Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een wijzer Nederland met Esther Ouwehand

Is Esther Ouwehand een Don Quichot of een Sir Lancelot? Zij is in ieder geval de koene opvolgster van het uitgeholde raspaard Marianne Thieme, met wie zij lange tijd heeft samengewerkt. Zij vecht voor het algeheel dierenwelzijn, de natuur en het milieu. Zij is voor de totale afschaffing van de bio-industrie. Er moet anders met de dieren worden omgegaan, zodat de mensen goed en eerlijk voedsel kunnen kopen.

Een groot voorbeeld voor haar is Mahatma Ghandi. De mate van beschaving is af te meten aan hoe de samenleving met de allerzwaksten omgaat. Zet niet het eigenbelang van de mens centraal, maar de gezondheid van de hele aarde, die ernstig in gevaar is. Ze wil geen angst oproepen, maar de klimaatcrisis is er nu eenmaal. Er is ook een vreselijk verlies aan biodiversiteit. Het gaat om rechtvaardigheid. Wij maken meer op dan ons toekomt, dat moet nu veranderen, voordat de ellende niet meer gekeerd kan worden. Want anders wacht er ons een veel grotere ramp dan de coronacrisis.

Esther Ouwehand is geboren op 10 juni 1976 in Katwijk. Ze is niet zwaar protestants-christelijk opgevoed, maar ze heeft wel veel meegekregen van de bijbel. Ze ging naar de catechisaties, waar ze bleef doorvragen. Ze vond de visie van de kerkmensen te beperkt. Ze komt uit een arbeidersgezin en haar vader was altijd solidair met de armen en onderdrukten. Na het VWO studeerde ze Beleid, Communicatie en Organisatie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze heeft die studie niet voltooid. Daarna werd ze marketing manager bij de tijdschriften-uitgeverij Sanoma Uitgevers. Van origine een Fins bedrijf met het hoofdkantoor in Helsinki. Zij werkte bij de jongerentijdschriften als Donald Duck, Kids Only, Communiekrant, Tina, Fancy en Yes.

Esther (een bijbelse naam) is in 1992, vanaf haar 16-de, vegetariër geworden. Ze vindt het fijn om niet meer aan de bio-industrie mee te doen. Ze is vanaf oktober 2002 betrokken bij de Partij voor de Dieren. In 2004 werd zij de partijcoördinator van de kersverse Partij voor de Dieren. Zij stond bij de landelijke verkiezingen in 2006 op de tweede plek op de kieslijst en zij werd fractievoorzitster. Het klimaat en de vee-industrie gaan haar aan het hart. De mens is onderdeel van de natuur, de mens staat niet boven de natuur. Zij strijdt tegen de dierenmishandeling in de bio-industrie en de nalatige aanpak van de klimaatcrisis. Met het korte-termijn-denken van de rechtse partijen koersen we recht op de afgrond af. De westerse mens moet anders gaan denken en rigoureus veranderen. Je hebt als mens niet het recht om andere levens te vertrappen, dat is uitermate arrogant. En dan komt de leefbaarheid in de knel. We moeten opkomen voor het kwetsbaarste, voor het grotesk bedreigde en al dramatisch aangetaste milieu. Of in de woorden van Lex Bohlmeijer: 'De economie moet ingrijpend en radicaal veranderen!'.

De integere en intelligente Esther werkte aan de opbouw van de partijorganisatie. Zij deed veel jongerenwerk en zij was bestuurslid van het jongerencentrum 'De Schuit' in Katwijk. Zij bepaalde grotendeels het verkiezingsprogramma van de PvdD. Op 30 november 2006 werd zij als Tweede Kamerlid beëdigd. Toen Marianne Thieme in 2012 met zwangerschapsverlof was, was Esther de fractievoorzitster. Van 17 november 2015 tot 17 oktober 2016 ging Esther met ziekteverlof vanwege een burn-out. Zij werd in die tijd door Frank Peter Wassenberg vervangen. Van 11 oktober 2018 tot 31 januari 2019 verving Esther Marianne, die vanwege een scheiding teveel privé problemen had.

Esther heeft een fel karakter, maar ze is daarnaast ontzettend lief en mededogend. De mens is immers een ingewikkelde machine met veel onverwachtse elementen. Zo houdt Esther bijvoorbeeld enorm veel van heavy metal muziek, obscure doom en psychedelica powerrock en grunge. Zij houdt van Nirvana, Pearl Jam en Soundgarden. Daar is het allemaal mee begonnen. Van vrolijke liedjes wordt zij depressief. Zij gaat liever naar het Roadburn Festival in Tilburg. Hoewel keiharde muziek/herrie ook milieuvervuiling en energieverspilling is, maar ja, nobody is perfect, ook de poeslieve Esther niet.

Bij uitgeverij M.L.Thieme verscheen haar boek 'Dieren kunnen de pest krijgen. En dan?', dat ze schreef tijdens het steeds opnieuw beluisteren van het album 'The Sciences' van de heavy metal powerband Sleep uit Californië. In heavy metal komen er vaak immense oerkrachten naar boven, gekoppeld aan de emotie boosheid. Ik denk dat de van nature oerlieve Esther door die keiharde muziek beter bij haar boosheid en verontwaardiging kan komen. Ze moet haar oppositiekrachten ergens uit putten. Over de festivalgangers bij Roadburn zegt ze dan ook, dat die juist heel lief en zachtaardig zijn. Net als zij dus. In haar boek schrijft ze over zoönose, wat corona immers is, net als de vogelgriep, de varkenspest en Q-koorts. Wij plegen roofbouw op de aarde. De economische groei is voor velen de heilige graal. Het neo-liberale denken van Rutte en zijn klonen is dominant. Nederland is het meest veedichte land ter wereld. Nergens anders zitten de dieren zo dicht bij elkaar op een kluitje. Er worden in Nederland per jaar ruim 640 miljoen dieren gedood. De mens stelt zich op als een dodelijk virus ten opzichte van al het andere leven op aarde. De inheemse volkeren leven veel meer in verbondenheid met de leefomgeving. We leven in een kanteltijd.

Esther woont in Leiden en zij is getrouwd. Zij heeft geen huisdieren, al had zij wel zielige, getraumatiseerde konijnen. Uitgeverij M.L. Thieme is naar Marianne Thieme vernoemd en zij geven ook de magazine 'Kanarie' uit, met Marianne als hoofdredactrice. Esther is activistisch en ze vindt haar werk eervol, al is het wel tijdrovend. In de Tweede Kamer wordt er vaak over de dieren gelachen, maar daar kan zij dan weer om lachen. Verder blijft ze daar stoïcijns onder. 'Als het aan Amsterdam ligt, dan wordt de PvdD de derde partij van het land!', zegt ze optimistisch. Ze eet het hele jaar door erwtensoep met vegetarische worst. 'Je moet een ander leven geen pijn doen, zoals dat met vissen gebeurt!', zegt ze.

Op 9 oktober 2019 werd zij de gekozen fractievoorzitster in de Tweede Kamer. Het belastingstelsel moet veranderen en het tempo in de consumptie en materiële welvaart is angstaanjagend. Ze is een humanistische agnosticus met een zwak voor de allerzwaksten, die het eerste de dupe van het kapitalisme en de industrialisatie zijn. In wezen is ze christelijker, dan ze zelf beseft, met de nadruk op barmhartigheid. En garde, Lady Lancelot!...

Schrijver: Joanan Rutgers
14 maart 2021


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 51



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)