Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De Finse somberheid met alcohol bestreden

(voor Olavi Paavolainen (1903 - 1964))

Jij bent geboren op 17 september 1903 in Kivennapa, Finland. Jouw vader was Peter (Pekka) Paavolainen, een advocaat en parlementslid. Jouw moeder was Alice Laura Helena Löfgrén. Jij woonde ook in Helsinki en 's zomers in Kivennapa. In 1905 overleed jouw broer Eero, die 9 of 10 jaar werd. In 1910 ging jij kort naar een gymnasium in Vyborg. Op jouw 12-de begon jij gedichten te schrijven. In Helsinki ging jij naar de grammaticaschool. Tijdens de Burgeroorlog zat jij in Kivennapa. Op jouw 16-de, in de zomer van 1919, schreef jij ineens 40 gedichten. In augustus 1919 werd jouw dichtbundeldebuut 'Brandend Hart' onder het pseudoniem Marja Oulanko bij uitgeverij Otava afgewezen. Geïnspireerd door 'Portrait of Dorian Gray' van Oscar Wilde begon je met enkele schoolvrienden de Thursday Society, waar muziek en literatuur werd besproken, gedichten voorgedragen en drugs gebruikt. Iemand raakte zelfs opiumverslaafd.

In het najaar van 1921 studeerde je kort esthetiek en literatuur aan de Universiteit van Helsinki. In 1923-1924 correspondeerde je met jouw vriendin Katri Vala, met wie jij de kern van de schrijversgroep Vuurdragers vormde. In 1924 verscheen het tijdschrift 'Tulenkantajat' (Vuurdragers) tot 1930. Andere leden waren: Elina Vaara, Lauri Viljanen, Onni Johannes Halla, Yrjö Jylhä, Uuno Kailas, Erkki Vala, Ilmari Pimia, Martti Henrikki Haavio, Antero Kajanto, Kaarlo Arvi Kivimaa, Mika Toimi Waltari en de student Yrjö Valdemar Gustafson, die depressief, blut en alcoholist was. Hij verdronk op 25 augustus 1928 in de Seine en hij werd 23 jaar. Jouw vrienden Ilmari Pimia en Onni Halla waren homoseksueel. De schilderes/illustratrice Sylvi Alice Kunnas-Vehmas en haar man, de schilder Väino Kunnas (1896 - 1929) waren ook Vuurdragers. Zij kregen twee dochters, o.a. de schrijfster/dichteres Kirsi, geboren op 14 december 1924. Väino overleed door een longontsteking. In de zomer van 1925 ontmoette jij de socialite Minna Craucher (Maria Vilhelmiina Lindell) (1891 - 8 maart 1932). Zij was een paar jaar jouw minnares. In haar salon aan de Freesenkatu 4A3 in Helsinki kwamen de Vuurdragers samen. Zij had het tijdschrift 'Society' opgericht. Van april tut juli 1927 woonde je in Parijs. In 1928 verscheen de dichtbundel 'Snelwegen', samen met Mika Waltari geschreven. Jij had een nare relatie met Minna, die in augustus 1930 stopte. Zij leende jou geld en zij overspoelde jou met alcohol.

Minna is vermoord, doodgeschoten in haar appartement op de Mechelininkatu 23A20. De moordenaar was de econoom Olavi Runolinna, een aanhanger van de anti-communistische Lapua-beweging. Hij heeft haar twee keer in haar nek geschoten. Ze werd 40 jaar. Een dronken generaal-majoor/dichter Kurt Wallenius was een verdachte. In januari 1930, na het overlijden van jouw vader op 12 januari 1930, woonde jij tot 1933 in Kivennapa, bij jouw moeder in de buurt. In 1932 verscheen de dichtbundel 'De Boegbeelden' en het geschrift 'Grote schoonmaak, of literaire kinderkamers', waarin je de Vuurdragers sterk bekritiseerde. Het was de genadeslag voor de Vuurdragers. In 1932 had je een relatie met de kunstschilderes/lerares Lüsa Tanner, met wie jij samenwoonde. In 1935 stopte jouw relatie met Lüsa en in 1936 verscheen 'Als Gast van het Derde Rijk', met diverse essays. In 1938 verscheen 'Een kruis en een hakenkruis', waarin jij het fascisme verheerlijkte. In december 1939 begon je een reis van drie maanden naar de Sovjet-Unie. In Moskou zag je Josif Stalin. Je ging terug via Istanbul, Athene en Marseille. In militaire dienst werd jij een luitenant. In 1939 was je adjudant van de infanterie-generaal Martin Wetzer. Op Driekoningenavond 1940 raakte je gewond en tot het einde van de Winteroorlog (13 maart 1940) lag je in het ziekenhuis. In 1940 werd je lid van de Nationaal-Socialistische Arbeidsorganisatie van Teo Snellman, getrouwd met de antisemitische schilderes Elsa Snellman.

In juni 1941 werd jij naar Ilomantsi overgeplaatst. Vervolgens kwam jij bij de inlichtingendienst van de dichter/geleerde Martti Haavio terecht, die met de wetenschapper Elsa Enäjärvi was getrouwd. Jij verzamelde iconen en artefacten voor het Nationaal Museum. Jij had een liefdesrelatie met de edele schrijfster Helvi Hämäläinen van 1938 tot de herfst van 1941. Vanaf april 1942 werkte jij op het hoofdkwartier in Mikkeli. Jij kwam op 14 mei 1945 in Het Dichterhaus in Travemünde aan. Je hebt toespraken van Adolf Hitler en Josef Goebbels meegemaakt. Hitler gebruikte zwakke logica en was een politiek charmeur. Het nationaalsocialisme beschouwde vrouwen als kinderachtige wezens. Je bewonderde wel de technologie en opsmuk. In 1945 trouwde jij met Sirkka-Lüsa Virtamo, met wie jij zoon Pekka kreeg. In 1946 verscheen 'De donkere monoloog', dagboekfragmenten uit met name de Vervolgoorlog en jouw bezoeken aan het front en Oost-Karelië. Voor dit boek ben jij door de schrijfster en echtgenote van de latere president Sylvi Kekkonen aangemoedigd. In 1953 zijn Sirkka-Lüsa en jij gescheiden en kreeg jij tot jouw overlijden een relatie met de politica Hertta Elina Kuusinen. Maar jij had ook een relatie met de regisseuse/vertaalster Marja Rankkala. Op 10 augustus 1953 overleed jouw moeder.

Op 12 september 1958 overleed jouw broer Lauri, die 59 jaar werd. In 1960 kreeg jij de Eino Leino-prijs en in 1962 de Pro Finlandia Medaille. Je vond dat ze daarmee te laat kwamen. Jouw alcoholisme was toegenomen en jij deed nog wat aan radiotheater, totdat jij ontslagen werd. Verder had jij totaal geen energie en enthousiasme meer. Je was te depressief om nog te reizen en je woonde met Hertta aan de Albertinkuta in Helsinki.

Jij overleed op 19 juli 1964 in het Kivelä Ziekenhuis in Helsinki door levercirrose. Jij werd 60 jaar en jij bent in de Hietaniemi Begraafplaats in Helsinki begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers
7 mei 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 43



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)