Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Llanito op Gibraltar

Gibraltarezen spreken vaak in de volkstaal Llanito die uniek is voor Gibraltar. Vandaar dat Gibraltarezen zichzelf vaak Llanito's noemen. Deze volkstaal is uniek voor Gibraltar, want gebaseerd op het Andalusisch-Spaans met daaraan verbonden een sterke mengeling van Brits-Engels en elementen uit talen als het Maltees, Portugees, het Genuese Italiaans en Haketia, een Joods-Spaans dialect. Gibraltar is een Brits overzees gebied, een van de veertien gebieden die onder soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk vallen, maar daarentegen geen deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk zelf. Gibraltar is dus autonoom, ongebonden, dus zelfstandig. Het heeft een oppervlakte van 6,8 vierkante kilometer en een noordelijke grens met Andalusië, Spanje.

De Rots van Gibraltar is de belangrijkste bezienswaardigheid van het gebied; een rotsformatie van kalksteen met als hoogste punt 426 meter boven de Straat van Gibraltar. In de 19de eeuw, sinds 1830 is de Rots een Britse kroonkolonie. Gibraltar geniet zelfbestuur op het gebied van Binnenlandse Zaken en rechtspraak. Het Verenigd Koninkrijk is daarentegen verantwoordelijk voor het buitenlands beleid. Een gouverneur vertegenwoordigt de Britse Kroon.

Citaat: Het feit dat Gibraltar niet bij Spanje hoort, zorgde en zorgt voor spanningen tussen Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Spanje heeft zich in het verleden soms vijandig opgesteld in dit geschil. Spanje blijft dus aanspraak maken op de Rots, maar de Gibraltarese bewoners hebben in verschillende referenda duidelijk gemaakt geenszins bij Spanje te willen horen.

Saillant detail: vijf jaar geleden werd in Groot-Brittannië ofwel het VK het referendum over het blijven binnen of vertrekken uit de Europese Unie gehouden. Een kleine meerderheid koos voor een Brexit. Op Gibraltar daarentegen stemde men tegen een Brexit, maar met een 95,9%-meerderheid, een overweldigende, juist voor het blijven in de EU. De status van het gebied bezorgt de Gibraltarezen grote zorgen, daar de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken zegt dat Spanje graag gedeelde soevereiniteit wil over Gibraltar nu Groot-Brittannië op het punt staat de Europese Unie te verlaten...! Op de landtong Gibraltar wonen ongeveer 30.000 mensen, waarvan 27% een Britse achternaam, 24% een Spaanse, 15% een Genuese- of andere Italiaanse achternaam, 15% een Portugese en 8% een Maltese achternaam heeft. Meer dan de helft van de bevolking van Gibraltar ziet zichzelf als Gibraltarees, gevolgd door de groep 'ander soort Brits'.
+ + + + + + +
Aangaande religie is ongeveer 70% rooms-katholiek of ziet zichzelf zo. Daarnaast zijn er nog enkele andere christelijke denominaties. In omvang de 3de religie van Gibraltar vormt met 3,6% van de bevolking de islam, naast de allang bestaande joodse gemeenschap, een gevestigde hindoebevolking en leden van het Bahá i-geloof. Voor landen onder Brits bestuur misschien enigszins vreemd; het verkeer op Gibraltar rijdt rechts.

Op de Rots leeft een apenkolonie in een natuurreservaat. Dit betreft berberapen of magots; makaken uit de familie Cercepithe Cidae. De enige makaak buiten Azië en tegelijk de enige apensoort die in Europa in het wild leeft, namelijk op de Gibraltarese Rots. Zolang de makaak hier op de Rots leeft, blijft volgens een legende Gibraltar in Britse handen...!

... Een stukje Gibraltar-verdiepend...! ...

Schrijver: Annejan Kuperus
30 maart 2021


Geplaatst in de categorie: wereld

4.0 met 1 stemmen 188



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)