Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De gebombardeerde foto's liegen niet

(voor Genja Jonas (1895 - 1938))

Je bent geboren op 2 september 1895 in Rogasen (Rogozno), in de Pruisische provincie Posen. Op 8 februari 1296 is in Rogasen de Poolse koning Przemysl II door leden van de adellijke oppositie vermoord, omdat hun opdrachtgevers meer landgebied wilden. Dat gebeurde tijdens een poging tot ontvoering. De koning werd 38 jaar. Jij werd in een Joodse familie geboren en je groeide op in Bromberg, waar jouw vader een sigarenhandelaar was.

Je was het tweede kind van Simin Sigismund Jonas, in 1866 geboren, en Laura Loewenthal, in 1867 geboren. Je had twee broers en één zus. Jouw oudere broer Max Jonas, geboren in 1894, was net als jouw vader een sigarenboer. Max ging, nadat Hitler aan de macht kwam, met zijn familie naar Nederland, waar hij in Rotterdam werkte. Jouw jongere broer Kurt (1898 - 1974) werd doctor in Dresden. Hij ontvluchtte de nazi's door naar Amerika te gaan. Jouw zus (1907 - 1959) trouwde met ene Rosenbaum, die een winkel in Dresden had. Zij emigreerden naar Israël.

Van 1914 tot 1918 volgde jij in Berlijn een opleiding tot fotografe en daarna verhuisde jij samen met jouw familie naar Dresden, waar jij in 1920 een fotostudio opende, de 'Photo Studio Portikus' op de Bürgerwiese 6. In de jaren twintig werkte jij samen met de door Hugo Erfurth opgeleide fotografe Erica Stroedel (1899 - 1984). In april 1925 trouwde jij met de schrijver/journalist Alfred Otto Hugo Günther, die op 5 maart 1885 in Dresden was geboren. In 1931 werkte je enkele maanden met de kunstenaar/fotograaf Otto Wolfgang Schulze samen. In 1936 ging Alfred ook in jouw fotostudio werken, omdat de nazi's hem het schrijven en publiceren hadden verboden. Jullie woonden lange tijd in aparte appartementen en vanaf 1934 in het huis op Bürgerwiese 4, naast de fotostudio.

Je was een zeer geliefde portretfotografe in Dresden. Je deed mee aan de internationale exposities en je vervulde opdrachten in Frankrijk en Engeland, waar je de koninklijke familie portretteerde. Alfred was bevriend met de danseres Gret Palucca, die jij in jouw atelier een hele dag fotografeerde. Zij danste urenlang op dezelfde muziek. Het resultaat was schitterend. Van de diverse opname-series maakte jij Leporello's.

Je fotografeerde ook de danseressen Sent M'Ahesa (Else von Cramer), Käthe Diekmann en Hilde Brumof. Verder fotografeerde je o.a. de acteur Adolf Wohlbrück, de kunstschilder/graficus Pol Cassel, de actrice Jenny Schaffer-Bernstein, die in 1943 in het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau is vergast, de acteur Erich Ponto, de schrijver Ottomar Enking, de schrijver Heinrich Zerkaulen, de dirigent Fritz Reiner, Antonia Dietrich en de schrijver/dichter Theodor Däubler. Je fotografeerde tevens de kinderen en burgers van Dresden. Je werd vooral om jouw levensechte kinderfoto's geroemd. Je maakte ruim 20.000 foto's.

Jij wilde naar Engeland gaan, maar je kreeg de diagnose kanker en op 8 mei 1938 ben je in Dresden overleden. Gret Palucca had nog op jouw sterfbed gedanst, op een aria van de opera 'Il trovatore' van Verdi. Jij werd 42 jaar en je bent in de Tolkewitz begraafplaats aan de Wehlener Strasse begraven.

In de herfst van 1938 verkocht Alfred jouw atelier aan de fotografe Charlotte Rudolph (1896 - 1983), die in de dansfotografie gespecialiseerd was. Zij fotografeerde o.a. de danseressen Gret Palucca, Mary Wigman en Chinita Ullmann. Gret was ook een vriendin van Charlotte. In maart 1943 werden jouw ouders in Rotterdam gearresteerd en op 23 juli 1943 werden ze in het vernietigingskamp Sobibor vermoord. Tijdens het bombardement op Dresden, op 13 februari 1945, werd jouw/Charlotte's atelier vernietigd, samen met veel van jouw fotografische kunstwerken. Alfred overleed op 17 december 1969 in Stuttgart.

Schrijver: Joanan Rutgers, 18 juni 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 48



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)