OVER RESURRECTIE
Pasen nadert. Feest van Christenen en Joden. De eersten vieren de opstanding van Jezus, de Zoon van God, uit de dood. Laatstgenoemden celebreren de uittocht uit Egypte en uit slavernij.
Mysterie
Jezus' uiterlijk was anders geworden toen hij drie dagen zijn dood weer aan zijn volgelingen verscheen. Hij was alleen herkenbaar aan de nog zichtbare afdrukken van zijn opgelopen verwondingen, veroorzaakt door de speer waarmee men in zijn zij stak en de gaten van de spijkers in zijn handen (dichtbij de polsen) waarmee hij aan het kruis was genageld. Wat een mysterie.
Een wrede executie
Kruisigen werd 3300 jaar geleden uitgevonden door de Assyriërs in het huidige Irak. De Romeinen namen deze manier van straffen over en maakten die extreem wreed. Het was hun bedoeling de gekruisigde zo lang mogelijk te laten lijden. Op de plekken waar de spijkers van van 7 cm lang werden ingeslagen, zaten gevoelige zenuwen die elke beweging van het slachtoffer afstraften met helse pijnen.
Bijzondere krachten
God bracht Jezus tot leven, de profeet Elia een kind, Jezus Zelf Job en het dochtertje van Jairus en met hulp van God wekten de beenderen van profeet Elisa een door bandieten gedode man die in Elisa's geopende graf werd geworpen.
Verhalen
Er zijn meer verrijzenisverhalen. Zoals dat van de Soemeriërs. Van Tammoez en Ishtar, moedergodin. (de Aarde) Later Osiris en Isis, Attis en Sybele, Adonis en Aphrodite.
De verhalen wijzigden wel enigszins onderweg naar andere oorden.
De hoofdzaak en daarmee rode draad, was het halfjaarlijks en voor zes maanden terugkeren uit het dodenrijk van de twee hoofdpersonen teneinde na een donkere herfst garant te staan voor zon en vruchtbaarheid.
Geestelijk dood
Herfst en lente zouden ook kunnen staan voor het geven van een andere wending aan je leven. Een nieuw begin. Het oude achterlatend. Er zijn mensen die zelfs tijdens hun leven enkele keren sterven en weer opstaan. Geestelijk en gevoelsmatig gezien. Daarbij valt te denken aan grote tegenslagen, in welke vorm ook: ziekte, depressie, oorlog, rouw en zoveel meer. Opkrabbelen en opnieuw beginnen, verder gaan, het lukt ze.
'Wacht niet met verrijzen tot je dood bent'.
Dat bepleit Hannah Al-Haroub, een docent uit Palestina, die haar universitaire niveau inruilde voor dat van docent teneinde getraumatiseerde kinderen met behulp van spel te helpen hun leed te verwerken.
Nieuwe gedaantes
Zijn dierbare gestorvenen ook anders als je ze terugziet in het Hiernamaals?
Zullen zij dan ook minder aan hun trekken te herkennen zijn en alleen aan tekenen zoals de volgelingen van Jezus meemaakten? Of zouden ze energetisch hun voorbije vorm in vlees en bloed nog deels kunnen vertonen? Vragen waarop niemand het antwoord heeft. Ja sommigen met BDE (Bijna Dood Ervaringen) of zieners, of mensen die uit hun lichaam kunnen treden, daarover schreven. Spirituele leraren als Michael Roads bijvoorbeeld.
Paashaas en eieren
Hoe zit het met de Paashaas en de door hem gelegde eieren? Historia zegt er ongeveer het volgende over: Door de eeuwen heen vonden talloze kruisbestuivingen en vemengingen plaats van oude, heidense vieringen met religies, waaronder het christendom.
Vroege beschrijving
In 1684 schreef een arts uit Heidelberg in zijn proefschrift over een kleurrijke, volkse paastraditie waarbij kinderen eieren zochten. Dat wordt gezien als de eerste beschrijving van de Paashaas.
Haas en ei worden al eeuwen gezien als vruchtbaarheidssymbolen en de haas als voorbode van de lente omdat hij zijn eerste nest al vroeg in dit jaargetijde krijgt.
Het wordt gevolgd door meerdere nesten. Maar eerst was er het ei; een veel ouder vruchtbaarheidssymbool. Tevens symbool van wedergeboorte.
De opmars
De Paashaas werd door Duitse immigranten overgebracht naar Amerika.
Daarna verspreidde hij zich over de wereld. Helemaal toen hij van chocolade werd gemaakt. Zijn opmars was niet te stuiten!
Australië heeft zijn eigen 'Paashaas' in de Langoorbuideldas. Hazen op zich zijn daar ongedierte. Het Perzisch Nieuwjaar, ook in maart, wordt eveneens met eieren ingeluid. Ook in Germaanse mythen komen haas en eieren en een lentegodin al voor.
Ter afsluiting van dit relaas: 'Laat ieder mens zichzelf als onsterfelijk beschouwen. Laat hem de openbaring van Jezus in zijn opstanding grijpen. Laat hem niet zozeer zeggen ‘Christus is herrezen’, maar ‘Mijn werkelijke ik zal herrijzen’.
Phillips Brooks.
Bisschoppelijke geestelijke en auteur.
Bronnen: Bijbel in 1000 seconden,
OTHEO, Historianet, Internet
Geplaatst in de categorie: geschiedenis