Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Heilung - Othan

Heilung is een neofolkgroep, die muziek maakt, die is gebaseerd op de teksten uit originele artefacten uit de IJzertijd en het Viking-tijdperk. De band is in 2014 opgericht door de zanger Kai Uwe Faust en de instrumentalist Christopher Juul. Kai is ook een tatoeëerder, gespecialiseerd in Oud-Noorse tatoeages. Later kwam Juuls vriendin Maria Franz erbij. Zij is een Noorse zangeres/actrice, opgegroeid in Borre. Ze hebben elkaar op de Vikingmarkt in Borre ontmoet. Ze maken progressieve rock/pop. Christopher en Maria zijn ook lid van Euzen, wat zij in 2006 hebben opgericht. Euzen maakte tot nu toe drie albums; in 2009 'Eudaimonia', 'in 2014 'Sequel' en in 2015 'Metamorph'. De andere leden van Euzen zijn: Harald Juul (elektrische gitaar), Kristian Uhre (drum) en Thomas Welin. Christopher was ook lid van Valravn, een Deens/Faeröerse folkband met de zangeres Anna Katrin Egilstroo. Ook met Soren Hammerlund, Juan Pino en Martin Seeberg. Ze maakten vier albums. Valravn stopte in 2013.

Maria Franz en Christopher Juul zijn ook lid van Songleikr, samen met Ingrid Galadriel, een echte, moderne Viking en een bolleboos, die uitstekend gedijt in haar leven als Viking. Ze zegt terecht, dat haar Vikingenbestaan een echte democratie is, waar de mensen wel met respect naar elkaar luisteren. Songleikr maakte o.a. het rustige, sfeervolle lied 'Ulvetime'.

In 2015 verscheen in eigen beheer het debuutalbum van Heilung 'Ofnir', met veelal mannelijke muziek, zoals bij oorlogsdansen. Marie draagt een helm met een gewei en met een gordijn van slierten voor haar ogen. Ze heeft zwarte strepen op haar wangen. In 2007 trad Heilung op bij het Castlefest, een middeleeuws- en fantasyfestival in de tuinen van Kasteel Keukenhof in Lisse, in 1642 gebouwd als landhuis door Adriaen Maertensz. Block, rond 1582 in Gouda geboren en in 1661 in Lisse overleden. Adriaen was schipper voor de Kamer van de VOC in Amsterdam, commandeur en gouverneur van Indië. De kunstverzamelaar/museumdirecteur Johan Steengracht van Oostcapelle was ook een eigenaar van dit kasteel. Heilung mocht de hoofdact zijn en het werd opgenomen. Zo ontstond het live-album 'Lifa (live in Castlefest 2017' en de live-video, die op You Tube werd gezet. In 2017 deden ze ook een concert op het festival Midgardsblot in Borre, in het Midgard Viking Centre. Dit concert was volgens het muziekmagazine 'Metal Hammer' één van de tien beste optredens.

In 2017 tekende Heilung een contract bij het platenlabel Season of Mist, in 1996 opgericht door Michael S. Berberian in Marseille. Op 28 juni 2019 verscheen het tweede album 'Futha', wat verwijst naar het vrouwelijke geslachtsdeel en/of de magische krachten van de vrouw. Het is een ode aan de wilde, krachtige, wijze, helende vrouwen van lang geleden in de voor-christelijke tijd. Toen de vrouwen nog jagende leeuwinnen met kruidenkennis waren. 'Futha' is een vrouwelijk album, met teksten uit de oude, IJslandse poëzie, waarin de heilige vrouwen magische spreuken zingen en hun zegeningen aanbieden. Heilung maakte de soundtrack bij het computerspel 'Senua's Saga: Hellblade 2'. Hun muziek is gebaseerd op teksten en runische inscripties van Germaanse volkeren uit de Bronstijd, IJzertijd en Vikingtijd. Hun muziek gaat meestal over Noorse goden, dwergen, elfen, reuzen, trollen en valkyries. Hun muziek is een magische, heilzame en sjamanistische reis. De muziek veroorzaakt trance- en meditatiesferen, die het innerlijke, helende Zelf activeert.

Heilung gebruikt ook historische gedichten en ze zingen in het Duits, Oud Hoog Duits, Engels, Oud Engels, Gotisch, IJslands, Proto-Noors, Proto-Germaans en Oud Noors. De keelzang van Faust doet denken aan de Tibetaanse en Mongoolse stijl. Juul zingt tjilpend en fluisterend. Hun kleding is gebaseerd op de spirituele tradities van de Euraziatische volkeren van het Noordpoolgebied. Hun instrumenten zijn: trommels, o.a. oude frametrommels, één met menselijk bloed beschilderde van paardenhuid, twee met hertenhuid en één met geitenleer. Botten, o.a. een menselijk onderarmbot en hertenbotten. Een buffelhoornrammel. Een kleiratel met menselijke as. Een hindoeïstisch rituele klok. Antiek van tempels. Een ravanahatha, wat een Indiaas, gebogen snaarinstrument is, een voorganger van de viool. Rammelaars, fluitjes, bronzen ringen, watervalgeluiden en percussieve instrumenten. Tijdens hun concerten gebruiken ze schilden, zwaarden, speren en een kopie van een zilveren beker uit de Vikingtijd.

Op 14 november 2019 gaf Heilung een concert in Tivoli Vredenburg. Maar op 12 augustus 2021 geven ze een concert in Kortrijk. Voor 3 december 2021 staat er een concert in 013 te Tilburg gepland en op 12 december 2021 zijn ze in het Koninklijk Circus te Brussel present. Voor andere concerten zul je veel verder moeten reizen.

Schrijver: Joanan Rutgers
24 oktober 2020


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 73



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)