Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Door de verliezende, rancuneuze SD afgeslacht

(voor Gerrit Bertus Buunk (1917 - 1945))

Je bent geboren op 4 december 1917 in Boxtel. Je vader Bernardus Buunk werkte bij de NS en je moeder was Neeltje Hoogakker.

In 1918 verhuisde je naar Dordrecht, waar je opgroeide. Op je achttiende zat je als dienstplichtige bij het derde Regiment Veldartillerie in de Chassékazerne in Breda. Je werd een tijd wachtmeester en later was je grenscommies bij Ootmarsum en Wernhout.

Maart 1942 trouwde je met Johanna Lips en jullie gingen in Achtmaal wonen. In augustus 1943 ging je samen met F. Philips, een oude schoolkameraad, naar Engeland. Eind augustus bereikte je Spanje, waar je door de marechaussee werd gearresteerd en naar een kamp voor ongewenste vreemdelingen werd gebracht.
November 1943 kreeg je een Spaans visum en een maand later vroeg kapitein Jan Marginus Somer jou of je geheimagent wilde worden. Somer was het hoofd van Bureau Inlichtingen in Londen. Philips vloog van Lissabon naar Engeland.

Januari 1944 was je in Engeland. Maart 1944 werd je door Somer en Gijs de Jong aangenomen als aspirant-agent bij het BI. Je werkte nauw samen met de Secret Intelligence Service. Je tekende voor zes jaar en koningin Wilhelmina gaf je het Kruis van Verdienste, omdat je uit bezet gebied wist te ontsnappen.

Op 5 april 1944 werd jullie zoon geboren.

Op 1 juli 1944 was je agent en radiotelegrafist/codist. Gijs gaf je de codenamen Henk en Fopkonijn en in bezet Nederland had je de schuilnamen Frederik Hanendoes, Joop Klijn en J.H. van de Weg.

Op 5 juli 1944 landde je per parachute in de Lopikerwaard, samen met George Hooijer. Je moest steun verlenen aan de RVV-Radiodienst en je werkte samen met de agent Andreas Ausems, die het Nederlands verzet coördineerde. Ausems werkte samen met Jan Thijssen en hij was medewerker van de Zendgroep BI-Radiodienst. Jouw steun was van harte welkom. Je ging naar het RVV-operatiecentrum in Doorn, waar je Ausems en Thijssen ontmoette. In Rotterdam zond je informatie van de RVV-Inlichtingendienst over het Havengebied naar Londen. Dat radiocontact ging via een verkenningsvliegtuig van de Royal Air Force.

Eind september 1944 had je een seinpost in Vroomshoop en werd Zendgroep Oost gesticht. Je kreeg hulp van Robbie Mooiweer en er kwamen diverse seinposten. In Vroomshoop woonde je bij dokter Oskam en werkte je samen met de RVV-leider Frits Hazelhoff. Jullie berichten waren zeer belangrijk voor de geallieerde militairen. Je had het extra druk met een zestal militairen van de Special Air Service, die je liet onderduiken en die je van nieuwe wapens en zendmateriaal voorzag.

In Luttenberg werd Austin door de SD gearresteerd. In Hardenberg volgden Van der Laaken, Prenger en Eskes. In Bergentheim dokter Post. Op 10 februari 1945 arresteerde de SD Oskam, Bergsteyn en jou. Jullie gingen naar de gevangenis in Almelo. Oskam moest gemartelde gevangenen behandelen. Midden maart werd je naar de Zwolse gevangenis gebracht. Op 4 april 1945 ben je aan de Geldersedijk in Hattem, samen met vijf andere verzetsstrijders, o.a. Van der Laaken, Eskes en Austin, doodgeschoten.

Je werd zevenentwintig jaar en je bent op de begraafplaats Zuylen in Breda herbegraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 mei 2014


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 126



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Petra Hermans
Datum:
13 mei 2014
Email:
worldpoet546live.nl
Gerrit Bertus Buunk is degene, die sterk is en
blijft in dit gehele verhaal.
Hij verheft zich vér boven degene, de agressor,
die we allen zo goed 'kennen'.
Diep respect voor deze verzetsheld, die de intense
idealistische toewijding op zich nam.
Gepaste waardering voor Joanan Rutgers, die het op
zich neemt, hierover en hiervan te willen getuigen, op zíjn manier!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)