Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Meedogenloos verwoestend

Helaas hebben naast de inwoners van New-South Wales in Australië eveneens de koala's en kangoeroes in dit deel van Australisch Oceanië sinds september vorig jaar, toen de eerste bosbranden zijn uitgebroken, een pittig bestaan dat hen wel of niet wordt ontnomen; alles verzengende vuren zijn niets ontziend en nemen iedereen en alles dat hun pad kruist of verspert naar hun hel mee. Die alles vernietigende oranje gloed die niets en niemand spaart. The Opera House, in het Nederlands de Opera van Sydney, waar deze beschouwing in principe 'slechts' over zou gaan wordt zeker niet genegeerd, maar een inmiddels vier maanden brandend hellevuur in dit deel van Australië kan natuurlijk niet aan voorbij worden gegaan. Mensen, hun bezittingen en dieren met daarnaast vrijwel alles dat brandbaar is, zijn een prooi voor werkelijk nietsontziende vlammenzeeën die vrijwel niet te blussen en meedogenloos verwoestend in een kokende hitte hun weg vervolgen; let it rain, let it rain, let it rain…!

>>>

De Opera van Sydney kent naast concertzalen eveneens restaurants en bars. Het geheel, dus The Opera House op zich, is expressionistisch opgetrokken hetgeen betekent dat de bouw een zekere vervorming van de werkelijkheid voorstelt; het expressionisme is een stroming van de Europese kunst en literatuur uit de vroege 20ste eeuw. Van het Sydney Opera House zijn de daken tegelijkertijd muren die lijken op enorme schelpen. Daarnaast lijken het eveneens zeilen op schepen met de intentie het ruime sop te kiezen. Dit dak, of eigenlijk de daken dus, is/zijn belegd met ruim één miljoen Zweedse tegels in een bepaald patroon. Hieronder bevinden zich de ribben die onderling met kabels zijn verbonden. Daartussen zijn betonnen deksels geplaatst, terwijl de openingen van de schelpen met glas zijn afgedekt. De daken zijn eveneens muren en bovendien geschikt om op te wandelen. Om de ingang van het Operahuis van Sydney te betreden, beklimt men vanaf het voorplein een monumentale trap...!

<<<

Deze cultuurtempel, net als schelpen dat kunnen, opent zich vervolgens voor minnaars en minnaressen...!

Schrijver: Annejan Kuperus, 11 januari 2020


Geplaatst in de categorie: wereld

4.5 met 2 stemmen 251



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Anneke Haasnoot
Datum:
9 februari 2020
Voelde me blijkbaar zo vereerd met je reactie dat ik mezelf Anneje noemde Leerzame twee columns die ik van je las. Ik ga er nog een paar tot me nemen.Fijne schrijfstijl Annejan.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)