Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Partij van de Tonijn

Japanners houden van vis. Zeggen ze.

Japanners eten veel vis. Maar is het een blijk van liefde? Het lijkt er meer op dat ze bang zijn dat de tonijn de wereldheerschappij over wil nemen en bedacht hebben dat het het meest praktisch is om ze dan maar allemaal op te eten.

De tonijn is inmiddels een bedreigde diersoort. De tonijn heeft de pech dat de mens hem lekker vindt. Haai of dolfijn, geen kok die er iets eetbaars van kan maken. En dat is hun redding. Maar tonijn is zelfs rauw helemaal goed.

Voor sommigen trap ik een paar open deuren in, maar een tonijn lijkt qua formaat en menu veel op een dolfijn. Anders dan een dolfijn is hij wel een echte vis met kieuwen en je kunt hem haast geen kunstjes laten doen. Dat heet dan minder intelligent.

Hij is vrij moeilijk te vangen. Voor een schol hoef je alleen maar een net achter je boot te hangen, een sjekkie te pielen en vol gas te geven en je hebt bijna gegarandeerde opbrengst. Om half vijf zijn alle bakken vol en kun je naar huis.

Voor een tonijn moet je de zee op en meters maken. Geen net dus, maar een soort hengels. Als er eentje bijt, schrik je je rot, want je hele boot hangt scheef. Je moet wel eens een paar dagen wachten, maar daar staat tegenover dat elke tonijn een slordige 50 duizend euro oplevert.

Logisch dus dat er met heel veel boten op tonijn gejaagd wordt. Zoveel dat de tonijn in een moordend tempo wordt uitgeroeid. En dat is jammer want pizza met tonijn is bijna het lekkerste wat er is.

Je zou denken dat tonijnvissers zich zorgen zouden maken over de tijd nadat de tonijn uitgestorven is. Maar zo werkt dat niet. Als die vissers hersens hadden gehad om logisch na te denken zouden ze geen visser geworden zijn, dus als de tonijn schaars wordt gaan ze niet minder uren vissen, maar meer zodat de hypotheek toch betaald kan worden. Als ze dat namelijk niet doen, dan gaat onze IJslandse spaarbank failliet en dat vinden we dan ook weer een rotstreek.

De Japanners voelen zich ook niet geroepen om wat minder sushi te eten. Nee, laten we nog even een hapje scoren voordat het niet meer kan.

Laatst was er een conferentie over bedreigde diersoorten. De EU had voorgesteld om het eens over de tonijn te hebben. Nou wist de EU ook wel dat dit voorstel weggehoond zou worden, dus konden ze zonder risico voor de toastjes aan het eind van de vergadering de milieuprofeet uithangen.

Voor Greenpeace is dit ook een lastige. De tonijnvisserij bestrijkt een enorm zeegebied. Een enkele walvisvaarder in de gaten houden is veel makkelijker. Of zonder toestemming en instemming een paar hectare Waddenzee letterlijk en figuurlijk tot natuurreservaat bombarderen met grote rotsblokken. Hoe bewaak je de oceaan?

De kans dat het fataal afloopt voor de tonijn is dus nogal groot.

Als het voorstel van de EU het wel gehaald had, was je trouwens nog steeds nergens. Leuk zo'n verbod, maar wie gaat het handhaven? Denk je dat het één Japanner kan schelen of hij verboden tonijn eet? Hoeveel moeite hadden ze met verboden walvisvlees? Voor de vissers wordt de opbrengst alleen maar groter. Een verbod zal waarschijnlijk wel leiden tot een kleine teruggang in de aanvoer, terwijl de vraag onverminderd groot blijft. Prijsvechters zoals de C1000-pizza zullen afhaken, de anderen trekken gewoon de portemonnee. Laat de tonijn nou eens twee of drie keer zo duur worden, daar zitten ze in Tokio echt niet mee.

De EU-landen zullen wel ieder een fregat leveren om te surveilleren (anders liggen de speeltjes toch maar in de haven weg te roesten) en er zal wel eens een heterdaadje worden vastgesteld, wat breed uit gemeten zal worden in het NOS-journaal, maar negen van de tien keer zul je iemand aanhouden die wel een tonijn wil vangen, maar er nog niet één aan boord heeft, dus rustig kan volhouden dat hij met archeologisch onderzoek bezig is.

Dat het dus fataal afloopt voor de tonijn staat zo goed als vast. Er is nu eenmaal geen Partij Van De Tonijn.

De tonijn zelf is ook een vuile rover, dus van sommige andere vissoorten kan het aantal wel gaan exploderen. Als hun voedselbron dat aan kan tenminste. Misschien liggen er over vijf jaar wel pizza's met vliegende vissen in de vriezer.

Totdat die ook uitgeroeid zijn. En dan verzinnen we wel weer wat anders. Lang leve het optimisme.

Schrijver: Tony Egas
Inzender: Monique Louis, 19 april 2010


Geplaatst in de categorie: natuur

4.0 met 2 stemmen 287



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Tony Egas
Datum:
20 april 2010
beste Josiene, dat is nu juist de grap..
Naam:
josiene
Datum:
19 april 2010
Email:
jweijsdenversatel.nl
goed onderwerp..maar ik vraag me af of het niet Partij Voor De Tonijn moet zijn(?)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)