Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Je zus nam je moedige geloofsfakkel over

(voor Elisabeth ten Boom (1885 - 1944))

Je bent geboren op 19 augustus 1885 in Amsterdam. Je vader was Casper ten Boom, juwelier in Amsterdam en vanaf 1943 eigenaar van een horlogerie in Haarlem, in een hoekhuis aan de Bartel Jorisstraat 19. Je moeder was Cornelia Luitingh.
Je broers waren Hendrick Jan en Willem, die predikant werd. Hendrick Jan leefde nog geen half jaar. Je zussen waren Nollie en Corrie.
Jullie waren Nederlands Hervormd. Je had een sterke liefde voor het Jodendom. Je zat tot je vijftiende op school. Je woonde samen met Corrie bij je vader, die voor de oorlog weduwnaar was geworden. Jullie hielpen Joodse mensen onderduiken en jonge mannen, die niet voor de Duitsers wilden werken. De eerste onderduiker was de student Hans Poley.

Op de tweede verdieping was er achter de slaapkamer van Corrie een schuilplaats gebouwd, zeventig centimeter bij tweeënhalve meter. De ingang was via een luik aan een katrol, onderin een linnenkast. Er konden wel zes mensen in, als er een huiszoeking was. Er bevond zich een radio om naar Radio Oranje te luisteren. In het hele huis was een belsysteem voor eventueel gevaar. Als de kust veilig was, dan stond er een driehoekig reclamebordje in de vensterbank. Er was alleen een kraan met koud water, waarmee men zich kon wassen.

De voorzanger van de Joodse, Amsterdamse gemeente, Meijer Mossel, zat ook bij jou ondergedoken. Zijn luide stem was buiten te horen, wat gevaarlijk was. Je vroeg hem vaak wat zachter te praten. Er was ook een Italiaanse onderduikster. Jullie verborgen ook leden van het verzet. Meestal waren er zes of zeven onderduikers aanwezig, vier Joden en twee of drie verzetsmensen. Jullie zochten naar nieuwe onderduikadressen. Er werden ruim 800 Joden gered. De onderduikers maakten muziek, speelden toneel, bestudeerden EHBO, sterrenkunde en Italiaans. Jij deed het huishouden zorgzaam, je kookte en je was de boekhoudster.

Je was bewust ongetrouwd, omdat je leed aan pernicieuze anemie, waardoor je geen kinderen kon baren. Tijdens een griep-periode nam Corrie de boekhouding over. Je was een knappe, keurig verzorgde vrouw.

Jullie zijn verraden door Jan Vogel uit Ermelo.

Op 28 februari 1944 kwam de Gestapo iedereen in de horlogerie arresteren. Iedereen, die op die dag naar jouw huis kwam, is bespioneerd en gearresteerd. In totaal werden er dertig mensen gearresteerd, ook Nollie, Willem en een neef van je vader, Peter. De Gestapo kon de vier Joden en twee verzetsmensen in de schuilplaats niet vinden en zij werden twee dagen later door het verzet bevrijd, ook al werd het huis bewaakt. Vier van hen overleefden de oorlog.
Je 84-jarige vader zat tien dagen in de Scheveningse Gevangenis en op 10 maart 1944 overleed hij in het Gemeentelijke Ziekenhuis in Den Haag. Peter overleed in het concentratiekamp Bergen-Belsen, net als je neef Kik ten Boom.

Corrie en jij werden via het Oranjehotel en kamp Vught naar het concentratiekamp Ravensbrück gestuurd. Daar heerste honger, afmattende dwangarbeid en besmetting door ongedierte. Je putte veel kracht uit je geloof en je wist Corrie en anderen daar mee op te beuren. Je geloofde voor 1945 vrijgelaten te worden, je wilde een opvanghuis voor de ex-gevangenen openen, de Duitsers leren liefhebben en wereldwijd getuigen van Gods liefde voor jou in dat gruwelijke Ravensbrück.
Op 16 december 1944 ben je overleden door het weerstandsverlies bij je pernicieuze anemie. Je werd negenenvijftig jaar.

Op eerste kerstdag 1944 werd Corrie door een administratieve fout vrijgelaten. Zij wist het ziekenhuis in Groningen te bereiken, waar ze opgeknapte. Ze was in Haarlem tijdens de bevrijding en haar boek 'The Hiding Place' is verfilmd.
Willem overleed valk na de bevrijding aan tuberculose.
Corrie overleed op haar eenennegentigste verjaardag in Orange, Californië.

Je huis in Haarlem is nu een museum. In 2008 kreeg je de Yad Vashem-onderscheiding voor Rechtvaardige onder de Volkeren.

Schrijver: Joanan Rutgers, 25 maart 2014


Geplaatst in de categorie: idool

2.7 met 3 stemmen 1.025



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)