Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De oerlieve koningin van Wielbergen en Rhederoord

(voor Amelia Brantsen (1875 - 1951))

Je bent geboren als Amelia Jacqueline Julie Brantsen op 26 augustus 1875 in het landhuis Wielbergen in Angerlo. Jouw roepnaam was Amée. Jouw vader was Carel Marie baron Brantsen (1834 - 1909) en jouw moeder was zijn volle nicht Jacqueline Sophie gravin van Limburg Stirum (1845 - 1922). Ze trouwden op 18 september 1873 in Vorden. Zo bleef het familiekapitaal bijeen. Jouw vader was van 1860 tot 1878 de burgemeester van Angerlo. Hij liet het landhuis Wielbergen door de bekende architect L.H. Eberson bouwen. Van 14 november 1888 tot 15 september 1891 was jouw vader lid van de Tweede Kamer. Daarna was hij gedeputeerde van Gelderland.

Op 24 oktober 1877 werd jouw broer Jacob Carel Julius (Jules) geboren. Op 18 juni 1880 werd jouw broer Vivian Jacob Lodewijk geboren. En op 13 november 1883 werd jouw broer Carlo Alberto geboren.

In 1889 erfde jouw vader het huis en landgoed Rhederoord in De Steeg van zijn overleden, oudere broer Theodoor Leopold. Rhederoord werd zijn residentie. Er was een Engels bos met veel slingerpaden en op de gazons waren zeldzame bomen geplant. Wielbergen werd aan jouw vader's neef Alexander baron van Heeckeren verhuurd. Alexander was getrouwd met Reniera gravin van Aldenburg Bentinck. Vijf van hun zes kinderen zijn op Wielbergen geboren.

Jouw opa Jules Bernard van Limburg Stirum was een groot voorstander van de algemene leerplicht om de kloof tussen arm en rijk te stabiliseren. Hij was ook voor een algemeen kiesrecht. Hij was getrouwd met Jacqueline barones van Heeckeren. Hun dochter Theodora Frederika was hofdame van de koninginnen Sophie en Emma. Hun oudste dochter Gertrude Elise Julie was de eerste grootmeesteres van koningin Wilhelmina. Op 23 februari 1893 is jouw opa Jules in Hyères overleden.

Jij bent ongehuwd gebleven. Je was bijzonder gevoelig en woelig. Je was heel zachtaardig en iedereen hield van jou. Je was extreem eigenzinnig en kleurrijk. Je was een uitstekende kunstschilderes en je rookte graag sigaartjes. Je was goed bevriend met jouw nicht Alice Gatacre-de Stuers. Je maakte veel buitenlandse reizen met jouw familie en vooral met jouw broer Vivian. Van 1892 tot 1919 maakte Vivian veel familiefoto's. Jij had ook foto-albums. Deze foto's lagen bij iemand in Doesburg op de zolder, waar ze in 2006 teruggevonden zijn. In juni 1903 sta je op de foto met jouw paard Soulheart, die samen met jou over een hindernis springt. Op een foto uit 1904 zit jij op het rechterbeen van Vivian op de trap voor Rhederoord. Jouw linkerarm ligt losjes over zijn schouders. In de rechterhand houdt jij jouw paardrijzweep vast.

Jullie hadden o.a. twee kerkinterieurschilderijen van J.B. Tetar van Elven. In 1903 schilderde Jean Baptiste Discart een prachtig portret van jou, wat in Wielbergen hangt. In 1903 was Vivian samen met anderen bij paleis het Loo, waar zij de Internationale zongen, terwijl koningin Wilhelmina voorbij reed. Jullie hadden een ivoren dominospel met zilverbeslag en een schilderij uit 1890 van Willem Witsen, een gezicht op Trafalgar Square. Jullie reisden o.a. naar Zwitserland, Noorwegen, Schotland, Zuid-Engeland en het Isle of Wight. Jullie reisden ook met een automobiel, waarin jij soms sliep. Jij was één van de eerste Nederlanders, die een auto had. Je reed ook graag in een dogkar.

Op 14 januari 1909 overleed jouw vader. Vivian erfde Wielbergen en Jules erfde Rhederoord. Je bleef tot enkele jaren na 1922 bij jouw jongere, ongehuwde broers op Wielbergen wonen. Jij had ook een huis nabij 's-Heerenberg, villa Wolkenland. Op 23 december 1922 overleed jouw moeder op Wielbergen. Op 5 juni 1926 overleed jouw tante Julie Henriette en erfde jij het huis Rhederhof in De Steeg. Vanaf 1926 woonde je daar en leefde je knap zuinig, want je dacht dat je niet veel geld had. Op Rhederhof was een ommuurde moestuin en een boomgaard. Jij hield van erg lekker fruit en van fruitsappen, ook gemengd met likeur. En je at graag paddestoelen. Verder reed je graag in jouw Renault. Je had heel veel loslopende honden. Je was een gevoels- en natuurmens. Je was goedhartig en gul en je hielp de armen en de eenzamen in jouw omgeving.

Vanaf 1944 woonde je in de tuinmanswoning achter de Rhederhof. Vivian was labiel en grappig. Hij kon heel goed Napoleon nadoen. Hij was zeer gehecht aan jou. Op 9 december 1944 overleed jouw broer Jules, die met Eloïse Whiting getrouwd was, in het concentratiekamp Buchenwald. In 1945 publiceerde hij de brochure 'Liever Hottentot dan Edelgermaan'. Van 1920 tot 1954 gaf hij zijn eigen krant uit. Na de oorlog heeft hij diverse collaborateurs te kijk gezet en beschimpt. Jij overleed op 30 juli 1951 in het huis Rhederhof te Rheden. Je hebt het landhuis en het landgoed Rhederhorst nagelaten aan de diaconie der Nederlands Hervormde Kerk in Rheden. Er zat daarna een woonzorgcentrum voor ouderen in en nu is het van een projectontwikkelaar, die gelukkig geen toestemming kreeg om er woningen te bouwen.

Jouw broer Carlo overleed op 18 november 1954 in Cambridge.
Op 25 november 1954 overleed Vivian in Velp. Vivian was al in de loop der jaren geïsoleerd geraakt en na jouw overlijden werd hij steeds eenzamer en kreeg hij echte problemen met zichzelf. Jij bent in het afgelegen familiegraf op Wielbergen begraven. Op een stenen kruis van het familiegraf staat de Bijbeltekst 'Komt tot Mij allen die vermoeid en belast zijt en Ik zal u rust geven'. Je werd 75 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 11 november 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 47



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)