Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

the Day of the Triffids

van John Wyndham (boekbespreking)

Begin jaren vijftig hebben de Russen een plant ontwikkeld die bijzonder rijk is aan olie. In het westen krijgt men er weet van en men aast op deze alternatieve brandstof. Een kist met zaden wordt gestolen van russische bodem, maar het vliegtuig wordt toch onderschept en hoog in de lucht aan flarden geschoten. De ultralichte zaden verspreiden zich over een immens gebied.

De planten komen uiteindelijk over de hele wereld terecht en raken bekend als de triffids. De meer dan manshoge planten hebben als bijzonder kenmerk het feit, dat zij zich kunnen voortbewegen en tevens beschikken over een uiterst giftige stengel die zij kunnen gebruiken als een dodelijk slagwapen. Maar de aanvankelijk grote belangstelling voor de planten neemt weer af en ze verdwijnen uiteindelijk in kwekerijen en privétuinen als bezienswaardigheden.

Dan wordt de wereld getroffen door een meteorietenregen die gepaard gaat met een letterlijk oogverblindend lichtverschijnsel. Slechts enkelen hebben door omstandigheden deze gebeurtenis gemist, maar daarmee wel hun zichtvermogen behouden. Het boek verscheen in 1951 en beschrijft de stad Londen met een bevolking die grotendeels blind is geraakt en door een complete uitval van het openbare leven verstoken blijft van alle informatie.

Bovendien wordt de bewegingsvrijheid voor mens en dier ook nog eens beperkt door de triffids, die met het wegvallen van controle en toezicht nu massaal gaan uitbreken. De toestand is deplorabel en het ziet er ook niet naar uit dat het elders in de wereld beter is. Want op hulp wordt tevergeefs gewacht.

Op beklemmende wijze beschrijft John Wyndham (1903-1969) de mens die volledig op zichzelf is teruggeworpen met op de achtergrond de recent beleefde Tweede Wereldoorlog en de zich ontwikkelende Koude Oorlog. Ineens is het ieder voor zich en God voor ons allen, al heeft God dan net bewezen dat hij niet bestaat. Wat aan zekerheid en vertrouwdheid was opgebouwd in een eeuwenlange ontwikkeling, geldt plotseling niet meer. De mens ziet zich geplaatst in een heden dat geen enkele aansluiting meer heeft met zijn verleden, en voor een toekomst die onmogelijk nog te voorspellen is op basis van ervaring.

Op alle niveaus, zowel maatschappelijk als individueel, wordt het onderwerp belicht, maar toch laat Wyndham het boek eindigen met een open-end. Geen aanduiding van de ontwikkeling naar een totalitaire of andere vorm van samenleving, wat een opvallend maar tevens sierlijk element is van dit boek. Alleen maar de aanpassing van de mens aan de nieuwe situatie, in de wetenschap dat hij moet overleven maar dat een overleving zonder medemens, blind of niet, ook weinig zin heeft. En het vervolg wordt overgelaten aan de lezer.

Een klassieker van de soort non-technological science fiction en zondermeer een aanrader.

Schrijver: Max R. Hubeek, 17 september 2010


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.5 met 6 stemmen 264



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)