Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Door haar eigen man bestolen en bedrogen

(voor Karolina Pavlova (1807 - 1893))

Jij bent geboren als Karolina Karlovna Jaenisch op 22 juli 1807 in Jaroslavi, net als de dichter/romanschrijver/musicus Michail Aleksejevitsj Koezmin. Jouw vader was een Duitse professor in de natuur- en scheikunde aan de School voor Geneeskunde en Chirurgie in Moskou. Jouw vader zorgde ervoor dat jij een uitstekende opleiding kreeg. Jij kende Russisch, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Zweeds én Nederlands! Jij kreeg bijles in het Pools van de Poolse dichter Adam Bernard Mickiewicz, die jouw eerste, romantische liefde was. Hij was verbijsterd over jouw literaire talent. Adam is geboren op 24 december 1798 in Zaosie (Zavosse). De liefde van zijn leven was Maryla Wereszczakówna, die hij in 1820 ontmoette. Zij was verloofd met graaf Wawrzyniec Puttkamer, met wie zij in 1821 trouwde. Adam trouwde op 14 juli 1822 met de knappe Celina Szymanowska, met wie hij samen zes kinderen kreeg. Celina was manisch-depressief en zij zag zichzelf als een incarnatie van de Moeder Gods en als verlosser van Polen, Poolse emigranten en Joden. Zij vond dat zij genezingskracht bezat. Adam probeerde in december 1838 zelfdoding te plegen door uit een raam te springen. Adam liet Celina in een psychiatrisch ziekenhuis in Vanves opnemen, waar zij met koud water, slaaptekort en shocktherapie werd behandeld. De messiaans religieus leider Andrzej Towianski van de Cirkel van Gods Zaak bevrijdde haar uit het ziekenhuis. Zij overleed op 5 maart 1855 in Warschau en zij werd 42 jaar.

Eind jaren 1820 was jij bij alle belangrijke, literaire bijeenkomsten in Moskou. Jij vertaalde poëzie en jij schreef jouw eigen werken in het Duits en Frans. In 1831 verscheen 'De Sfinx'. In 1833 verscheen jouw eerste boek, een vertaling van Russische dichters in het Duits, getiteld 'Das Nordlicht'. In december 1836 trouwde jij met Nikolaj Filippovitsj Pavlov, geboren op 19 september 1803 in Moskou. Hij was een minder goede auteur dan jou, die als snel vervluchtigde. In 1835 verscheen zijn bekendste prozawerk 'Tri povesti' (Drie novellen), over het grote, sociale onrecht in Rusland. Aleksandr Poesjkin prees het volop en tsaar Nicolaas I verguisde en verbood het. Zijn tweede boek 'Nieuwe novellen' uit 1839 ging onopgemerkt voorbij. Hij vertaalde o.a. enkele werken van Honoré de Balsac in het Russisch. Jullie literaire salon was aan de Rozhdestvensky Boulevard. In 1839 verscheen het verhaal 'Aan de Thee-Tafel'. Van 1839 tot 1844 was er iedere donderdag een literaire salon bij jullie thuis. De dichters lazen voor uit hun laatste werken en er waren scherpe en vijandige debatten tussen westerlingen en slavofielen, totdat het samenzijn niet meer ging. In 1840 verscheen de ballade 'Een Wijze Vrouw'. Jullie zoon was Ippolit. Nikolaj's vriend, de jurist/politiek filosoof Boris Nikolajevitsj Tsjitsjerin (1828 - 1904), schreef in zijn memoires, dat jouw man Nikolaj jou om jouw geld was getrouwd, iets wat algemeen gedoogd werd. Boris werd in 1882 burgemeester van Moskou. Jij componeerde jouw verzen hardop sprekend in jouw kamer, terwijl jij heen en weer liep. Jij leefde vooral voor jouw kunst. In 1842 schreef jij voor Jevgeni Baratynski: 'Je hebt me dichteres genoemd, houdt van mijn zorgeloze vers en ik, verwarmd door uw licht, geloofde toen in mezelf.'. In 1846 verschenen de elegie 'Het leven roept ons' en de roman met gedichten 'Een Dubbelleven', met als hoofdpersoon Cecily von Lindenborn. In 1848 verscheen 'Een gesprek in Trianon'.

Jouw man Nikolaj gokte met jouw geld, soms tot wel 15.000 roebel per avond. Hij werd jaloers op jouw literaire roem. Een jongere nicht van jou woonde bij jullie in en jij onderhield haar. Nikolaj begon met jouw nicht een liefdesrelatie en een eigen huishouding. Nadat Nikolaj jouw geërfde fortuin vergokt had en jullie failliet waren, strandde jullie huwelijk in 1853. Nikolaj had in het geheim een hypotheek op jouw eigendom genomen, waardoor jij een procedure begon, die tot zijn arrestatie leidde. Zelfs jouw beste vrienden verlieten jou toen. Er werden in Nikolaj's bibliotheek verboden boeken en politiek gevaarlijke brieven van hem gevonden en hij moest 10 maanden in Perm (of 2 jaar in Vyatka) in ballingschap. Daarna ging hij naar jouw jongere nicht terug. Hij werd een gerespecteerd literair criticus en hij publiceerde en redigeerde de kranten 'Nashe Vremya' en 'Russkiye Vedomosti'. Jij ging naar Sint-Petersburg, waar jouw vader tijdens een cholera-epidemie overleed. Uit angst voor besmetting ging jij niet naar zijn begrafenis. In mei 1853 ging jij met Ippolit en jouw moeder in Dorpat (nu Tartu) in Estland wonen. De rechtenstudent Boris Isaakovitch Utin, geboren in 1832, werd de grootste liefde van jouw leven. Hij was 25 jaar jonger. In januari 1854 verscheen er van jou een liefdesgedicht over hem. Hij was professor aan de Universiteit van Sint-Petersburg en later lid van de districtsrechtbank en het gerechtshof van Sint-Petersburg. Zijn broer was de socialist/revolutionair Nikolaj, getrouwd met de prozaïste/dramaturge Natalia Corsini. Zijn andere broers waren de jurist/journalist Jevgeni en de zakenman/privy counselor Yakov. Zijn zus was Liuba, getrouwd met de schrijver/geleerde/historicus Michail Stasjoelevitsj, die de oprichter/hoofdredacteur van het literair-liberale tijdschrift 'Vestnik Evropy' was.

In februari 1854 ging Ippolit naar Rusland terug om bij zijn vader te wonen en naar de universiteit te gaan. In 1854 verscheen 'Een gesprek in het Kremlin'. In 1858 ging jij in Dresden wonen. Goethe had enkele regels in een album van jou geschreven. Jij schreef 8 uren per dag. In 1860 bezocht de intellectueel/slavofiel Ivan Aksakov jou. Zijn zus was de schrijfster Vera Aksakova en zijn broer was de schrijver/criticus Konstantin Aksakov. In 1860 ontmoette jij graaf Aleksej Konstantinovitsj Tolstoj, die jouw vriend werd. Jij vertaalde zijn poëzie en toneelstukken in het Duits en hij zorgde voor een pensioen van de Russische regering voor jou. Hij correspondeerde tot zijn overlijden op 10 oktober 1875 in Krasni Rog met jou. Jij schreef ook met Olga Kireeva. De meeste van jouw mannelijke tijdgenoten hadden een intense hekel aan jou. Ze vonden jou hoogmoedig en theatraal, zoals Ivan Ivanovitsj Panajev, getrouwd met de schrijfster Avdotya Jakovlevna Brjanskaja, en de dichter Nikolaj Nekrasov, die de parodie 'Mijn ontgoocheling' over jou schreef. Nikolaj Nekrasov was ook een geliefde van Avdotya Brjanskaja. Later beminde hij de actrice Celine Lefresne en Fjokla Anisimovna Viktorova, met wie hij nog op 7 april 1877 trouwde. Hij overleed op 8 januari 1878 en hij werd 56 jaar. Jouw ex-man Nikolaj Pavlov overleed op 10 april 1864 in Moskou. Hij werd 60 jaar en hij is in de Pyatnitskoye-begraafplaats begraven.

Jij woonde 40 jaar buiten Rusland, vanwege de vijandige kritiek op jouw poëzie en jouw persoonlijke leven. Jij overleed op 14 december 1893 in Dresden en jij werd 86 jaar. Jij overleed zonder vrienden, zonder familie, zonder geld en zonder roem. Jouw overlijdensbericht stond in geen enkele krant.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
24 november 2023


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 120



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)