Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Raymond van het Groenewoud - Zjoske Schone Meid

Je bent geboren op 14 februari 1950 in Schaarbeek, waar ooit net zoveel ezels als mensen leefden. Die ezels brachten de kersen (krieken) naar de Brusselse markt. Jouw vader was Nico Gomez (1925 - 1992), die in het echt Joseph Van het Groenewoud heette. Hij was een Vlaamse musicus, violist, bassist, gitarist en orkestleider. Je moeder was Deborah Tak. Je hebt drie halfbroers en -zussen. Je ouders kwamen uit Amsterdam. Je vader vluchtte in 1947 naar Brussel om aan de dienstplicht en de politionele acties in Nederlands-Indië te ontkomen.

Je woonde eerst in de Brusselse Hoogstraat, met mooie, oude gebouwen, zoals het woonhuis van Pieter Bruegel de Oude. Later verhuisde je naar Schaarbeek. In het begin van de jaren zeventig debuteerde je als gitarist bij de zanger Johan Maurits Verminnen (1951, Wemmel). In 1971 schreef jij de titeltrack 'Ritual' voor een album van Nico Gomez And His Afro Percussion Inc. en in 1972 vormde jij samen met de zanger Erik Van Neygen en Johnny Dierick de groep Louisette. Je werkte mee aan het album 'Vogelenzang, 5' van Jan De Wilde (1944, Aalst). In 1973 verscheen jouw debuutalbum 'Je moest eens weten hoe gelukkig ik was', ook met de gitarist Jean-Marie Aerts (1951, Zeebrugge). Het lied 'Maria, Maria, ik hou van jou' was één van de eerste, Nederlandstalige rockliedjes. Het album bevat ook 'Bleke Lena' en 'Mijnheer de postbode'.

In 1975 verscheen 'Ik doe niet mee', met o.a. 'Ik wilde de grootste zijn' en 'Gelukkig zijn'. In 1977 verscheen 'Nooit meer drinken', met naast de titelsong het waanzinnig mooie 'Meisjes' en het magnifieke, blijmoedige 'Sjoske Schone Meid'. De hoes is ontworpen door Kamagurka en de producer was Jean Blaute. Van 1978 tot 1981 werkte je met de begeleidingsgroep De Centimeters. Je lied 'Vlaanderen boven' uit 1978 werd in 2002 een officieel Vlaams feestlied. In 1980 verscheen je album 'Leven en Liefdes', met één van je bekendste en mooiste liedjes 'J' veux de l'amour', waar de wanhoop, goudeerlijkheid en poëtische kwinkslagen vanaf druipen. In Nederland was het jouw doorbraaklied. Het lied is gebaseerd op de originele versie van Robert Charlebois.

Je had andere hits met o.a. 'Chachacha', een eerbetoon aan je vader, 'Trek het je niet aan', 'Twee Meisjes', 'Brussels by Night', 'Liefde voor muziek', 'Intimiteit' en 'Ik ben de man'. In 1980 verhuisde je naar Brugge en je stond op vele, grote popfestivals. Met je lied 'L'étranger c'est mon ami' protesteerde je tegen de grote opkomst van het Vlaams Blok, inmiddels het Vlaams Belang genaamd. Je protesteerde tegen hun onverdraagzaamheid en vijandschapsdenken. In 2005 verscheen je nummer 'Weg met Amerika' in reactie op de politiek van George W. Bush en de Amerikaanse invallen in Afghanistan en Irak. Een deel van de publieke opinie was boos op jou en er werd een klacht ingediend bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding, wat zeer merkwaardig en de wereld op zijn kop was.

Op 6 april 2009 ben je in Brugge getrouwd met de journaliste en voormalig nieuwslezeres Sigrid Spruyt (1964, Deurne). Je maakte ook een protestlied over het megaproject van de extreem dure Lange Wapperbrug in Antwerpen, wat uiteindelijk een goedkopere tunnelvariant werd. In 2009 kreeg je de diagnose oculaire myasthenie, oftewel een ernstige spierzwakte van de oogleden.

Schrijver: Joanan Rutgers, 2 september 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.2 met 5 stemmen 59



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)