Fenomenale lichtweergave
Subtitels: Rendierrijk & Tuberculose (TBC)
In het jaar 2000 zijn wij in zowel Noorwegen als Zweden geweest. Noorwegen was overweldigend en Zweden overweldigde ons destijds met Sami en rendieren. Noorwegen was in juni (destijds) nog enigszins koud, maar als diep-Fries, voor sommigen mijn prachtige bijnaam in het rustieke, dus landelijk dorpje aan de rivier Waal in Gelderland, kan ik hier prima tegen. Koud door nachtvorst en sneeuw die reizigers confronteerde met een werkelijk adembenemende temperatuur, terwijl Zweden zowel bos- als rendierrijk was en is. Door beide signalen werden wij verrast. Negatief verrast werden vorig jaar zeer zeker de Sami. Zij werden in hun leefgebied Ammarnäs geconfronteerd met een (voor hen nog) onwaarschijnlijke dertig, 30 graden! Rendieren kunnen zich niet aanpassen aan zo'n zeker voor hen verstikkend klimaat. Een arctisch dier, zoals het rendier, is gebouwd om lage temperaturen en barre omstandigheden te doorstaan.
De Sami zien overconsumptie als oorzaak van klimaatverandering...!
Wij nemen teveel van één natuur waar wij juist zuinig op moeten zijn...!
Stijgende temperaturen en hierdoor veroorzaakte veranderende weerpatronen hebben een negatieve invloed op de biodiversiteit en daarmee het levensonderhoud van de Sami.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De Melkmeisjes van zowel Vermeer als Mankes, zowel geboortejaar als jaar van overlijden zijn respectievelijk 1632 - 1675 en 1889 - 1920, stammen enerzijds uit halverwege de 17de- en anderzijds uit het begin van de 20ste eeuw. De beste gemiddelde temperatuur voor schilderijen in musea is 18 graden Celsius. Dit geldt dus eveneens voor beide Melkmeisjes, zowel voor dat van Vermeer als dat van Mankes. In meervoud dus, want zowel Vermeers- als Mankes' 'Melkmeisje' zijn inspirerend. Vermeers Melkmeisje is natuurlijk wereldberoemd, dit is meteen het verschil, terwijl Mankes' Melkmeisje - zie illustratie - niet de bekendheid geniet die 'Het Melkmeisje' van Vermeer wel degelijk heeft vergaard...! Jan Mankes (1889 - 1920) was zowel kunstschilder als graficus.
Jan Mankes is dus aan TBC overleden, terwijl Johannes Vermeer in het Rampjaar 1672 aan grote negatieve geldelijke gevolgen tenonder is gegaan. Drie jaar later stierf Vermeer op 42- of 43-jarige leeftijd...!
Geplaatst in de categorie: schilderkunst