Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Zoeken naar Eileen W.

van Leon de Winter (boekbespreking)

De liefde tussen de katholieke Eileen en de protestantse Kevin in Noord-Ierland.
Verteller is een londense boekhandelaar van nederlandse afkomst, maar het boek is alternerend in de eerste én in de derde persoon geschreven. Te pas en te onpas wisselt de schrijver van vorm.

In de ik-vorm vertelt de boekhandelaar zijn eigen verhaal, dat weinig boeiend is. Gebroken relatie en midlife-crisis, kortom een man in zijn minst interessante pose. Voor slechts een ogenblik wordt hij geconfronteerd met Eileen, kan de gedachte aan haar echter niet meer loslaten en gaat naar haar op zoek. Zo ontdekt hij de geschiedenis achter het meisje, maar bij zijn zoektocht gaat hij op bijna voyeuristische wijze te werk. Het komt hem ook op een blauw oog te staan, dat je hem het halve boek al hebt gegund. En hij blijkt niet de enige te zijn, die op zoek is naar Eileen.

Het verhaal van Eileen en Kevin wordt weergegeven in de hij/zij-vorm. Pas later besef je dat het voornamelijk berust op informatie van derden en eigen invulling van ontbrekende details. Een lichte ontgoocheling, gezien de stelligheid van juist dat verhaal in die derde persoonsvorm. Maar misschien heb ik het boek ook wel verkeerd gelezen en is het verhaal van Eileen en Kevin slechts ondergeschikt aan dat van de londense boekhandelaar. Wellicht heeft Leon de Winter (1954) het boek bedoeld als de zoveelste verwijzing naar de 14e eeuwse dichter Petrarcha, die zijn hele leven lang op zoek is geweest naar de onbereikbare Laura.

De voortdurende wisseling van eerste en derde persoon geeft een opvallende, soms wat chaotische schrijftrant. Twee losse verhalen dwars door elkaar heen en af en toe stukjes synchroon. Op zich best aardig, maar soms wat langdradig. In weerwil van die stroperigheid is juist het liefdesverhaal van Eileen en Kevin zeker de moeite waard. Het lot beslist en fatalisme is troef, met de noord-ierse conflictsituatie op de achtergrond.

Overigens opent het boek met een binnenkomer van jewelste: “Eileen had besloten dat zij in Dublin ontmaagd zou worden”. Vooruit dan maar.

Schrijver: Max R. Hubeek, 23 september 2010


Geplaatst in de categorie: literatuur

3.8 met 4 stemmen 737



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)