Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Twee liquidaties

Het balkon ademde reeds angst, terwijl de mensen zich meer en meer lieten gelden. Ook zijn laatste woorden, net als die van haar, waren repressief, hoewel deze stroom vrijwel niemand meer interesseerde. Laat staan imponeerde. Deze stad heeft na jaren van repressie de onderdrukking achter zich gelaten. Naar het zich laat aanzien, voorgoed. Alweer ruim een kwarteeuw geleden maakte onrecht, vertegenwoordigd door een handjevol onmensen, gedwongen ruim baan voor het volk dat het recht heeft laten zegevieren.

Twee liquidaties en enkele jaren verder groeide en bloeide deze Balkanstaat en ging het langzaam maar zeker op in de Oost-Europese vaart der volkeren. Per saldo werd er eindelijk meer winst gemaakt dan er gemiddeld was geïnvesteerd.

Het monument in het hart van de Roemeense hoofdstad Boekarest is veelzeggend: het staat symbool voor het einde van de communistische dictatuur. Niet slechts symbool voor het einde, maar meer nog als teken van een nieuw begin. Een frisse start. Een begin waarbij je je al snel realiseert, dus bewust wordt dat investeren heeft geloond en dat in de toekomst ook zal blijven doen. Evenwichtig zoals het hoort. Stabiel zoals mag worden verwacht.

Het Nationaal Kunstmuseum van dit Land van de Lei is een verademing, waarbij vooral, naast werk van Rembrandt, de schilderkunst van Italianen, bijvoorbeeld de 16de-eeuwse Bassano, in het 'kunstoog' springen. Verder zwervend door Boekarest word je geconfronteerd met statistieken uit het verleden. Statisch, dus onveranderlijk, zijn de vele gebouwen in communistische stijl; zowel het socialisme als het kapitalisme als ook het nationaalsocialisme hebben net als het communisme een enorm zware stempel op de geschiedenis gedrukt. Vandaag de dag zorgt fundamentalisme voor afdrukken die zeer waarschijnlijk de geschiedenis in de toekomst gaan bepalen...

Hoe moet een land worden geregeerd; door middel van democratie of dictatuur? Is het beste economische systeem nou het socialisme of het kapitalisme, dus heeft een land nu meer baat bij een linkse of een juist op rechtsgerichte standpuntenregering? Architecten in het communistisch tijdperk hielden geen rekening met de menselijke maat.

Citaat: HET GEBRUIK VAN KAAL BETON IS EEN ARCHITECTONISCHE KEUZE WAAROVER VALT TE TWISTEN. HET ONTWERPEN VAN MEGALOMANE COMPLEXEN ZONDER EEN ZIEL NIET

Het Parlementspaleis in de Roemeense hoofdstad Boekarest is wat dit betreft een uitstekend voorbeeld. Megalomaan, zonder hart. Mensen die, net als de Ceaucescu's, leven met een hart dat zijn positie in het door hemzelf gekozen lijf maar niet kan vinden...!


Boekarest, september 2015

Schrijver: Annejan Kuperus, 27 oktober 2015


Geplaatst in de categorie: reizen

4.0 met 1 stemmen 95



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)