Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Dat is onmogelijk!

Soms denk ik wel eens dat de wereld van onwaarschijnlijkheden aan elkaar hangt. Er gebeuren allerlei dingen die volgens de wetenschap gewoon niet kunnen. Wetenschappers hebben immers bepaald wat waar is en wat niet. Ze hebben een aantal basisregels opgesteld die beschrijven hoe we ons de werkelijkheid moeten voorstellen.

Neem nou bv. de hersendood. Volgens de gangbare definitie is iemand echt dood als hij hersendood is. Jammer genoeg is dat een fabeltje. Alleen al in Nederland zijn minstens 600.000 mensen hersendood geweest. Tóch zijn ze daarna weer bijgekomen. Is dat een reden voor medici om hun definitie van ‘dood’ bij te stellen? Helemaal niet. Een wetenschappelijke definitie of paradigma wordt pas bijgesteld als de wetenschappers, die ermee werken, onder de groene zoden liggen. De menselijke natuur is weerbarstig. Nu is een wetenschapper een mens. Wetenschappers zijn dus zo koppig als de neten.

Neem nou het feit dat mensen die een orgaan krijgen van iemand anders, heel vaak de eigenschappen van de donor overnemen. Volgens veel medische specialisten is dat onmogelijk. Maar het zijn juist hun patiënten die ons verzekeren dat ze door dat orgaan andere eigenschappen hebben gekregen. Ik heb een paar programma’s gezien op Discovery hierover. Verschillende mensen die een orgaan van een ander hadden gekregen, vertelden dat hun karakter er blijvend door was veranderd. Ook hun familieleden en vrienden bevestigden dat. Als proef op de som ging men na van wie ze dat orgaan gekregen hadden: karakteristieke eigenschappen van de donor bleken ze te hebben overgenomen. “Onmogelijk!” roepen veel medici. “En toch is het waar”, roepen veel patiënten. Wie zijn wij om hen niet te geloven?

Neem nou het fabeltje dat anti-psychotica goed zouden zijn voor demente bejaarden. Uit onderzoek is gebleken dat ze daardoor veel sneller overlijden. Toch gaat men gewoon door met die praktijken. De macht der gewoonte, zullen we maar zeggen.

Heel lang geloofde men dat je demente bejaarden, die slecht liepen, strak op hun stoel vast moest binden. Dat was lekker veilig want zo konden ze niet vallen. De oudjes kreunden er soms over, ze voelden zich als een ding behandeld. Maar opa moest het maar even volhouden zo, het was immers voor zijn eigen veiligheid. Tientallen jaren was men zo bezig. Nu pas komt er verandering in. Men ontdekte dat de conditie van bejaarden er hard door achteruit ging. Maar er moet hard voor worden geknokt om deze schandalige praktijken terug te dringen. Mythen en fabeltjes leiden immers een hardnekkig leven.

Neem nou de werking van homeopathische geneesmiddelen. “Ze werken niet”, roepen veel medici in koor, “verbieden die handel”! Als reguliere medici de kans kregen zouden ze veel kruiden die gewoon in de natuur groeien verbieden om nog langer te groeien. Want veel kruiden werken nl. wel. St. Janskruid blijkt goed te werken om de stemming te verbeteren. Maar ook al is dat goed onderzocht, de reguliere medici blijven bij hun standpunt. Dogma’s komen immers niet alleen in de kerk voor, maar ook in de wetenschap: ze heten alleen anders.

De lijst met onmogelijke dingen is eindeloos. En toch gebeuren ze. Feiten en concrete ervaringen van mensen storen zich niet aan wat volgens reguliere wetenschappers al of niet mogelijk is. De werkelijkheid is veel gevarieerder, diepzinniger en creatiever dan de meeste mensen zich voor kunnen stellen. Toch is er één troost: wat nu nog onmogelijk lijkt, is over pakweg vijftig jaar heel gewoon. Men kan zich dan moeilijk voorstellen dat we zo eenzijdig tegen allerlei dingen hebben aangekeken. Als men dan hoort wat we in deze tijd allemaal hebben geloofd en voor hoeveel dingen we ons in onze onwetendheid hebben afgesloten, zullen er misschien ook wel mensen zijn die zeggen “Onmogelijk, dat geloof ik niet”.

Geloof me, zelfs dat is mogelijk.

Schrijver: Hendrik Klaassens, 1 juli 2011


Geplaatst in de categorie: filosofie

3.0 met 12 stemmen 236



Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
1 juli 2011
Email:
klaassens38zonnet.nl
Toch denk ik dat er sterke argumenten zijn die pleiten vóór de overdracht van eigenschappen van donor op ontvanger van een orgaan:
1. Getuigenissen van de ontvangers van een orgaan zelf, evenals van hun familie en vrienden;
2. Het feit dat het getransplanteerde orgaan de genen (=eigenschappen) van de donor bevat, die ongetwijfeld invloed uitoefenen.
3. Het celgeheugen, waardoor zelfs concrete ervaringen kunnen worden overgedragen.
Dat zijn allemaal elementen die niets met religie te maken hebben. Afgezien daarvan vraag ik me af wat er mis is met argumenten die (mede) op religie zijn gebaseerd. Zijn ze daarom per definitie onjuist? Religies hebben een bepaald mensbeeld, maar dat heeft de medische wetenschap ook, en daar valt ook nog wel wat op aan te merken.
Ik denk dat men nog het verst komt met gedegen en onafhankelijk onderzoek.
Naam:
katty
Datum:
1 juli 2011
Spreekt men dan niet van celgeheugen,celcommunicatie en zijn specifieke eigenschappen ?
Naam:
Monique Methorst
Datum:
1 juli 2011
Email:
moimoniquelive.nl
Heb de links gelezen en heb daarna de namen van genoemde artsen gegoogled en nog meer erover gelezen en mijn standpunt hierin verandert niet.
Er word beweerd dat het geheugen niet alleen in het brein zit, maar in het hele lichaam, wat dus niet vaststaat en van daaruit heeft die man 70 mensen onderzocht etc voor hij zelf overleed.
Als je in die artikelen de links volgt, kom je bij het religieuze uit.
Er zijn ook tig aantal mensen die beweren een ufo gezien te hebben, men beweert zoveel. Begrijpt U waar ik heen wil?
Het is niet aan mij om mensen belachelijk te maken, maar we weten denk allemaal wel dat er genoeg mensen zijn die de grote massa volgen, dit terwijl de wachtlijsten voor donors overvol zijn, mede door dit soort artikelen, boeken, etc worden die dus nog langer.
Het is een pittige discussie geworden :)
Objectief gezien zit bovenstaande goed in elkaar, maar had wel bij columns gekund.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)