Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Henriette Faas: De bloedrode vogel

De bloedrode vogel van verlangen
verdwenen
gevangen door het vuur
in een woeste snelle dans
ze struikelt maar ze merkt het niet
ze is de vrouw
die altijd tranen in het eten deed
die haar suikerzoete adem blies
in de warmte van de melk

Hij wil haar ogen weer
hij wil haar tranen weer
hij wil haar roze ronde mond
hij proeft bevroren sporen
bitter en toch blij
kan van de honger niet eten hij
slingert storm om zich heen

De vrouw met het gezicht
dat hij zoekt
is de zee
ze maakt haar ogen leeg
ze legt haar bloemen af
ze trekt hem in de golven mee

Henriette Faas is geboren in 1950 en ze woont nu in Maassluis. Ze studeerde Nederlands en Literatuurwetenschap aan de universiteit van Leiden. Ze deed tevens de secretariaat A-opleiding psychiatrie.

Ze heeft vijf dichtbundels geschreven: 'Gewoon maar straaljagerpiloot', 'Geen beter antwoord dan een glimlach', 'Erozie', 'The Silent Friend' en 'Dieper dan mijn taal kan gaan', waarvan ik een gesigneerd exemplaar bezit.
Zij is de uitgever van uitgeverij 'De Brouwerij', dus is zij in de positie om haar eigen werk uit te geven, maar dan nog moet je uitkijken dat je niet zomaar alles bundelt en op de markt gooit.
'Dieper dan mijn taal kan gaan' verscheen in 2000, toen Henriette vijftig was, al ziet ze er op de coverfoto veel jonger uit met een ouderwetse tiepmachine, ik schat haar daar in de twintig.

In 1994 ontving zij de 'Erato' poëzieprijs in België en in 1996 ontving zij de 'Pipistrellus' poëzieprijs in Nederland (een prijs die niets met Pippi Langkous te maken heeft).
In 2000 werd zij voor haar Engelstalige gedichten ('The Silent Friend') genomineerd door The International Library of Poetry en ze werd onderscheiden met de 'Editor's Choice Award' door Watermark Press in de Verenigde Staten van Amerika.

Ze publiceerde o.a. in Passionate en ze is naast dichteres ook kunstschilderes. Ze exposeert geregeld, met name in de Kerkschuur te Maassluis. Maassluis is natuurlijk allang niet meer het oervervelende, zwaarchristelijke Maassluis van Maarten T'Hart. Nieuwe schrijvers zien nieuwe dingen. Met Victor van Dalen (zij als co-schrijver en uitgever) maakte ze het levensverhaal van Victor, die in zijn jeugd zwaar mishandeld is, zowel fysiek als geestelijk. Dit autobiografische prozaboek, getiteld 'De ruïne', gaat over de gevolgen van kindermishandeling, zijn fysieke en emotionele verwaarlozing. Hoe hij daarna de rest van zijn leven kampt met vele angsten en beperkingen, hoe hij in wezen kapotgemaakt is, een gammele ruïne. Leugens en wantrouwen beheersten zijn nulbestaan.

Henriette was bestuurslid, programmamaker en presentator bij het Bram Roza Festival in Nieuw Beijerland en bij de Literaire Stichting Jambe in café Jambe te Delft. Een café en een uitgeverij De Brouwerij, je zou verwachten dat ze heel wat biertjes lust, maar nee, ze zegt het zelf: 'Schenk mij wijn en ik wieg je in de wind'.
Volgens De Haagsche Courant weet ze haar spel met taal prachtig voor te dragen en barst het van de doordenkertjes. Volgens het Rotterdams Dagblad zijn haar gedichten helder, begrijpelijk en herkenbaar. The International Library of Poetry roemt haar unieke talent en haar artistieke visie. Ook haar voordrachtkunst wordt volop geroemd. Zij schrijft over de liefde in al haar verschijningsvormen en vanuit diverse perspectieven.

'Je omhelsde me uit angst, niet uit liefde, je kuste me omdat je bang was, niet omdat je van me hield, je sliep met me omdat je het koud had, niet om mij te verwarmen, je verliet me omdat je eenzaamheid zocht, niet omdat je me kwijt wilde'

Schrijver: Joanan Rutgers, 9 september 2011


Geplaatst in de categorie: literatuur

3.8 met 4 stemmen 327



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Henriette Faas
Datum:
3 november 2016
Email:
infobrainbooks.nl
Vijf jaar na deze post zie ik hem pas en ben verrast. Er is alweer zoveel gebeurd sindsdien. En nee, ik was geen 20 maar echt 50 toen die foto voor de cover van mijn dichtbundel 'Dieper dan mijn taal kan gaan' werd gemaakt. De typemachine stamt natuurlijk wel uit vroegere tijden... :-)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)