergewaardeerd voor het werk wat jij deed, zodat jij extra veel geld voor jouw werk vroeg om toch voldoende erkenning te krijgen. Jij wist nu eenmaal wat jouw kunstvaardigheden waard waren. Hierdoor kreeg jij soms problemen met jouw uitgevers. Met Astrid Lindgren had jij een uitstekende relatie. Astrid zei: 'Elke auteur, die het geluk heeft gehad om een sympathieke illustrator voor zijn boek te vinden, zou die kunstenaar eeuwig dankbaar moeten zijn!'. Jij wilde, dat de illustraties voor kinderen van een hoge, artistieke kwaliteit zijn. Jij bezocht Astrid in haar bescheiden appartement op Dalagatan 46 in Stockholm. Jij schonk haar de originele illustraties. Van 1948 tot 1953 woonde jij in Nacka, vlakbij Stockholm. Jouw oom Peter Freuchen ging op expeditie naar Groenland en hij probeerde het Inuit-volk te begrijpen. Jij illustreerde een boek van zijn half-Inuit dochter Pipaluk Freuchen. In 1954 verhuisde jij naar Kopenhagen. Jij worstelde met vele psychische en fysieke ziekten. Jij woonde lange tijd bij jouw familieleden in Denemarken. Jij leed aan een vorm van schizofrenie, waarvoor jij medicatie kreeg en bij een psycholoog in behandeling was. Jij leed tevens aan een zware, chronische depressie.

Op 13 december 1959, de feestdag van Sint Lucia, pleegde jij zelfdoding in het pension van jouw tante, Pension Gotha in Kopenhagen. Jij was zwaar depressief en armoedig. Jij werd 43 jaar en jij bent in familiekerkhof Lauridsen bij de Vejen Johanneskerk begraven. Dat ligt op Noerregade 98/100 in Vejen. Jij bent bij jouw vader begraven. Jouw naam staat op dezelfde kei. Naast jullie liggen Johannes en Maren Lauridsen. Voor het station van Vejen, op Banegardspladsen 1, is een bronzen hoofd van jou geplaatst, met op de granieten sokkel een illustratie van Pippi Langkous. Op het station van Vejen staat een monument voor jouw opa Johannes Lauridsen. Veel van jouw werken zijn in het Vejen Kunstmuseum op Ostergade 4 te bewonderen. De Zweedse literatuurwetenschapper/bibliothecaresse Lena Törnqvist (1947) publiceerde een biografie over jou. Lena won in 2002 de Emilprijs, zij zit in het bestuur van het Astrid Lindgren Genootschap en zij beheert de archieven van Astrid in de Koninklijke Bibliotheek.

Schrijver: Joanan Rutgers
29 juni 2021


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 40



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)